Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ένας "άλλος" Ερντογάν, 19 χρόνια πριν

 του Σπύρου Κουζινόπουλου*

Ήταν 17 Απριλίου του 2003. Μόλις έχει τελειώσει το Παγκόσμιο Συνέδριο των εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, που είχε πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Μάρμαρα", στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Σε μία από τις καφετέριες του ξενοδοχείου, απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας τρία άτομα: Ο Γενικός Διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ANADOLU που ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου,Χιλμί Μπενγκί, ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος.

Κάποια στιγμή, βλέπουμε μία ομάδα ανθρώπων να διασχίζει το διπλανό διάδρομο με επικεφαλής ένα άτομο με μουστακάκι. Ο Χ.Μπενγκί τον πλησιάζει, κάτι του λέει και τους βλέπουμε να πλησιάζουν στο τραπέζι μας. Μας συστήνει: Πρόκειται για τον νέο, τότε, πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε αναλάβει ως ο 57ος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας μόλις ένα μήνα πριν, στις 14 Μαρτίου 2003.

Από το παγκόσμιο συνέδριο των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων. Στο κέντρο ο πρόεδρος του ANADOLU, Χιλμί Μπενγκί, έχοντας αριστερά του τον Αν. Χριστοδουλίδη και δεξιά του τον Σπ. Κουζινόπουλο

Ο Ερντογάν, για τον οποίο αρκετοί Τούρκοι φίλοι μας έλεγαν νωρίτερα ότι ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης πριν, είχε δώσει δείγματα ενός μετριοπαθούς πολιτικού, κάνει νόημα στους άνδρες που τον συνοδεύουν να απομακρυνθούν και κάθεται για λίγο μαζί μας. Ρωτάει για τα αποτελέσματα του συνεδρίου. Και όταν πληροφορείται από τον Χ.Μπενγκί ότι εγώ και ο αείμνηστος Ανδρέας Χριστοδουλίδης είμαστε Έλληνες, λέει μια φράση που μου έμεινε βαθιά χαραγμένη στο μυαλό, κι ας πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια από τότε: "Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι μόνο με τη στενή συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις θα μπορέσουν και οι δύο χώρες μας να πάνε μπροστά".

Από τότε, κύλησε πολύ νερό, μεσολάβησαν πολλά και ο χρόνος δυστυχώς λειτούργησε ως γομολάστιχα που έκανε να ξεχαστούν και έσβησε διακηρύξεις για φιλία, για συνεργασία, για καλή γειτονία και ειρηνική πρόοδο. Και μάλιστα, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα να έχουν αντικατασταθεί όλα αυτά από εθνικιστικές κορώνες και ψυχροπολεμικές κραυγές, καλλιεργώντας ένα κλίμα ακραίας έντασης και πόλωσης, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή μας.

Αχ, πόσο εύκολα ξεχνιούνται οι όμορφες και σωστές κουβέντες και μετατρέπονται ως "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα". Πολύ περισσότερο για έναν πρωθυπουργό που με τη δοκιμασμένη στο παρελθόν μέθοδο του εθνικισμού, προσπαθεί να λαδώσει μια καρέκλα που τρίζει και απειλεί να τον γκρεμίσει.


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος, επί 18 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του ιδρυτής και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Βαλκανικών Πrακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.