Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Θ. Τζέκος: "Καταστροφικά τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινκ

Τι έλεγε σε ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 28-1-2023

Η εφαρμογή των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ της Αγίας θα αποτελέσουν καταστροφή για το Δήμο Θερμαϊκού, υπογράμμιζε ο σημερινός δήμαρχος Θοδωρής Τζέκος σε ομιλία του πριν ένα χρόνο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της 28ης Ιανουαρίου 2023. Η ομιλία αυτή, είναι ακόμη αναρτημένη στην ιστοσελίδα της δημοτικής του παράταξης "Συμμετέχω Θερμαϊκός".

"Πρέπει να είμαστε απέναντι σε αυτή τη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ σύσσωμοι και ομόφωνα", υπογράμμιζε τότε ο κ. Θ. Τζέκος που σήμερα τη θεωρεί "ρεαλιστική". 

Παραθέτουμε στη συνέχεια απομαγνητοφωνημένη ολόκληρη την διάρκειας 13,30 λεπτών ομιλία του κ. Τζέκου, καθώς σ' αυτή επισήμανε όχι μόνο τη διαδρομή της υπόθεσης κάμπινγκ από το 2013 μέχρι σήμερα, αλλά και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για την περιοχή και τους κατοίκους της από την υλοποίηση της ΕΣΧΑΔΑ του ΤΑΙΠΕΔ. Δεδομένου ότι η όλη ιστορία αφορά όχι την "αξιοποίηση" της περιοχής, αλλά σε λογική μεσιτικού γραφείου, την οικοδόμησή της, προκειμένου να αναγερθούν εκεί πολυτελείς κατοικίες, χωρίς να προκύπτει κανένα όφελος για το Δήμο Θερμαϊκού.

Έλεγε λοιπόν ο κ. Θ. Τζέκος αναφερόμενος στη διαδρομή του θέματος:

"Το 2013 είχαμε μία πρώτη μελέτη, μια ΕΣΧΑΔΑ που αποτελεί μία λάϊτ εκδοχή της σημερινής. Εκείνη τη λάϊτ εκδοχή το δημοτικό συμβούλιο την απέρριψε ομόφωνα το 2014, Και δυστυχώς πολλοί από τους τότε δημοτικούς συμβούλους που ανήκαν στην παράταξη Αλεξανδρή και κατέχουν σήμερα (σ.σ. 2023) θέσεις αντιδημάρχων στη διοίκηση Τσαμασλή, εμφανίζονται υπέρμαχοι της νέας, χειρότερης εκδοχής της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ.

 Όμως και το Περιφερειακό Συμβούλιο το ίδιο ξεκάθαρα απέρριψε το 2014 εκείνη την ΕΣΧΑΔΑ. Και ο κ. Τσαμασλής, μέλος τότε του Περιφερειακού Συμβουλίου, με δηλώσεις του είχε ταχθεί κατά. Το ίδιο κατά εκείνης της μελέτης, είχε ταχθεί και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και σήμερα πουθενά δεν αναφέρεται η γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Εκείνος ο διαγωνισμός, κηρύχθηκε τελικά άγονος. Από το 2014 πέρασαν εννιά χρόνια. Δυστυχώς η πολεοδομική μελέτη του Δήμου μας έμεινε στάσιμη αυτά τα χρόνια. Κι εδώ ίσως να υπήρξε μια χαμένη ευκαιρία για να προχωρήσουν τα στάδια της μελέτης, οι πράξεις εφαρμογής, προκειμένου να υπάρξουν αντικίνητρα για την υλοποίηση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ.

Από νωρίς, όταν αντιληφθήκαμε ότι κάτι άρχισε εκ νέου να κινείται για το θέμα, στις αρχές καλοκαιριού του 2022, ήρθαμε με ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας πληροφορίες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία, ποια η θέση της διοίκησης Τσαμασλή, ποια επικοινωνία υπάρχει με το ΤΑΙΠΕΔ, ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει και πότε θα μας ενημερώσει ο δήμαρχος. Και τότε ο κ. Τσαμασλής δεσμεύτηκε- 13 Ιουλίου 2022 ήταν η ερώτηση της παράταξής μας- ότι θα μας ενημερώσει τις επόμενες μέρες.

