Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Αμβρόσιος Φραντζής: Ένας άγνωστος αγωνιστής της Επανάστασης του 1821

Ένα από τα επίλεκτα έργα Ελληνικής Τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, που θα παρουσιαστούν στη διαδικτυακή δημοπρασία την οποία διοργανώνει ο οίκος δημοπρασιών Hellenic Auctions της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 19:15, είναι το πορτρέτο του αγωνιστή της Εθνεγερσίας του 1821 και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Αμβρόσιου Φραντζή.

Ο Αμβρόσιος Φραντζής (1771–1851), κατά κόσμον Ανδρόνικος Φραντζής, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, ιστορικός, πολιτικός και διπλωμάτης, πήρε μέρος στην  Ελληνική Επανάσταση του 1821 και υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, Ο σχετικά άγνωστος ακόμη στο ευρύ κοινό σημαντικός αυτός αγωνιστής του ‘21 με την τεράστια προσφορά στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας,  μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας,  μαζί με τον επίσκοπο Γερμανό θεωρούνται οι πρωτεργάτες της πολύ σημαντικής ιστορικά επανάστασης στην Αρκαδία. Τον Ιανουάριο του 1821 μαζί με τον επίσκοπο Γερμανό πήραν μέρος στην Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ενώ το 1827 ήταν ο πληρεξούσιος Αρκαδίας στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Το 1833, με υποκίνηση τού Άγγλου Εδουάρδου Μάνσον, συνελήφθη μαζί με τον Κολοκοτρώνη ως ρωσόφιλος και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο. 

Πολύ σημαντική η συμβολή του και ως ο πρώτος ιστορικός της Επανάστασης αφού, μετά την απελευθέρωσή του, επί  Όθωνα, στο έργο του «Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος αρχομένη από του έτους 1715 και λήγουσα το 1835», μας μεταφέρει εξαιρετικά τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 που οδήγησαν στην απελευθέρωση μέρους του Ελληνισμού από τον οθωμανικό ζυγό.

Το 1847, τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό του, κορυφαίος- ανεξερεύνητος έως σήμερα -  ζωγράφος του 19ου αι. ονόματι «Δ. Τοσίτσας»  φιλοτέχνησε αριστοτεχνικά το πορτρέτο του Φραντζή, την μοναδική γνωστή απεικόνιση του σπουδαίου αυτού άνδρα, το ιστορικό ντοκουμέντο που οφείλει να στέκει περήφανα πλάι στα άλλα  γνωστά πορτρέτα των ηρώων του 1821. 

Στην ελληνική τέχνη, μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, δεσπόζουν μαζί με τη ζωγραφική ιστορικών γεγονότων και οι προσωπογραφίες των ηρώων της Αγωνιστών του ΄21 που προβάλλονται ως ηθικά πρότυπα αυτοθυσίας, γενναιότητας και ως μαρτυρίες ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το περίφημο αυτό μοναδικό Μουσειακής αξίας πορτρέτο του Αμβρόσιου Φραντζή, όπως θα άρμοζε σε ήρωα αφού είχε ιδιαίτερα πλούσια δράση κατά τη διάρκεια του Αγώνα.

Το πρωτότυπο μνημειακό και ακαδημαϊκό πορτρέτο, δημοσιευμένο μία και μοναδική φορά ως τα τώρα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγών» του 1938 κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αμβρόσιου Φραντζή  στην Κυπαρισσία και αναρτημένο  στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής, ξαναβλέπει φέτος, 80 χρόνια αργότερα, το φως της δημοσιότητας αφού βγαίνει επίσημα σε δημοπρασία με άλλα 100 και πλέον επίλεκτα έργα του 19ου και 20ου αιώνα από τον Οίκο HELLENIC AUCTIONS στην Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου, live online, στις 7:15 μ.μ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:   www.hellenicauctions.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.