Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Την Πέμπτη η δίκη για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Ναρ

Εκδικάζεται, μετά από αναβολή, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, η αίτηση ακύρωσης των απογόνων του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου - Φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής - κατά της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ. 

Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και κατά του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αν και δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά της οι ονοματοθεσίες των οδών.

 Στρέφεται επίσης και κατά των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) Αλέξανδρου Γρίμπα, Σπύρου Σακέττα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, επειδή με ανοιχτή επιστολή τους προέτρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη μετονομασία του δρόμου. Επιπλέον, οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου κατέθεσαν εναντίον των τριών αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωγή για «προσβολή μνήμης νεκρού», απαιτώντας αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ και τη φυλάκισή τους! Γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλου αριθμού ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, που, όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση, «η ιστορία δεν δικάζεται».

Όως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ: "Το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου είχε αποδώσει το 1971 το παράνομο, διορισμένο από τη χούντα ΔΣΘ, παρά την αγαστή, εθνικά επιλήψιμη, συνεργασία του με τις δυνάμεις Κατοχής, που έστειλαν στα ναζιστικά κρεματόρια πενήντα περίπου χιλιάδες εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας, ενώ καταδίκασαν σε θάνατο από πείνα και εκτέλεσαν χιλιάδες άλλους που αντιστάθηκαν στους δήμιους του Χίτλερ και τους δωσίλογους συνεργάτες τους.  Μάλιστα, υπεράσπισε το 1959 στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου τον αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν – υπόλογο για την καταναγκαστική εργασία, την εξόντωση και τη διαρπαγή των περιουσιών των αδικοχαμένων συμπολιτών μας. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη μετονομασία της  οδού Αθ. Χρυσοχόου  σε οδό Αλβέρτου Ναρ, ο οποίος υπήρξε γόνος θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σημαντικός λογοτέχνης και θεματοφύλακας της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, ως μια οφειλόμενη αναγνώριση της συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης".

Και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Θεωρούμε ότι η υπό εκδίκαση αίτηση ακύρωσης των απογόνων του στρ. Αθανάσιου Χρυσοχόου δεν είναι παρά  μια  απόπειρα νομιμοποίησης / εξιλέωσης του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις,  μια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, καθώς αποσιωπά εσκεμμένα την εγκληματική δραστηριότητα των κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και των συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους ο Αθ. Χρυσοχόου κατείχε εξέχουσα θέση. 

Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974, με το από 7/3/2018 ψήφισμά του, είχε χαιρετήσει τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ και είχε ζητήσει από το Δήμο Θεσσαλονίκης «να προχωρήσει στην επανεξέταση των ονοματοθεσιών που αποφάσισε το διορισμένο από τη Χούντα Δ.Σ.Θ.».

Καλούμε το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, να υπερασπίσουν, όπως έπραξαν και στο ΣτΕ, τη μετονομασία της οδού όχι μόνο για λόγους σεβασμού της νομιμότητας αλλά και ως συμβολή στην προσπάθεια η Θεσσαλονίκη, τιμώντας το μαρτυρικό και αγωνιστικό της παρελθόν, να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη και να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης. 

Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους στη δημοκρατική νομιμότητα κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, οδός Φράγκων 2-4, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 9 π.μ."

Την ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ υπογράφουν ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γκιουγκής και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Μανιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.