Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Καλό σου ταξίδι Ηλία Νικολακόπουλε

Συγκλονισμένος είμαι από χτες, για το χαμό του εξαίρετου επιστήμονα, αγωνιστή και προπαντός Ανθρώπου Ηλία ΝΙκολακόπουλου, που τον χάσαμε τόσο ξαφνικά σε ηλικία μόλις 75 ετών. Ο Ηλίας, ήταν για μένα εκτός από σύντροφος και φίλος, κυριολεκτικά σαν αδελφός και εκτός των άλλων, με είχε τιμήσει συμμετέχοντας στην παρουσίαση τριών βιβλίων μου. Είχαμε επικοινωνήσει μαζί πριν 10 μέρες, για κάποια στοιχεία που συγκέντρωνε. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου Ηλία. Θα σε θυμάμαι για πάντα.

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Ηλία Νικολακόπουλο. Ο γνωστός εκλογικός αναλυτής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία, του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου.

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση τους στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σε μήνυμά του ότι «του χρωστάμε πάρα πολλά. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί» τόνισε στο συγκινητικό μήνυμα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του σημειώνει ότι η ξαφνική απώλεια του αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. «Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιος ήταν
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1947, ήταν πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και πρόεδρος στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει δημοσιευτεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ο Ηλίας Νικολακόπουλος έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).
Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).
Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».
Από το 1984 έως σήμερα είχε δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έίχε κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.