Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Σπ. Κουζινόπουλος: "Κάνουμε το Δήμο, το σπίτι όλων των δημοτών"

«Βάζουμε στην άκρη τους φθαρμένους και αποτυχημένους, φέρνουμε στο Δήμο νέες δυνάμεις της δημιουργίας και της προκοπής», λέει ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπολιτείας» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μελάνι»



Η πρωτόγνωρη εκλογή του Σπ. Κουζινόπουλου- Οι στόχοι για τη νέα δημοτική αρχή- Οι έξι προτεραιότητες που θέτει- Τι λέει για την τουριστική ανάπτυξη και τη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου- Το σύνθημά του «ξεβρομίζουμε το Θερμαϊκό» - Για ποιους λέει «λίγη περισσότερη σοβαρότητα δεν βλάπτει»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

«Βάζουμε στην άκρη το παλιό, το αποτυχημένο και το φθαρμένο,  ανοίγοντας το δρόμο σε νέες, άφθαρτες δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου. Για να κάνει επιτέλους ο τόπος μας ένα βήμα μπροστά, σταματώντας τα βήματα οπισθοχώρησης που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ώστε να δώσουμε στη «Συμπολιτεία» τη δυνατότητα  να σηκώσει τον ήλιο στο  Θερμαϊκό λίγο ψηλότερα. Για να γίνει η ελπίδα επιτέλους πραγματικότητα. Να βρουν ανταπόκριση οι προσδοκίες. Για να αποτελέσει ο δήμος Θερμαϊκού το καταφύγιο, το σπίτι, το αποκούμπι όλων των δημοτών μας». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια στο «Μελάνι» του υποψήφιου δημάρχου Θερμαϊκού, Σπύρου Κουζινόπουλου, ενός ανθρώπου των γραμμάτων, της δράσης και της κοινωνικής προσφοράς. Του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα, που αποφάσισε να ασχοληθεί με το δήμο Θερμαϊκού, μόνο και μόνο για να προσφέρει. Προκειμένου να βοηθήσει ώστε με τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις γνωριμίες αλλά και την αποφασιστικότητά του «να πάει ο τόπος ένα βήμα μπροστά», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Η συζήτησή μας, σε ένα παραλιακό καφέ της Νέας Μηχανιώνας ήταν κάτι περισσότερο από ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική:

-Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα δημοτικά πράγματα;
-ΣΠ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πάρει μέρος στις προηγούμενες εκλογές με το συνδυασμό του Απόστολου Οικονομίδη, αλλά την τετραετία αυτή, παρακολουθούσα στενά τα όσα διαδραματίζονταν στο δήμο Θερμαϊκού, μέσα από δημοσιογραφική κάλυψη όλων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά επίσης τα άρθρα μου, τις συνεντεύξεις με τη δημοτική αρχή και τους εκπροσώπους των παρατάξεων, τα σχόλια για την κακή πορεία του δήμου κ.α.

-Και με την «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», πως αποφασίσατε να ηγηθείτε της παράταξης;
- ΣΠ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν δημιουργήθηκε η «Συμπολιτεία», ήρθαν και με βρήκαν οι συνδημότες μας που δημιούργησαν την παράταξη και μου έκαναν την τιμητική πρόταση να γίνω ο επικεφαλής της και άρα ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπολιτείας». Αρνήθηκα ευγενικά στις 4-5 πρώτες συναντήσεις μας την πρότασή τους, λέγοντας ότι έχω τη συγγραφική δουλειά, ότι προετοιμάζω για έκδοση τρία τουλάχιστον βιβλία, ένα εκ των οποίων αναφέρεται και στην περιοχή του Θερμαϊκού. Στο τέλος, μετά από πολύωρη συζήτηση, δέχθηκα, όταν μου έθεσαν το δίλημμα αν θα έπρεπε με την αδιαφορία και την απουσία μας να συνεχιστεί το τέλμα που υπάρχει στο δήμο Θερμαϊκού. Αν θα το ανεχθεί η συνείδησή μας να συνεχίσουν να διοικούν τον τόπο οι ανίκανοι, οι «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα», όπως λέει και ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, που οδήγησαν το δήμο μας στο σημερινό χάλι.

