Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Συμμετοχή και του δήμου Θερμαϊκού στο δημοψήφισμα για ΕΥΑΘ

Να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα που οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (πλην δύο αρνητικών τοποθετήσεων) το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το βράδυ της Πέμπτης στην τακτική συνεδρίασή του, που ίσως ήταν και η τελευταία αυτής της περιόδου, πριν τις εκλογές.

Τη σχετική πρόταση, έφερε στο Δ.Σ. ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Γιάννης Αλεξανδρής, επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής και του δήμου Θερμαϊκού στο διοργανούμενο δημοψήφισμα. Πολύ περισσότερο που εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 28 Μαίου 2013, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, με απόφασή του, είχε ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία θα πρέπει να περάσει σε διαδημοτική διαχείριση είτε στους δήμους που επιθυμούν να συμμετέχουν, είτε ως άλλου τύπου φορέας των ΟΤΑ.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και κάποιοι από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους εξέφρασαν επιφυλάξεις για την καλή οργάνωση του δημοψηφίσματος, κυρίως για την εξεύρεση των ατόμων που θα συμμετάσχουν στο τεχνικό μέρος (στήσιμο της κάλπης, επίδοση ψηφοδελτίων κλπ). Όπως όμως παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Κουκουρίγκος, μέλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», μπορεί το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε εθελοντική βάση, με την πρόσκληση σε συλλόγους, κινήματα πολιτών, εθελοντικές ομάδες, μεμονωμένους πολίτες κλπ.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΕΔ, στις 18 Μαίου, ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα στηθούν κάλπες έξω από τα εκλογικά τμήματα σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, για να ψηφίσουν οι πολίτες εάν τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ή εάν είναι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της.
Υπενθυμίζεται ότι με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, είχε επισημάνει το γεγονός ότι ο δήμος Θερμαϊκού ήταν ο μόνος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία που μέχρι στιγμής δεν συμμετέχει στη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το θέμα της ΕΥΑΘ, ενδιαφέρει έντονα τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, δεδομένου ότι η εταιρία έχει την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου αποχέτευσης της περιοχής. Και μία ιδιωτικοποίησή της, έτσι που λειτουργεί μονοπωλιακά, θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τα τέλη αποχέτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.