Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

"Έφυγε" ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος Γερ. Μπετσιμέας

Μεγάλη απώλεια για το αριστερό, προοδευτικό κίνημα της χώρας ο θάνατος του εξαίρετου αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος Γεράσιμου Μπετσιμέα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Η πολιτική του κηδεία  θα γίνει αύριο Τετάρτη στη Λάρισα. Τον αποχαιρετά με θλίψη σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ 1967-1974 του οποίου υπήρξε μέλος.

Ο Γεράσιμος Μπετσιμέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, αλλά μεγάλωσε και διαμορφώθηκε στα Τρίκαλα, πόλη που αναπολούσε συχνά. Εκεί γνώρισε τη συντρόφισσα της ζωής του Ρίτσα, οργανώθηκε στη νεολαία ΕΔΑ και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων και του γραφείου Μακεδονίας της Νεολαίας Λαμπράκη  έως τη δικτατορία που τον βρήκε στη Θεσσαλονίκη.

Εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Λέρο, στον Ωρωπό, στη  Σαμοθράκη. Τον Φλεβάρη του 1974 συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια από την Εθνική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατά την  ‘εξάρθρωση δικτύου’ της αντιδικτατορικής  ΚΝΕ. Η πτώση της χούντας τον βρήκε μαζί με άλλους 13 συντρόφους του στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, από όπου αποφυλακίστηκαν δύο μέρες μετά την πτώση της δικτατορίας, στις 26 Ιουλίου 1974. 

Ο Γεράσιμος Μπετσιμέας (δεύτερος από δεξιά στην κάτω σειρά) μαζί με τους άλλους συγκρατουμένους του, μέλη της αντιδικτατορικής ΚΝΕ Θεσσαλονίκης στις φυλακές Διαβατών λίγο πριν την πτώση της χούντας

Συνέχισε την πολιτική του δράση ως στέλεχος της ΚΝΕ και μετέπειτα του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, μέχρι το 1989. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς, υποψήφιος Νομάρχης και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.

Η πολιτική κηδεία του Γεράσιμου Μπετσιμέα θα γίνει την Τετάρτη 10 Γενάρη, στις 12.00΄ το μεσημέρι στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, Ρούσβελτ 59. Η σωρός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.