Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

«Σεβαστείτε τώρα, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού»

Τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος με το υπερήφανο ΟΧΙ του λαού μας, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Ευρωπαϊκού τύπου, με πιο εντυπωσιακό τον τίτλο της Γαλλικής κομμουνιστικής εφημερίδας L' Humanite η οποία βροντοφωνάζει: «Σεβαστείτε τώρα, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού».

Η γαλλική εφημερίδα καλύπτει το πρωτοσέλιδό της, με φόντο ένα πλήθος και ανυψωμένες γροθιές με γραμμένο το όχι σε ελληνικά και γαλλικά.

Η Bild
Αφιερωμένο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι και το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

«Οι Έλληνες γιορτάζουν το όχι τους!», σημειώνεται στο εξώφυλλο της γερμανικής εφημερίδας, η οποία όμως βάζει στην «κουβέντα» και την Άνγκελα Μέρκελ: «Τώρα τι γίνεται Καγκελάριε;» ρωτάει η εφημερίδα.

Το Spiegel 
«Και τώρα έρχονται οι πικρές εβδομάδες» γράφει εύγλωττα το περιοδικό Spiegel που σημειώνει, μεταξύ άλλων: ««Με το «όχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς - Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί σκληρός».

Η Liberation
Η εφημερίδα Liberation αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται με την πλάτη γυρισμένη στο φωτογραφικό φακό να απευθύνεται στο ελληνικό πλήθος. Ο τίτλος γράφει: «NON de Zeus» - ένα λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης «Non de dieu » που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα μπρος σε μια απρόβλεπτη κατάσταση που ξαφνικά τους μπερδεύει. Θα την μεταφράζαμε με τη δική μας «Για όνομα του θεού», σε ότι δε αφορά στον τίτλο : «Για όνομα του Δία».
Στον υπότιτλό της η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν μέσω δημοψηφίσματος τις προϋποθέσεις που επέβαλαν οι πιστωτές για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη...»

Η Frankfurter Allgemeine
Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine. Η Ελλάδα ψήφισε «όχι» και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει; διερωτάται η εφημερίδα.

Η Sueddeutsche Zeitung

«Μια χώρα λέει "όχι"», είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung. Οι ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα. Είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό, προσθέτει.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.