Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους


Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία διοργανώνουν αύριο Κυριακή 8 Μαίου στην πλατεία Αριστοτέλους ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών (και πλέον) που θα ενώσουν τις φωνές και τα τραγούδια τους κατά του πολέμου και του φασισμού, ενάντια στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενάντια σε κάθε επεκτατική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των συμμετεχόντων στη συναυλία καλλιτεχνών, αλλά και η ανακήρυξη ως επίτιμων μελών του ΣΜΒΕ των Roger Waters και Brian Eno για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και του Γιώργου Νταλάρα, που θα δώσει, μάλιστα, το παρόν στη συναυλία. 

Αφορμή για την ανακήρυξη του Γιώργου Νταλάρα ως επίτιμου μέλους, υπήρξε η ξεκάθαρη στάση και στήριξή του στον ΣΜΒΕ και γενικότερα στους «εργάτες» της μουσικής και του πολιτισμού από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας και φυσικά η συνολική προσφορά του στην Ελληνική μουσική.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ζερβουδάκης τόνισε πως η εκδήλωση έχει ως σημείο αναφοράς τις αντιπολεμικές συναυλίες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και υπογράμμισε εκ νέου τις βασικές πλευρές του κοινά συμφωνημένου πλαισίου. Επισήμανε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς, συλλογικότητες, το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, πολιτικά κόμματα, κάτω από την σκέπη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ενώνονται με ένα κοινό σύνθημα: «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».

Μίλησε ενάντια στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενάντια σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Αλληλεγγύης σε όλους τους πρόσφυγες. Στιγμάτισε επίσης τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ, και πρόβαλε το αίτημα να μην υπάρξει καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου είδους συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από τη μεριά του ΠΜΣ τονίστηκε μάλιστα πως υπάρχει η φιλοδοξία να μετατραπεί αυτή η συναυλία σε ένα μεγάλο Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα ονόματα όλων των καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που θα εμφανιστούν στη συναυλία της 8ης Μάη και απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης για μαζική συμμετοχή από τις 17:00 που ξεκινάει το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Δημήτρη Σφίγγο, αντιπρόεδρο του ΣΜΒΕ και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ), για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον πολιτισμό και για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και στην «κοινωνική πολιτική» με ευθύνη της κυβέρνησης.


Οi καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη συναυλία

Η λίστα των συμμετεχόντων αλφαβητικά:

Αετόπουλος Γιώργος, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Αντωνοπούλου Ρίτα, Bεληβασάκη Γεωργία, Γκαϊφύλλιας Θανάσης, Γραμμένος Σπύρος - Κωνσταντίνος Πουλής - Γιάννης Ταυλάς, Γυμνά καλώδια, Δασκάλου Διογένης - Monie & Monie Conniente, Δερμιτάσογλου Ευγένιος, Δούτση Μαίρη, Ζάϊκος Ηλίας, Ζερβουδάκης Δημήτρης, Καζαντζής Γιώργος, Καλδάρας Κώστας, Καντινέλια, Kαρακότας Ανδρέας, Καράλη Ηλέκτρα, Koυρκούδιαλου Ιωάννα, Λέκκας Βασίλης, Λιτητάρη Μαργαρίτα, Λουδίας, Μαύρη Μαγιονέζα, Μελάς Ζαφείρης, Μήτσης Γιάννης, Μικτή Χορωδία Θεσ/νίκης Μαίρη Κωνσταντινίδου (Σόλο: Αλέξανδρος Σαγκούρης), Μολλούδη Σταματία, Μουρατίδου Έλσα, Μουσικό σχήμα «Πριγκιπέσσα», Μπουσμαλή Ελένη, Μπακιρτζής Αργύρης, Μυστακίδης Δημήτρης, Νταγάκη Γεωργία, Νταλάρας Γιώργος, Παπαδόπουλος Μπάμπης, Παρίσης Κώστας, Πρατσινάκης Βασίλης, Πρατσινάκης Κώστας, Πυροβολάκης Μάνος, Ρίζος Απόστολος, Σεβίλογλου Μάκης, Σταυρίδης Θάνος, Τηλαβερίδης Κώστας, Τσαλιγοπούλου Ελένη, Τσιπίδης Πλάτων, Υπόγεια ρεύματα, Φωκάς Γιώργος, Φλώρος Βασίλης, Χρηστίδης Νίκος, Ψύλλοι στ' άχυρα, Baildsa, Koza mostra, Dynamind Big Band, De facto, Dilek Koc, Ziad Rajab, Lostre Community, Μagic de spell, Νasa Funk, FRANK PANX & ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ (PANX ROMANA), Seahorse, Ταφ Λάθος, Twinsanity, Mi55t

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.