Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Τα 16 ακίνητα στο δήμο Θερμαϊκού που ξεπουλάει το ΤΑΙΠΕΔ

Η έκταση που ξεπουλιέται από το ΤΑΙΠΕΔ στην Τούμπα του Μεσημερίου
Οϋτε ένα, ούτε δύο, ούτε τέσσερα, αλλά… δεκαέξι (!) είναι τα ακίνητα στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, που βγαίνουν στο «σφυρί» για ξεπούλημα από το περιβόητο πλέον «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια η βουλευτίνα Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Λίτσα Πασχαλίδου-Αμανατίδου.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε τα οικόπεδα ή εκτάσεις στο νομό Θεσσαλονίκης που ξεπουλάει ο ΤΑΙΠΕΔ, είναι συνολικά πενήντα εννέα, εκ των οποίων πέντε (5) στο δήμο Θεσσαλονίκης, δύο (2) στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, δύο (2) στο δήμο Βόλβης, δέκα (10) στο δήμο Χαλκηδόνας, είκοσι ένα (21) στο δήμο Θέρμης, εκ των οποίων τα περισσότερα στον Τρίλοφο, την Καρδία και το Άνω Σχολάρι, ένα (1) στο δήμο Δέλτα, ένα (1) στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ένα (1) στο δήμο Ελευθέριου-Κορδελιού και δεκαέξι (16) στο δήμο Θερμαϊκού.
Αναλυτικά στο δήμο Θερμαϊκού, οι εκτάσεις που ξεπουλιούνται είναι οι ακόλουθες:

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
·         CAMPING Επανομής 3.210.155 τ.μ.
·         CAMPING & παραλία Αγίας Τριάδας 157.564 τ.μ. με δομημένη έκταση 2.265 τ.μ.
·         Παραλία Αγίας Τριάδας 18.274 τ.μ. αδιευκρίνιστη δόμηση
·         Περαία (κεραίες της ΕΡΤ) 760.907 τ.μ. με δομημένη έκταση 2.655 τ.μ.
·         Τούμπα-Μεσημέρι (παραλία Ναυτοπροσκόπων) 34.449 τ.μ., με κτίσμα 50 τ.μ.
·         Τούμπα-Μεσημέρι (παραλία Ναυτοπροσκόπων) 55.317 τ.μ.
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 457 τ.μ. οδός Αγ. Γεωργίου & Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 500 τ.μ. οδός Αβέρωφ Καμινάρη & Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 464 τ.μ. οδός Καμινάρη & Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 511 τ.μ. οδός Θράκης & Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 491 τ.μ. οδός Θράκης & Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 538 τ.μ. οδός Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 521 τ.μ. οδός Δραγούμη & Αβέρωφ
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 557 τ.μ. οδός Δραγούμη & Αγ. Γεωργίου
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 541 τ.μ. οδός Δραγούμη
·         Νέοι Επιβάτες έκταση 565 τ.μ. οδός Δραγούμη & Ελευθεροπούλου

