Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για την υπόθεση Νικηφορίδη στην «ΕΦΣΥΝ Σαββατοκύριακο»

«Η εκτέλεση της Ειρήνης» του Σπύρου Κουζινόπουλου είναι η νέα μοναδική προσφορά της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» για τους αναγνώστες, στις 27 Φεβρουαρίου, με την έκδοση των 3,90 ευρώ. Πρόκειται για ένα, επίκαιρο όσο ποτέ, βιβλίο-ντοκουμέντο για τη ζωή και τη δράση του Νίκου Νικηφορίδη, 70 χρόνια μετά την εκτέλεση του πρωτομάρτυρα της ειρήνης στις 5-3-1951.

Ένα μοναδικό έργο μέσα από ένα πλήθος ντοκουμέντων, φωτογραφιών, επιστολών, μαρτυριών, επίσημων εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων που αποκαλύπτουν το στημένο πολιτικό, αστυνομικό και δικαστικό έγκλημα το οποίο οδήγησε στο "συνήθη τόπο εκτελέσεων" του Γεντί Κουλέ έναν από τους πιο αγνούς αγωνιστές για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης. Και συγκεκριμένα:

-Η σύλληψη του 15χρονου μαθητή Νικηφορίδη στο Βύρωνα επειδή μοίραζε προκηρύξεις της ΕΠΟΝ.

- Ο εγκλεισμός του στο κάτεργο της Μακρονήσου και ο φρικτός βασανισμός του στη "χαράδρα των τρελών" από τον τότε λοχαγό της ΕΣΑ και μετέπειτα δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη.

-Η αποφυλάκιση και η ένταξή του στην Ελληνική Επιτροπή Ειρήνης με πρόεδρο τον ποιητή Κώστα Βάρναλη

-Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης της Στοκχόλμης και η έκκληση των πιο σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και της επιστήμης για την αποτροπή ενός πυρηνικού ολέθρου.

-Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από την Έκκληση της Στοκχόλμης.

-Η σύλληψη, τα μεσαιωνικά βασανιστήρια στην Ασφάλεια και το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο των αρχών, ένα κανονικό ραδιόφωνο που παρουσιάζεται ως..."πομπός ασυρμάτου".

- Η καταδίκη σε θάνατο του Νικηφορίδη και η εκτέλεσή του στο Επταπύργιο στις 5 Μαρτίου 1951

Μη χάσετε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου την «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» με το μοναδικό αυτό βιβλίο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.