-Κι έτσι εκλεχθήκατε επικεφαλής της «Συμπολιτείας» και υποψήφιος δήμαρχος.
- ΣΠ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : Για μένα η 9η Μαρτίου 2014 είναι μία σημαντική ημέρα, καθώς στη διάρκεια μίας πρωτοφανούς στα χρονικά του Θερμαϊκού διαδικασίας, στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής, τα 250 μέλη της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με εξέλεξαν ομόφωνα ως υποψήφιο δήμαρχο. Δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή μας να εκλέγεται από τη βάση, από τους δημότες, ένας υποψήφιος δήμαρχος. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τους άλλους υποψηφίους οι οποίοι αυτοχρίζονται διεκδικητές της δημοτικής αρχής και μας λένε περίπου ότι έρχονται να διοικήσουν το δήμο με ….. την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

-Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε;
-ΣΠ.ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που προέκυψαν στο δήμο Θερμαϊκού εξ αιτίας των αποτυχημένων πολιτικών των δημάρχων που διοίκησαν τον τόπο και τον έφεραν στο σημερινό χάλι. Ούτε τις δυσκολίες και τα τεράστια εμπόδια που δημιουργήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση από την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόϊκας. Η οποία από τη μια απογυμνώνει την αυτοδιοίκηση από πόρους και από την άλλη της φορτώνει διαρκώς με νέες βαριές ευθύνες, οδηγώντας την στη χρεοκοπία. Γιαυτό και θα πορευθούμε στο επόμενο διάστημα με προγραμματισμό, σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αλλά και αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους συνδημότες από τα επαχθή δημοτικά τέλη. Στις προσπάθειές μας για τη σωστή και νοικοκυρεμένη άσκηση της δημοτικής εξουσίας, θα μας βοηθήσει το δυναμικό επιτελείο που στελεχώνει την παράταξή μας. Με κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη αφενός, στελέχη με ήθος και έργο, αλλά και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό αφετέρου. Και κυρίως, τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων της περιοχής, που και όρεξη έχουν και αποφασιστικότητα να σηκώσουμε λίγο ψηλότερα τον ήλιο στο Θερμαϊκό, να κάνει ο τόπος μας βήματα προόδου και δημιουργίας.

-Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;
-ΣΠ.ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέσαμε με το πρόγραμμά μας κάποιους στόχους, κάποιες προτεραιότητες που θα τις ακολουθήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια. Τις αναφέρω περιληπτικά:
1. Ξεβρομίζουμε το Θερμαϊκό: Πρωταρχικό μέλημά μας, με το που θα αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, θα είναι μέσα στους δύο πρώτους δυο μήνες να ξεβρομίσουμε το δήμο Θερμαϊκού. Είναι τραγικό στην κυριολεξία να βρισκόμαστε σε έναν από τους ωραιότερους δήμους της χώρας, με 48 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες τέτοιες που δεν τις έχουν ακόμη και νησιωτικοί δήμοι, και όλη αυτή η περιοχή να είναι πνιγμένη στο σκουπίδι, στα βουνά από ογκώδη απορρίμματα, στη βρώμα και τη δυσωδία.
2. Δημιουργούμε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Επίσης από τα κύρια μελήματά μας είναι το πώς θα συμπαρασταθούμε στους σκληρά δοκιμαζόμενους συνδημότες μας, ειδικά αυτή την περίοδο της βαριάς οικονομικής κρίσης. Γιαυτό και ένα από τα πρώτα που βάζουμε στο πρόγραμμά μας, είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ονομάζουμε, με πόρους που θα προέρχονται από την παρακράτηση του 10% της αμοιβής του δημάρχου, των αντιδημάρχων, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ.α., αλλά και εθελοντικές εισφορές πολιτών. Κι αυτό, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας που έχουν επείγουσα ανάγκη άμεσης στήριξης. Θα είμαστε μία διοίκηση η οποία δεν θα επιτρέψει να χάσει το σπίτι του κανένας πολίτης του Θερμαϊκού, ούτε να μείνει κάποια οικογένεια δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή πάλι να υπάρχουν άτομα πεινασμένα.
3.Ουσιαστικός ρόλος στις τοπικές Κοινότητες:  Ένα ζήτημα που επίσης βάζουμε στις πρώτες μας προτεραιότητες, είναι η ανάδειξη του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε οκτώ (8) τοπικά συμβούλια τα οποία δεν έχουν κανένα ρόλο στην περιοχή τους  και είναι συμβούλια μόνο κατ΄όνομα. Καθώς είναι μόνο για να συνεδριάζουν και να εγκρίνουν τις άδειες για χρήση μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τίποτα άλλο. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα το αλλάξουμε. Και για να παίξουν επιτέλους καθοριστικό ρόλο τα τοπικά συμβούλια, θα έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό, ξεχωριστό τεχνικό πρόγραμμα έργων, ούτως ώστε να είναι αυτά που θα ρυθμίζουν τη ζωή των συνδημοτών μας.
4. Πλήρης ενημέρωση:  Μία από τις δεσμεύσεις μας, είναι ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης των συνδημοτών μας. Για μας, οι  καλά ενημερωμένοι δημότες, οι συμπολίτες μας που έχουν καθημερινή πληροφόρηση για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή τους και τα τεκταινόμενα στο δήμο, για τα καλά και τα άσχημα, είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν το έργο της δημοτικής αρχής. Κι όμως. Υπήρχε μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του δήμου Θερμαϊκού στο δημοτικό ραδιόφωνο FM-100,6 του δήμου Θεσσαλονίκης, που τη σταμάτησε η δημοτική αρχή χωρίς την παραμικρή εξήγηση, αν και δεν κόστιζε τίποτα. Αυτή την εκπομπή θα την επαναφέρουμε, όπως επίσης θα αξιοποιήσουμε την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει η δημοτική τηλεόραση TV-100 ως διαδημοτική και να έχει κι εκεί ο δήμος Θερμαϊκού κάποιες εκπομπές, για την ενημέρωση των δημοτών μας αλλά και την τουριστική προβολή της περιοχής. Όπως επίσης θα αναπτύξουμε και άλλες μορφές πληροφόρησης, έντυπης και ηλεκτρονικής.
5. Οδικό δίκτυο: Υποσχόμαστε ότι θα ασχοληθούμε σοβαρά και αποφασιστικά με το άθλιο οδικό δίκτυο που υπάρχει στο δήμο Θερμαϊκού, με το δρόμο-καρμανιόλα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα βασικότερα κέντρα του δήμου μας. Τον πιο επικίνδυνο δρόμο του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Τροχαία (5 νεκροί ετησίως και 30 τραυματίες). Όπως επικίνδυνοι είναι και οι δρόμοι που συνδέουν την Επανομή με τη Μηχανιώνα και τη Θεσσαλονίκη. Και οι ευθύνες γιαυτή την οδική απομόνωση της περιοχής, δεν βαρύνουν μόνο την πρώην νομαρχία και νυν αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διοικήσεις των πρώην δήμων που συνενώθηκαν στο δήμο Θερμαϊκού (π.χ. της Μηχανιώνας) και οι οποίες άφησαν όλα τα χρόνια να διαιωνίζεται η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. 
6. Παραλιακό μέτωπο: Η προμετωπίδα, η «βιτρίνα» του δήμου μας είναι το παραλιακό μέτωπο. Γιαυτό κι εμείς δεν θα ανεχθούμε άλλο να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, όπως γίνεται με τα ΚΑΑΥ ή το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Τη διάνοιξη στα ΚΑΑΥ θα την κάνουμε πάση θυσία, όπως επίσης δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το εκπληκτικής ομορφιάς κάμπινγκ.

-Μήπως κάνετε βαρύγδουπες εξαγγελίες όπως οι άλλοι υποψήφιοι;
-ΣΠ.ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» με τα οποία βομβαρδίζουν νυχθημερόν οι ανθυποψήφιοί μας, δεν θα τα ακούσετε από μας ούτε σήμερα, ούτε και μετά τις 18 Μαίου 2014 που σίγουρα θα είμαστε η διοίκηση του δήμου. Και όσοι έρχονται με τέτοια διάθεση δίπλα στην παράταξή μας, για να ακούσουν υποσχέσεις και λόγια του αέρα, πρέπει να τους πούμε ότι μάλλον έκαναν λάθος στη διεύθυνση. Καθώς από μας, από μια στιβαρή διοίκηση που θα κουμαντάρει το δήμο Θερμαϊκού, θα ακούνε αλήθειες και μόνο αλήθειες και όχι μεγαλοστομίες και παραπλανητικούς αριθμούς.
Και βέβαια, ενώ ο δήμος μας δεν έχει χρήματα για να βάλει πετρέλαιο, όταν είναι αναγκασμένος να απολύει συνεχώς το προσωπικό του, κάποιοι υποψήφιοι με ελαφρότητα, εκτοξεύουν συνεχώς πυροτεχνήματα για «μεγαλόπνοα» προγράμματα, για «Θερμαγικά έργα», για «Αλεξάντερλατς», για «Θερμαϊκές Ριβιέρες» και άλλα παρόμοια, λες και έχουν να κάνουν με ιθαγενείς που θα τους μοιράσουν καθρεφτάκια. Με άθλιες εξαγγελίες, όπως του κ. Μαυρομάτη, που τάχα θα έφερνε δωρεάν πετρέλαιο για τους κατοίκους από τη Λιβύη ή τις υποσχέσεις του κ.Τσαμασλή για παροχή δωρεάν ενέργειας στους συνδημότες μας. Ας συνέλθουν επιτέλους. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!!

