Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Σήμερα η εκδήλωση στη Δράμα για την 80η επέτειο της εξέγερσης

Σήμερα Σάββατο στις 6,30 μμ, πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου  Δράμας η εκδήλωση που διοργανώνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) Μακεδονίας για την επέτειο συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων από την ηρωϊκή εξέγερση, στις 28 Σεπτεμβρίου 1941 του λαού της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική κατοχή, που αποτέλεσε την πρώτη μαζική εξέγερση στην Ευρώπη κατά των δυνάμεων του Άξονα. Η είσοδος θα γίνεται μόνο με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ομιλητές θα είναι οι:

-Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας

-Νίκος Γεωργιάδης, Δρ. Ιστορίας

-Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος ΕΔΙΑ Μακεδονίας.

Τη συζήτηση συντονίζει η ιστορικός Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ. Θα χαιρετίσει ο πρ. σχολικός σύμβουλος Δημήτρης Πασχαλίδης

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ξενάγηση σε ιστορικούς τόπους του νομού Δράμας. 

Το Δ.Σ. της ΕΔΙΑ Μακεδονίας αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή 13η θεματική εκδήλωσή της για την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη βουλγαρική κατοχή και την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής στα βάρβαρα μέτρα εκβουλγαρισμού και εθνικής αφομοίωσης που εφάρμοσε το φιλοναζιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα τιμάται η μνήμη των Δραμινών ανταρτών που έπεσαν πολεμώντας στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας στη διάρκεια της εξέγερσης. Αλλά και όσων ξεσηκώθηκαν κατά της επέκτασης του βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη στις 10 Ιουλίου 1943, με αποκορύφωμα την αιματηρή μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιουλίου 1943.

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974, ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2000 από αγωνιστές/τριες της Αντιφασιστικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, δασκάλους, δημοσιογράφους και πολίτες που ασχολούνται με τη δημόσια ιστορία. Στόχος της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν είναι μόνο η διάσωση, συλλογή, μελέτη ντοκουμέντων και μαρτυριών για την περίοδο 1940-1974, αλλά και η δημόσια παρουσίασή τους, ώστε η ιστορική μνήμη να είναι επισκέψιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.