Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Διαδικτυακή δημοπρασία 110 έργων τέχνης Ελλήνων ζωγράφων

 

Διαδικτυακή ζωντανή δημοπρασία 110 έργων τέχνης διαπρεπών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα, την 34η κατά σειρά, διοργανώνει την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, με ώρα έναρξης 20:15, ο γνωστός δημοπρατικός οίκος της Θεσσαλονίκης Hellenic Auctions.

Δημήτρης Μυταράς (1934-2017) "Γυναίκα σε ανάκλιντρο", ακρυλικό σε καμβά 90Χ100

Τα έργα θα εκτίθενται στα γραφεία του οίκου (Α. Σβώλου 5,  Θεσσαλονίκη) τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Ιουνίου μόνον με ραντεβού είτε τηλεφωνικά (2310-227007) ή με email. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στη διεύθυνση: Ηellenicauctions.com).

Ο διευθυντής του δημοπρατικού οίκου, Θάνος Ευαγγελινός, χρησιμοποιώντας το απόφθεγμα του ποιητή Νϊκου Καρούζου «αυτό είναι τέχνη, ένας ελιγμός ευτυχίας ώστε να υπάρχουμε κάπως αναπαυτικά δυστυχισμένοι», αναφέρεται στον πρόλογο του καταλόγου της δημοπρασίας, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία (κορωνοϊός, κρίση, αβεβαιότητα, πόλεμος) και σημειώνει: "Οι συνακόλουθες επιδράσεις τους σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής, δημιουργούν ένα ζοφερό πλαίσιο κρίσης. Το συλλογικό αίσθημα ανασφάλειας, η εργαλειοποίηση του φόβου, ο κυνισμός της διαπραγμάτευσής του από την ειδησεογραφία, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οι καταστροφές, οι πρόσφυγες συγκλονίζουν.

Διαμαντής Διαμαντόπουλος (1914-1995)
"Κοπέλα με κόκκινο", λάδι σε καμβά 52Χ41
Η τραυματική εμπειρία αυτής της εφιαλτικής πραγματικότητας στιγματίζει συνειδήσεις, τραυματίζει ψυχές και δοκιμάζει την ανθεκτικότητα και την ευαλωτότητα του καθενός μας καθημερινά. Η ελπίδα που γεννήθηκε κάποτε μετά τη Χιροσίμα όταν τα πυρηνικά κρίθηκαν αυτοκτονία για τον επόμενο που θα τα χρησιμοποιήσει, ή τουλάχιστον έτσι πιστέψαμε, τώρα ματαιώνεται διθυραμβικά με τον πόλεμο στην αυλή μας! Η νέα σύγχρονη δυστοπική καθημερινότητα με την ένταση και τη φρίκη της εγγύτητας, έθεσε ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη και την οικουμενική της διάσταση.

Η απροκάλυπτη βία, οι απώλειες, οι περιορισμοί, η ανοχή συμπεριφορών και θεσμικών αλλοιώσεων αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Επιδρούν ριζικά στον τρόπο σκέψης μας και επιφέρουν ρήγματα σε κάθε ενοποιητική προσπάθεια σε κοινωνικό, νομικο‐πολιτικό, οικονομικό και ψυχολογικό πλαίσιο. Οι μεταβολές στη διεθνή τάξη πραγμάτων αποτελούν απειλή για την αυριανή κανονικότητα.

Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), "Κορίτσι με πανσέδες
στο ντεκολτέ", Λάδι σε λινό επικολ, σε καμβά 42Χ34 εκ,

Η Τέχνη, στην κάθε μορφή της, είναι η κρυφή δύναμη που πάλλεται από μια υπόγεια δυναμική, αντιμάχεται τον εφησυχασμό, βοηθά να επεκτείνουμε την κατανόησή μας για τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στον πόλεμο και την ειρήνη. Ανθίζει συχνά μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι σε περιόδους κρίσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα να αποτελέσει ίσως το πιο δυνατό μέσο μετάδοσης ενός μηνύματος, δημιουργώντας μια φωτεινή ρωγμή σε σκοτεινές εποχές".

Καταλήγοντας ο Θάνος Ευαγγελινός επισημαίνει:

"Μέσα στην δίνη του πολέμου και της ανασφάλειας η ζωή συνεχίζεται και η Τέχνη οφείλει να ανοίγει ορίζοντες και να οδηγεί. Εμείς, από το μετερίζι μας, θα συνεχίσουμε να την επικοινωνούμε μαζί και να απαλαίνουμε την αγωνία, προτείνοντας την βαθύτερη κατανόηση της ως εργαλείο πολιτισμού, ειρήνης, ενδυναμώνοντας την ύπαρξή μας ως πολιτικά όντα και ελπίζοντας να μπορούμε να εστιάζουμε στην ομορφιά του καθημερινού. Με την αναπαράσταση ως ψιμύθιο, επιθυμούμε να προσφέρουμε ταυτίσεις και αντιστάσεις, διανοίγοντας μια χαραμάδα στο φως και τη γλύκα της ζωής. Η ουσιαστική ανανοηματοδότηση και ενδυνάμωση της τέχνης στο «μάτι του κυκλώνα» είναι απαραίτητο οξυγόνο στην ανάσα της ανθρωπινότητας, προτρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας, χωρίς φόβο, για να μπορέσουμε να αντέξουμε τις πιέσεις, να αντιδράσουμε, να βρούμε τρόπους έκφρασης για το μη εκφράσιμο, το ανείπωτο".

Γιάννης Γαίτης (1923-1984), "Άνθρωποι και πουλί", 1968, λάδι σε καμβά 70Χ100 εκ. 

Κώστας Λούστας (1933-2014), "Χειμώνας στη Φλώρινα", 1976, λάδι σε σελοτέξ 60Χ88 εκ.\


Βασίλης Ζενέτζης (1935), "Λευκός Πϋργος", λάδι σε καμβά 50Χ40 εκ.
Κώστας Λαχάς (1936-2014), "Μετείκασμα-Μεταίσθημα", μικτή τεχνική σε καμβά 70Χ100 εκ.

Σπύρος Βασιλείου (1902-1985), "Μπαλκόνι και καράβι", 1983, ακρυλικό και χρυσό σε καμβά 80Χ120 εκ.

Θάνος Τσίγκος (1914-1965) "Πολύχρωμα λουλούδια στον άνεμο", λάδι σε καμβά 53Χ78 εκ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.