Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Η αστυνομία της Θεσσαλονίκης και οι Ρομά

                          Σκίτσο του Γιώργου Ιωάννου στην ΠΡΩΤΗ για τα βασανιστήρια στα τρία τσιγγανόπουλα.

του Σπύρου Κουζινόπουλου*

H υπόθεση του εν ψυχρώ πυροβολισμού από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη κατά του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, πριν ένα χρόνο, επειδή δεν πλήρωσε σε βενζινάδικο το πετρέλαιο αξίας 20 ευρώ που είχε βάλει στο αυτοκίνητό του, ήρθε να αναδείξει για μια ακόμη φορά το ρατσισμό εναντίον των τσιγγάνων που διαχρονικά υπάρχει στους κόλπους ενός μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας. Αλλά και να μας θυμίσει ένα περίπου παρόμοιο ρατσιστικό περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν ακριβώς 35 χρόνια.

Πρόκειται για ένα γεγονός που η εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ" στην οποία τότε εργαζόμασταν, την είχε αναδείξει ως μία σύγχρονη "υπόθεση Ντρέϊφους". Κι αυτό εξαιτίας των μεθοδεύσεων της ΕΛ.ΑΣ να ενοχοποιήσει τρεις ανήλικους Ρομά για μία δολοφονία που δεν είχαν διαπράξει αλλά και να μαγειρέψει, να αποκρύψει ή να αλλοιώσει τα στοιχεία που υπήρχαν.

Οι πληροφορίες που δίνει η Ασφάλεια
στα ΜΜΕ: "Τρία γυφτάκια σκότωσαν"

 Ήταν στις 24 Αυγούστου 1987, όταν κάποια άτομα, στην προσπάθειά τους να διαρρήξουν ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης, πυροβολούν με καραμπίνα και σκοτώνουν τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου Χαράλαμπο Βαρσαμά.

Λίγες μέρες αργότερα, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πομπωδώς ανακοινώνει ότι συνέλαβε τους δολοφόνους του βενζινά, "τρία γυφτάκια", όπως τα αναφέρει και εμφανίζει ως δράστες τον 16χρονο τότε Βαγγέλη Αραμπατζή, τον 14χρονο αδελφό του Χρίστο Αραμπατζή και τον ξάδελφό τους Βασιλάκη Παπαδόπουλο. Και μάλιστα παρουσιάζει ως πειστήρια του εγκλήματος ένα παμπάλαιο κυνηγετικό όπλο που υπήρχε κρεμασμένη στο σαλόνι της οικίας Αραμπατζή, και κάποια αποσμητικά αυτοκινήτου, που παρόμοια πωλούνταν σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας.

Οι νεαροί Ρομά κατά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα, αρνούνται ότι είναι οι δολοφόνοι του Βαρσαμά, ενώ αντίθετα καταγγέλουν ότι υποβλήθηκαν σε φριχτά βασανιστήρια με φάλαγγα και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα στην Ασφάλεια - που στεγάζονταν ακόμη τότε, όπως και επί δικτατορίας, στην οδό Βαλαωρίτου- για να ομολογήσουν ότι αυτοί σκότωσαν τον βενζινά. Οι κατηγορίες της αστυνομίας δύσκολα γίνονται πιστευτές, καθώς δεν προσκομίζονται ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, όμως η Ασφάλεια διοχετεύει στα ΜΜΕ ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των τσιγγανόπουλων καθώς "λένε ψέματα όπως όλοι οι γύφτοι". Ο κοινωνικός ρατσισμός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Το πειστήριο με τις τρίχες εξαφανίστηκε στη συνέχεια

Ένα στοιχείο που έρχεται στο φως, τινάζει στον αέρα όλο το αστυνομικό σενάριο για την ενοχοποίηση των τριών νεαρών Ρομά και το "πειστήριο" της Ασφάλειας. Είναι μία έκθεση της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αττικής που με την υπογραφή του Αστυνόμου Α΄, Δημήτριου Καλαντζή αποφαίνεται ότι "η καραμπίνα τύπου LUIGI FRANCHI, Mod. ELITE, δεν προέκυψε σύνδεσή της με την περίπτωση πυροβολισμών στην ανθρωποκτονία Βαρσαμά Χαράλαμπου από πλευράς ιχνών καλύκων". Ενώ επίσης δεν αξιοποιήθηκαν οι τρίχες που είχαν βρεθεί στα χέρια του δολοφονημένου πρατηριούχου και τις οποίες είχε αποσπάσει κατά την πάλη του με τους δράστες, πριν πέσει νεκρός.
Και όπως στην πορεία αποκαλύφθηκε, το ίχνος ενός παπουτσιού που είχε βρεθεί στο τόπο της δολοφονίας του βενζινά, δεν αξιοποιήθηκε και “θάφτηκε” από την Αστυνομία, ίσως γιατί το μέγεθος Νο 43-44 δεν ταίριαζε με τα μικρότερα πέλματα των τριών τσιγγανόπουλων.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Βαγγέλης Αραμπατζής παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Γιαννιτσών. Και παρ' ότι βροντοφωνάζει για την αθωότητά του και καταγγέλει τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν τα τρία νεαρά παιδιά, καταδικάζεται σε ισόβια. Ενώ οι άλλοι δύο μικρότεροι σε ηλικία Ρομά παραπέμπονται στο δικαστήριο ανηλίκων.

Ο 16χρονος Βαγγέλης Αραμπατζής
καταδικάστηκε άδικα σε ισόβια
Όμως η ιστορία έχει και συνέχεια. Καθώς όπως διαπιστώνεται από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, η καραμπίνα με την οποία δολοφονήθηκε ο βενζινάς της Νέας Κερασιάς ήταν ακριβώς η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο "Δράκος της Θράκης", ο στυγερός δολοφόνος που δρούσε στις περιοχές της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, έχοντας διαπράξει πάνω από 4 εγκλήματα με 7 θύματα, κυρίως νεαρά ζευγάρια που τα εκτελούσε την ώρα των ερωτικών τους περιπτύξεων.

Ακόμη και ύστερα από αυτή τη συνταρακτική αποκάλυψη ο Βαγγέλης Αραμπατζής συνέχισε να παραμένει στη φυλακή, ενώ οι γονείς των παιδιών, στην προσφυγή που έκαναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγραφαν χαρακτηριστικά: "Σας παρακαλούμε να βάλετε σε λειτουργία κάθε νόμιμη διαδικασία ώστε να σταματήσει η παρανομία των πανίσχυρων αστυνομικών της Θεσσαλονίκης που τείνουν να μας εξοντώσουν σαν παιδιά, σαν γονείς και σαν ευρωπαίους πολίτες, επειδή η τύχη μας γέννησε τσιγγάνους".

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότησή μας δεν είχαμε πληροφορίες για τη συνέχεια αυτής της ιστορίας και ιδιαίτερα για το πόσα συνολικά χρόνια έμεινε στη φυλακή άδικα των αδίκων ο Βαγγέλης Αραμπατζής, ως ένας σύγχρονος Ντρέϊφους.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.