Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Τα δικαιώματα των πολιτών στις παραλίες

Tα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες, κατά τη μετάβασή τους στις παραλίες για να κολυμπήσουν, αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος ΕΚΠΟΙΖΩ, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, επισημαίνοντας και τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν για όσους εκμεταλλεύονται τις οργανωμένες παραλίες. 

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Όταν φακελώνονταν ακόμη και η ... Γκόλφω !

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάποια πολύ σοβαρά πράγματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν να κάνουν με τα μέγιστα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να τα λησμονούμε, ακόμη και αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Και καθώς πλησιάζει η επέτειος αποκατάστασης του δημοκρατικού πολιτεύματος να θυμόμαστε ότι, ακόμη και τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας, επί κυβερνήσεων της Ν.Δ., συνεχίζονταν οι παρακολουθήσεις της δραστηριότητας αριστερών αλλά και ευρύτερα δημοκρατικών πολιτιστικών και φοιτητικών συλλόγων.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Μία επίσκεψη στο σπίτι του Ισμαήλ Κανταρέ

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η είδηση για το θάνατο από ανακοπή στα 88 του χρόνια του επιφανέστερου σύγχρονου  αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, του λογοτέχνη που είχε αποκληθεί ως σύγχρονος Όμηρος και ως ο Μαρκ Τουέιν των Βαλκανίων, μας θύμησε μία επίσκεψη που είχαμε πραγματοποιήσει τέτοιες μέρες του Ιούλη πριν οκτώ ακριβώς χρόνια στο σπίτι του στο Αργυρόκαστρο, στην όμορφη αλβανική πόλη όπου χτυπάει η καρδιά του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Ο εμπρησμός του Εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ από τη φασιστική ΕΕΕ

Mία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

Φτωχοί Εβραίοι στο συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης, πριν εκδηλωθεί η μανία των «Τριεψιλιτών»  
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν 93 χρόνια από μία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης: Τον εμπρησμό στα 1931 του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ, ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας μίσους κατά του εβραϊκού στοιχείου που είχε εξαπολυθεί στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας από τη φασιστική οργάνωση της εποχής «ΕΕΕ».

Ντοκουμέντο: Τα βασανιστήρια στην ΚΥΠ Θεσσαλονίκης επί χούντας

Σημαντικά στοιχεία για τα βασανιστήρια στις εγκαταστάσεις της ΚΥΠ, στο Γ΄Σώμα Στρατού, που γίνοπνταν κατά την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας 1967-1974, περιλαμβάνονται σε τεκμηρίωση του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την τεκμηρίωση, επισύναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στην επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνηγορώντας υπέρ της παραμονής του “Χώρου Αντιδικτατορικής Μνήμης” του ΣΦΕΑ εντός του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Αγγελούδης: Μόνιμη στέγαση του "Χώρου Μνήμης" στο Πολεμικό Μουσείο

Τη μόνιμη  παραμονή του «χώρου μνήμης αντιδικτατορικής αντίστασης» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παραμένει τα τελευταία επτά χρόνια και αντθιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο έξωσης, ζητάει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με επιστολή του προς τοπν Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.