Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Πρόκληση η απόρριψη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε "Μίκη Θεοδωράκη"

Ως πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της αγάπης τους για τον παγκόσμιας ακτινοβολίας συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί η απόρριψη για δεύτερη φορά από την Επιτροπή του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».

Η εν λόγω Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά στο νέο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε αποσταλεί τον Σεπτέμβριο του 2023, για τη μετονομασία της Λαγκαδά στη δυτική πλευρά της πόλης, προς τιμήν του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας  θα αναφερθεί στο νέο «όχι» από την Αποκεντρωμένη στην επερχόμενη συνεδρίαση

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, σύμφωνα με το voria.gr, στην απόφαση «η Επιτροπή του άρθρου 8 εμμένει στην προηγούμενη γνωμάτευσή της και γνωμοδοτεί αρνητικά ως προς το αίτημα».

Στην απόφαση της Επιτροπής της Αποκεντρωμένης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι δεν αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς, ούτε στην απόφαση της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάγκη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».

Η Επιτροπή, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητο όργανο της ΑΔΜΘ, στην απόφασή της που εστάλη στο δημαρχιακό μέγαρο τις προηγούμενες ημέρες, επικαλείται -και αυτή τη φορά- εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η μετονομασία οδών πρέπει να γίνεται με φειδώ, μόνο για εξαιρετικούς λόγους και πως πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη. Ισχυρίζεται επίσης ότι η μετονομασία οδών και πλατειών επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες και στους πολίτες.

Κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης αναμένεται στην τακτική συνεδρίαση του Σώματος, την ερχόμενη Τετάρτη, να αναφερθεί στην αρνητική αυτή εξέλιξη προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης να κινηθεί στη συνέχεια για το θέμα.


Μπαράζ αντιδράσεων από τους τέσσερις δήμους μετά την απόρριψη

Σημειώνεται ότι στις αρχές της περασμένης χρονιάς η απόρριψη των τεσσάρων αποφάσεων των τότε δημοτικών συμβουλίων Θεσσαλονίκης, (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών) της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο «Μίκη Θεοδωράκη», είχε προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων τόσο από τους τέσσερις δήμους όσο και από φορείς και προσωπικότητες της πόλης.

Τότε η αρμόδια Επιτροπή, αφού είχε εξετάσει το θέμα και παρά την κοινή πρωτοβουλία και απόφαση των τεσσάρων δημάρχων, γνωμοδότησε αρνητικά υποστηρίζοντας ότι τόσο η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όσο και η απόφαση των τοπικών κοινοτήτων, αναφέρονται σε οδό η οποία αφορά χωρικά τέσσερις δήμους.

Οι τέσσερις δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης και Λάζαρος Κυρίζογλου και οι πρώην Κωνσταντίνος Ζέρβας, και Δημήτρης Δεμουρτζίδης είχαν συμφωνήσει λίγο μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε η σημερινή οδός Λαγκαδά που ενώνει και τους τέσσερις δήμους να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, έτσι ώστε να τιμηθεί ο παγκόσμιος και οικουμενικός μουσικοσυνθέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.