-Αφήσαμε τελευταία την τουριστική ανάπτυξη για την οποία μιλάνε και οι άλλοι υποψήφιοι.
-ΣΠ.ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάνε, αλλά δεν λένε τσιμουδιά για τις τεράστιες ευθύνες τους που η περιοχή έμεινε ουσιαστικά αναξιοποίητη. Και οι δύο, Μαυρομάτης και Τσαμασλής, τάζουν «πεντάστερα» ξενοδοχεία, την ώρα που ο πρώτος, ως δήμαρχος επί 8 χρόνια δεν έβαλε «ούτε κεραμίδι» στην κατεύθυνση αυτή, ενώ ο δεύτερος, ως Αντιπεριφερειάρχης, άφηνε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εκδίδει πολυτελέστατο τουριστικό οδηγό, όπου στις 100 σελίδες του δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για την περιοχή μας. Εμείς έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο, ώστε αυτό τον επίγειο παράδεισο στον οποίο ζούμε, να τον αξιοποιήσουμε σωστά, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην κληρονομιά που πρέπει να αφήσουμε στους απογόνους μας. Και προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα του Θερμαϊκού, μπορούμε να οδηγήσουμε  στην απογείωση του δήμου μας. Καθώς, αν φέρναμε μεθοδικά και σχεδιασμένα περισσότερους τουρίστες, θα δούλευαν περισσότερο τα καταστήματα της περιοχής, θα αυξάνονταν ως εκ τούτου τα δημοτικά έσοδα, γεγονός που θα επέτρεπε στο δήμο μας να μειώσει τα δημοτικά τέλη και να ασκήσει καλύτερη κοινωνική πολιτική. Ενώ από την άλλη, θα αυξάνονταν οι δυνατότητες απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η γάγγραινα της ανεργίας.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους δημότες του δήμου Θερμαϊκού;
-ΣΠ.ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας αρέσει σαν παράταξη, δεν μου αρέσουν και προσωπικά τα μεγάλα λόγια. Αυτό που σίγουρα θα φέρουμε στο δήμο με την εκλογή μας, θα είναι ένα νέο ύφος και ένα νέο ήθος. Καθώς οι πόρτες του δημάρχου θα είναι ορθάνοιχτες πάντα, ώστε να νοιώθουν οι συμπολίτες μας ότι βρίσκονται στο σπίτι τους. Για να ξαναζωντανέψει το παλιό ρητό «τα παράπονα στο δήμαρχο». Από τις πρώτες κιόλας μέρες που θα μας αναθέσουν οι πολίτες τη διοίκηση του δήμου, θα αντιληφθούν όλοι ότι θα έχουνε μια διοίκηση δυναμική, μία διοίκηση με αποφασιστικότητα και τσαγανό. Η οποία δεν θα κάνει απλώς διαχείριση της μιζέριας, ούτε θα ασχολείται μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας.  Μία δημοτική αρχή που δεν θα σκύβει συνεχώς το κεφάλι για να εφαρμόσει τις εντολές των ισχυρών. Αλλά όπου χρειαστεί, θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, θα συγκρουστεί με άδικες αποφάσεις και λογικές που πλήττουν τους δημότες μας. Με βάση όλα αυτά, δίνουμε από τώρα ραντεβού με τους δημότες του δήμου Θερμαϊκού να σηκώσουμε αντάμα τον ήλιο του Θερμαϊκού λίγο ψηλότερα. Για να γίνει η ελπίδα επιτέλους πραγματικότητα. Να βρουν ανταπόκριση οι προσδοκίες. Για να αποτελέσει ο δήμος Θερμαϊκού το καταφύγιο, το σπίτι, το αποκούμπι όλων των δημοτών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.