Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Το ΣΔΟΕ "ξεσκονίζει" σκαφάτους της Θεσσαλονίκης


Να «ξεσκονιστούν» όλες οι περιπτώσεις, ακόμη και αυτές που εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο για την άρση του επαγγελματικού χαρακτήρα των σκαφών, τα οποία ουσιαστικά χρησιμοποιούνταν για ιδιωτική χρήση, έδωσε εντολή ο αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας.

Αφορμή για την έρευνα που διατάχθηκε από την Εισαγγελία αποτέλεσε η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη σκάφους αναψυχής, ο οποίος προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό του σκάφους του πριν από την ψήφιση της ρύθμισης και κατέβαλε τους αναλογούντες φόρους. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έγινε το προηγούμενο διάστημα, το συγκεκριμένο άτομο εμφάνιζε ως επαγγελματικά ταξίδια κρουαζιέρες αναψυχής, χρησιμοποιώντας εικονικά ναυλοσύμφωνα και αποφεύγοντας την καταβολή του προβλεπόμενου ΦΠΕ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ προσδιορίζουν τη φοροδιαφυγή μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ και με εντολή του εισαγγελέα σχηματίζουν δικογραφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνα θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τουλάχιστον 30 περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα γίνουν... φύλλο και φτερό ακόμη και σκάφη που εντάχθηκε στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές, ιδιοκτήτες σκαφών, αξιοποιώντας τις ατέλειες της υφιστάμενης νομοθεσίας, φοροαποφεύγουν, χρησιμοποιώντας για ιδιωτική χρήση σκάφη για τα οποία έτυχαν απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης, λόγω του επαγγελματικού τους προορισμού, και συνεχίζουν να απαλλάσσονται από τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ και ΕΦΚ) των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών υλικών, με τα οποία εφοδιάζονται κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.