Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

"Χρωστάμε όλοι στην Ελλάδα", λέει ο Μπενίνι


«Όλοι εμείς χρωστάμε στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι, κατά την αναγόρευσή του, το βράδυ της Πέμπτης, σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας του ΑΠΘ.
Η σχετική εκδήλωση έγινε στην  ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. «Θέλω να σας φιλήσω όλους. Στο στόμα. Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά», ήταν τα πρώτα του λόγια.

Ο Μπενίνι μίλησε για τον Όμηρο, τον Σεφέρη, τον Σολωμό, τον Αριστοτέλη και το νήμα που τους συνδέει με τον Δάντη, τον Ιταλό ποιητή του 13ου αιώνα στο έργο του οποίου ο ίδιος ο Μπενίνι έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας. «Είμαστε σε παράλληλους δρόμους», είπε. Τη Θεσσαλονίκη, όπως εξήγησε την έμαθε μέσα από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
Η αναγόρευση του Μπενίνι σε επίτιμο διδάκτορα αποτέλεσε «μία εξόχως σημαντική στιγμή και ύψιστη λειτουργική εκδήλωση στη δραστηριότητα του ΑΠΘ» σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος μνημόνευσε την ιδιαίτερη συμβολή του Ιταλού καλλιτέχνη στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο ίδιος ο Μπενίνι δεν σπούδασε ποτέ σε πανεπιστήμιο, παρά μόνο σε τεχνικό λύκειο, παρόλα αυτά έχει ήδη λάβει άλλες οκτώ φορές τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα διεθνώς. «Η αναγόρευσή του αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας γυάλινος πύργος», είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.