Δήλωση της κ.Πασχαλίδου
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου –Πασχαλίδου παραθέτοντας τα στοιχεία για τα μέχρι τώρα δημόσια ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ στο Νομό Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε δήλωσή της τα ακόλουθα:
«Επειδή πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν κατανοήσει επακριβώς τι σημαίνει η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, παρατίθεται ένας κατάλογος των ακινήτων που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμοι: Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Θέρμης, Δέλτα, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ελευθερίου-Κορδελιού).
Για τη διευκόλυνση της επισκόπησης των ακινήτων σημειώνονται κάποιες σύντομες παρατηρήσεις.
Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν κάνει διακρίσεις. Στα εν λόγω ακίνητα περιλαμβάνονται τόσο μικρά οικόπεδα (το μικρότερο 229 τ.μ.) ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό, όσο και μεγάλες εκτάσεις (π.χ. το camping της Επανομής που έχει έκταση 3.210.155 τμ, ή το Αεροδρόμιο του Σέδες έκτασης 1.360.000 τ.μ.) εκτός σχεδίου. Περιλαμβάνονται επίσης ακίνητα ενταγμένα σε προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Καθώς δεν είναι δυνατό σε ένα σύντομο - για το μέγεθος του οικονομικού και κοινωνικού σκανδάλου που είναι σε εξέλιξη - σημείωμα, να αναδειχθούν όσα ζητήματα προκύπτουν, θα επικεντρωθώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεικτικές του τι σημαίνει ή μπορεί να σημαίνει «αξιοποίηση» σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης.
Περίπτωση πρώτη ΑΒΚ 2562, ακίνητο με έκταση 19.059,69 τμ. Όποιος έχει έστω και μικρή σχέση με τη Θεσσαλονίκη καταλαβαίνει ότι πρόκειται για την περιοχή των εγκαταστάσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης πάνω στην παραλία της Θεσσαλονίκης – η οποία, ας μην το ξεχνάμε, αναπλάστηκε πρόσφατα. Είναι σαφές ότι η παραχώρηση αυτού του τμήματος σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι δυνατό να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και να αποκλείσει από τη χρήση αυτού του τμήματος το σύνολο σχεδόν των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
Δεύτερο παράδειγμα στο οποίο θα αναφερθώ είναι το camping της Επανομής. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση, (3.210.155 τμ) η οποία αποτελεί τη φυσική διέξοδο της Επανομής στη θάλασσα. Αν η έκταση αυτή εκχωρηθεί σε ιδιώτες, μία ολόκληρη πόλη και όχι μόνο, θα στερηθεί την πρόσβασή της στη θάλασσα και θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή σε περιοχή NATURA 2000.
Τρίτο παράδειγμα που συνδέει ένα διαχρονικό και δικομματικό σκάνδαλο με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι η έκταση των 652.110 τ.μ. στο Πλαγιάρι του Δήμου Θέρμης. Να θυμίσω το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και τα ακίνητα που ανταλάχθηκαν με το νερό της Λίμνης Βιστωνίδας! Ένα από τα εκατοντάδες «φιλέτα» ήταν και αυτό το ακίνητο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονίας. Αφού δεν το πήρε το Βατοπέδι, θα το πάρει κοψοχρονιά κάποιος επίδοξος επενδυτής!
Υπάρχουν οικόπεδα στην Καρδία και στους Νέους Επιβάτες τα οποία πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και επανερχόμενη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δεν ξέρω αν είναι τα ίδια οικόπεδα, ή μέρος αυτών, που ήταν στη σκανδαλώδη λίστα των τότε ανταλλάξιμων.
Τα παραδείγματα πολλά και τα χιλιάδες ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί ανήκουν σε όλους τους πολίτες ως δημόσιοι χώροι και εκποιούνται μαζί με τα κοινωνικά αγαθά, όπως το Νερό (ΕΥΑΘ) και η ΔΕΗ!
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι απόλυτα οργανωμένο. Η «αξιοποίηση» της δημόσιας γης από το ΤΑΙΠΕΔ διευκολύνεται από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που θα συζητηθούν στα θερινά τμήματα της βουλής και έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών από κάποια μέχρι τώρα λογιζόμενα δημόσια αγαθά και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της κοινωνίας.
Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο αντικοινωνική, αλλά και στην ουσία της αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή και δεν εξυπηρετεί ούτε το οικονομικό μοντέλο που οι κυβερνώντες ευαγγελίζονται.
Ως ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουμε το ξεπούλημα και μαζί με φορείς και τα κινήματα πολιτών, που αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται, συμπορευόμαστε για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και αυτή η ώρα δεν θα αργήσει!

Άλλωστε η «νέα» κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να μας οδηγήσει σύντομα στις κάλπες των εθνικών εκλογών»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.