Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Τμήμα Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ: Τα οδωνύμια είναι οδοδείκτες μνήμης και ιστορίας

Τα οδωνύμια είναι οδοδείκτες μνήμης και ιστορίας που δημιουργικά διδάσκουν, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού Αθαν. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ.

Η ονοματοδοσία του δρόμου σε «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» έγινε το 1971, στα χρόνια της επταετούς δικτατορίας. Η χούντα «τίμησε» τον έμμισθο Γενικό Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας, διορισμένο από την κυβέρνηση των δωσιλόγων και Γενικό Διοικητή της Μακεδονίας τον τελευταίο μήνα της γερμανικής κατοχής.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δέχθηκε «ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε νόμιμη αιτιολογία και ότι τα ιστορικά στοιχεία που επικαλείται δεν συνιστούν το στοιχείο του εξαιρετικού και της αναγκαιότητας για τη μετονομασία, αφού οι ιστορικές αναφορές και πληροφορίες για το πρόσωπο και τη δράση του Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου είναι αντικρουόμενες και αντιφατικές».

Τα οδωνύμια, όμως, είναι οδοδείκτες μνήμης και ιστορίας που δημιουργικά διδάσκουν.

Η πασίδηλη «ιστορία» του Αθανασίου Χρυσοχόου, που τιμήθηκε από τη χούντα, δεν έχει ούτε «αντικρουόμενες» ούτε «αντιφατικές» πληροφορίες. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κρίνεται. Όμως, η βέβαιη και στέρεη ιστορική κρίση είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που εξέφρασε το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, που ακύρωσε την μετονομασία της οδού, οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου προκλητικά και απαράδεκτα στρέφονται με αγωγή εναντίον των δημοκρατικών πολιτών, πρ. Δημοτικών Συμβούλων Δήμου θεσ/νικης και πολιτικών κρατουμένων της Χούντας, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Αλέξανδρου Γρίμπα και Σπ. Σακέτα που πρωτοστάτησαν για τη μετονομασία της οδού. Ζητούν αποζημίωση 600.000 ευρώ για προσβολή της μνήμης του τεθνεώτος Αθαν. Χρυσοχόου.

Η συμπαράστασή μας σ’ αυτούς τους πολίτες είναι συμπαράσταση στη δημοκρατία και στο διαρκή αγώνα για την προστασία της", καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.