Πέρασε το καλοκαίρι, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα (εννοεί την Πρωτοβουλία "Σώστε το Κάμπινγκ") και με συνεχή πίεση από την Επιτροπή και τη στάση της αντιπολίτευσης,  υποχρεώσαμε τον δήμαρχο να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για να συζητήσουμε το θέμα. Ήταν μια συνεδρίαση η οποία εσκεμμένα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο έτσι ώστε να μην συζητηθούν επί της ουσίας τα θέματα. Χάθηκε έτσι μία ακόμη ευκαιρία.

Στις 3 Ιανουαρίου 2023 δημοσιεύθηκε η νέα μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Οκτώ μέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου, ερωτάται ο δήμαρχος: Θα ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τη μελέτη, υπάρχει χρόνος διαβούλευσης; Η απάντηση του κ. Τσαμασλή: "Μην στεναχωριέστε, μέχρι να αναρτηθεί στην Περιφέρεια έχουμε χρόνο για διαβούλευση, εγώ  άμεσα θα σας ενημερώσω". Διαπιστώνουμε σήμερα τελικά ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση έχει παρέλθει. Μην στεχωριέστε κατά τα άλλα.

Χειρότερο από το προηγούμενο

Πάμε τώρα επί της ουσίας στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ. Ένα σχέδιο που είναι πολύ χειρότερο από από το προηγούμενο από περιβαλλοντικούς όρους, από κοινωνικούς, από οφέλη που καρπώνεται ο Δήμος. Τουλάχιστον το προηγούμενο παραχωρούσε στο Δήμο 40 στρέμματα για δραστηριότητες εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές. Τώρα τι μας δίνει; Μόλις 4 στρέμματα για να κάνουμε ένα σχολείο. Ευχαριστούμε πολύ.

Πάμε τώρα και στο θέμα τυ πεζόδρομου. Αναφέρονταν στο προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ ότι θα υπήρχε η συνέχεια και η ένωση αυτού του μετώπου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Στη θέση αυτού, έχουμε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα είναι κάτι αντίστοιχο με τα ΚΑΑΥ; Θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τον κλείσουν; Στα πέντε μέτρα  που προβλέπονταν μόλις που χωράει ένα αυτοκίνητο. Αυτή θα είναι η διέλευση για την Αγία Τριάδα;

Προβλέπονταν επίσης ένας δρόμος που θα αποσυμφορήσει τον επάνω, τον κεντρικό δρόμο. Το ίδιο προβλέπει και το ΓΠΣ του Δήμου μας.

Ερχόμαστε τώρα στο κομμάτι της δόμησης. Η μελέτη προβλέπει 101 στρέμματα για δόμηση. Μην γελιόμαστε. Μιλάμε για σπίτια, μιλάμε για πολυτελείς κατοικίες. Παραθεριστικές θα είναι; Χειμερινές; Βαφτίστε τις όπως θέλετε. Θα είναι κατοικίες πάντως. Γι' αυτό και ολόκληρη η μελέτη είναι σ' αυτήν την κατεύθυνση. Το όφελος αυτού που θα πάρει στον διαγωνισμό την έκταση, είναι τα σπίτια που θα κατασκευάσει και θα πουλήσει. Εκεί είναι το μείζον θέμα. Εκεί είναι το ενδιαφέρον. Εκεί είναι το ζουμί. Εκεί είναι το χρήμα. Και γι' αυτό διευρύνεται τόσο πολύ η δόμηση. Θα έχουμε 101 στρέμματα δόμησης. Στα υπόλοιπα 37 θα αναπτυχθούν το ξενοδοχείο και οι τουριστικές εγκαταστάσεις με άλλες υποδομές. 

Το τερτίπι με τους κοινόχρηστους χώρους

Μάλιστα χρησιμοποιούν ως προς τους κοινόχρηστους χώρους το εξής τερτίπι: Ενώ το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ αναφέρονταν μόνο στο κομμάτι γης κάτω από τον δρόμο, έρχονται τώρα και βάζουν στο πρανές άλλα 20 στρέμματα στην επάνω πλευρά του δρόμου και το χαρακτηρίζουν ως "αδόμητο κοινόχρηστο", έτσι ώστε να τραβήξει το ποσοστό του αδόμητου από το κάτω μέρος του δρόμου, για να πυκνώσει τη δόμηση που είναι στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Και μας δίνουν ως αδόμητο, το χαρακτηρισμένο ως δασικό κομμάτι. Μεγάλη η χάρη τους. Να τους πούμε κι ένα ευχαριστώ που δεν χτίζουν και στο δάσος.

