Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αύριο ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για τη συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι στην τετραμερή συνάντηση, που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, "είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν 'ακούμε' και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η 'μεγάλη βιώσιμη συμφωνία' ".
Αύριο συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το "κοινό έδαφος".

H Σύνοδος Κορυφής
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης. Πριν από τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν
H αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται έτσι ώστε να βρει μια λύση. Θα εξαρτηθεί, πρόσθεσε, από το τι θα μας πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Α. Μέρκελ
"Μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και έπειτα από το παραπάνω από ξεκάθαρο 'όχι' στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΜΣ", δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
"Πιστεύουμε ακόμη ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπευθυνότητα σε εθνικό επίπεδο, που προσφέρει η κάθε πλευρά, συνδέονται άρρηκτα. Με άλλα λόγια, χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει πιθανότητα να προσφερθεί βοήθεια, χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε", συνέχισε η Μέρκελ.
"Στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο θα συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία. Θα έλεγα ότι δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά μερικών ημερών. Θα δούμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός" Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Ο Φ. Ολάντ
Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα δουλέψουμε σήμερα το βράδυ, δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Εξηγώντας είπε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από την πλευρά της Ελλάδας έτσι ώστε να καταθέσει προτάσεις αξιόπιστες, αλληλεγγύη από την Ευρώπη γιατί το διακύβευμα είναι ευρωπαϊκό και ταχύτητα απ’ όλους γιατί μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Ο πρόεδρος Ολάντ είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε στο Eurogroup προτάσεις, οι οποίες όμως πρέπει να συμπληρωθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν. Συζητάμε, συνέχισε, για ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι βραχυπρόθεσμο για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και ένα μεσοπρόθεσμο γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες. Και τα δύο, σημείωσε θα υπόκεινται σε αιρεσιμότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.