Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Εκδήλωση για την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" στους Αμπελόκηπους

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση που ιδρύθηκε στην κατεχόμενη Ευρώπη και είχε το παράνομο τυπογραφείο της στην Ξηροκρήνη, διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μαίου, ώρα 11 το πρωί το Τμήμα Ιστορίας και Κινημάτων της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις Ο.Μ. Ξηροκρήνης-Αμπελοκήπων. Η εκδήλωση θα γίνει στους Αμπελόκηπους στο μνημείο της «Ελευθερίας», στη διασταύρωση των οδών Μ. Αλεξάνδρου - Παπαφλέσσα 

 Ένα λαμπρό γεγονός, που έχει γραφτεί στις δέλτους της Ιστορίας, είναι και το ιστορικό προνόμιο που είχε η Θεσσαλονίκη να ιδρυθεί εδώ, με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ,  η πρώτη σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη αντιστασιακή οργάνωση: η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία». Μάλιστα, υπακούοντας στις ανάγκες της εποχής, αποτελούνταν από στελέχη που εξέφραζαν όλο το πολιτικό φάσμα της εποχής. 

Το πρωτόκολλο για την ίδρυση της οργάνωσης «Ελευθερία», είχαν υπογράψει στις 15 Μαίου 1941 ο Απόστολος Τζανής εκ μέρους του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο γιατρός Γιάννης Πασσαλίδης εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο δικηγόρος Θανάσης Φείδας από το Αγροτικό Κόμμα, ο Γιώργος Ευθυμιάδης από τη Δημοκρατική Ένωση, ο Σίμος Κερασίδης από την ΟΚΝΕ και ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, που ανέλαβε στρατιωτικός υπεύθυνος της οργάνωσης.. 

Λίγο μετά την ίδρυσή της, η οργάνωση εξέδωσε και την ομώνυμη εφημερίδα «Ελευθερία», που υπήρξε επίσης η πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα κατά των ναζί στην κατεχόμενη Ευρώπη. Οργανωτής του μυστικού εκδοτικού μηχανισμού της «Ελευθερίας» ήταν ο νεαρός τότε φοιτητής της Νομικής Γιάννης Κανάκης.

 Αρχικά η έκδοση ήταν πολυγραφημένη και γίνονταν σε ένα γραφείο επί της οδού Ερμού 19, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στον ανθόκηπο του Παντελή Μορφόπουλου, στην Ξηροκρήνη. Εκεί, θαμμένοι ζωντανοί επί τρεισήμισι χρόνια, πέντε φλογεροί δημοσιογράφοι και τυπογράφοι, τύπωναν την εφημερίδα αλλά και προκηρύξεις για να μεταφερθεί το σάλπισμα της Αντίστασης όχι μόνο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης αλλά και στην υπόλοιπη υπόδουλη Μακεδονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.