Οπότε θεωρώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε σκέψης ως προς την πρόταση αυτής της μελέτης. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε απέναντι σύσσωμοι και ομόφωνα. Καθώς οδηγεί σε δόμηση όλη την έκταση του πρώην κάμπινγκ.

Μιλάμε για ένα κλειστό χωριό, κι αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Τι σημαίνει κλειστό χωριό με καταστήματα και δραστηριότητες μόνο γι' αυτούς που θα κατοικούν εκεί; Ποιο θα είναι το όφελος της υπόλοιπης κοινωνίας, των κατοίκων των άλλων οικισμών; Μήπως και αυτοί που θα έρθουν και θα διαμένουν εκτός οικισμού, θα διασκεδάζουν και θα ψωνίζουν από τα καταστήματα εντός του οικισμού; Που θα οδηγήσει αυτό τα καταστήματα που βρίσκονται εκτός αυτών των κλειστών οικισμών; Αυτό μας έχει δείξει το παράδειγμα από άλλες περιοχές.

Δεν αντιλέγω ότι θα γίνουν εκεί πολυτελείς κατοικίες και μεζονέττες και ωραία καταστήματα. Αυτό θα αυξήσει και την αξία των σπιτιών γι' αυτούς που θα πουλήσουν. Ποια θα είναι όμως η επίπτωση στην αξία των υπόλοιπων σπιτιών όταν θα πέσουν στην αγορά άλλα 200-300 σπίτια; Θα ρίξει κατακόρυφα την αξία των υπόλοιπων ακινήτων στο Δήμο μας. Θα οδηγήσει στη μείωση του τζίρου, του κύκλου εργασιών των υπόλοιπων καταστημάτων, γιατί και οι υπόλοιποι από εκεί θα πηγαίνουν να ψωνίζουν. Και οι τουρίστες από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της περιοχής εκεί θα πηγαίνουν, γιατί εκεί θα βρίσκουν τα πολυτελή είδη που χρειάζονται.

"Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ"

Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ γιατί η μελέτη δεν παραχωρεί τίποτα για τις ανάγκες του Δήμου μας πέρα από ένα σχολείο 300 μαθητών. Δεν προβλέπει δρόμο ενδιάμεσα για να αποσυμφορήσει τον κεντρικό δρόμο. Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά αναφορά στην διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου όπως απαιτούμε εμείς. Ενώ επίσης θα φορτωθεί ο Δήμος μας με επιπλέον 1.500-2.000 κατοίκους στις υπάρχουσες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Μπορούν αυτές οι υποδομές να σηκώσουν τους επιπλέον κατοίκους; Θα αντέξουν;

Επομένως, δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι τα επιχειρήματα αυτής της "αξιοποίησης" που θα φέρει αυτή η μελέτη. Είμαστε όλοι υπέρ της αξιοποίησης αυτού του ακινήτου. Αλλά προς όφελος των κατοίκων, της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών με όρους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς. Είτε ως ένα σύγχρονο κάμπινγκ, είτε ενδεχομένως και με τη συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά με δραστηριότητες που θα τις έχουμε συνδιαμορφώσει. Εκπαιδευτικές, αθλητικές ψυχαγωγικές, πάρκα κλπ. Εμείς θα βάλουμε τους όρους της γης που βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας. Και με βασική μας διεκδίκηση να περάσει η έκταση του κάμπινγκ στο Δήμο, όπως έλεγε και η απόφαση του 2014. Πως μπορούμε να δεχτούμε αυτήν εδώ την καταστροφή που εισηγούνται κάποιοι;', κατέληξε ο επικεφαλής της παράταξης "Συμμετέχω Θερμαϊκός" και σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού Θ. Τζέκος. 

Ολόκληρη την ομιλία Τζέκου μπρείτε να την ακούσετε εδώ: 

https://symmetexothermaikos.gr/%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb-/2398/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.