Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σοβαρά ερωτήματα για την πρεμούρα αδειοδότησης του «Νέμο»

Σοβαρά ερωτήματα, δημιουργεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια της διοίκησης Μαυρομάτη στο Δήμο Θερμαϊκού, για την αδειοδότηση του παροπλισμένου εδώ και μία δεκαετία περίπου στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, σκάφους «Νέμο», ο ιδιοκτήτης του οποίου προσπαθεί να λάβει την απαιτούμενη άδεια για να το λειτουργήσει ως καφέ-μπαρ.

Παρ’ ότι το συγκεκριμένο σκάφος δεν διαθέτει τις απαιτούμενες από το νόμο υποδομές, η δημοτική αρχή με διαδικασίες «εξπρές», προσπάθησε και το πέτυχε, με την πλειοψηφία που διαθέτει στο δημοτικό συμβούλιο, να εγκριθεί η εγκατάσταση του σκάφους στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αδειοδότησής του από το Λιμενικό Γραφείο.
Ενδεικτικό της μεθόδευσης που υπήρξε για το «Νέμο», είναι και το ακόλουθο περιστατικό:
-Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, όταν το θέμα έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θερμαϊκού, ο μόνος που καταψηφίζει την αδειοδότηση του «Νέμο», είναι ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι  διαθέτει μόνιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή ρολόϊ της ΔΕΗ, ούτε μόνιμη υδροδότηση, δηλαδή ρολόϊ της ΔΕΥΑΘ και το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν άδειες για την ύπαρξη του προβλεπόμενου από το νόμο βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων για το «Νέμος».
-Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, το ίδιο θέμα εισάγεται εσπευσμένα, ως έκτακτο, στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, όπου η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» διατυπώνει τις ίδιες ενστάσεις για την αδειοδότηση του πλοίου. Και τότε, ώ του θαύματος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, Αγγελάκης Σαμακοβλής, ανακοινώνει ότι ο ιδιοκτήτης του σκάφους, την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 29 Μαρτίου, κατέθεσε αίτηση στην ΔΕΥΑΘ για να εγκαταστήσει σύνδεση υδροδότησης και ρολόϊ της ΔΕΥΑΘ.
Δηλαδή, όταν η πλειοψηφία του κ.Μαυρομάτη στην Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την εγκατάσταση του «Νέμος» στο συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού της Ν.Μηχανιώνας, δεν υπήρχε νόμιμη παροχή νερού προς το σκάφος και δεν ξέρουμε αν το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει και με την ηλεκτροδότηση και το βιολογικό καθαρισμό.
Στο κενό όμως, έπεσαν και οι επισημάνσεις του δημοτικού συμβούλου της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Γιάννη Τσακμάκα, ειδικού μηχανικού σε βιολογικούς καθαρισμούς, ότι ουσιαστικά ο επιχειρούμενος να εμφανιστεί ως «βιολογικός καθαρισμός», ούτε καν ως υποτυπώδης μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενώ από την ώρα που ένα σκάφος δεν διαθέτει μέσα πρόωσης, δηλαδή μηχανές, θεωρείται ναυάγιο.

"Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει..."
Και κάτι ακόμη: Το σκάφος «Νέμο», νηολογίου Καλύμνου, που  ρυμουλκήθηκε πριν δέκα περίπου χρόνια στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, είχε επιχειρήσει να πάρει άδεια, όταν και πάλι ήταν τότε δήμαρχος Μηχανιώνας ο κ.Μαυρομάτης. Και μάλιστα στις 10 Ιουνίου 2010, είχε πετύχει να του χορηγηθεί θαλάσσιος χώρος 220 τ.μ. στο λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας. Τη σχετική άδεια, είχε αποφασίσει το τότε «Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο Θεσσαλονίκης», με πρόεδρο τον κ.Διονύση Ψωμιάδη και αντιπρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή Προγραμματισμού κ.Απόστολο Γιάντση.  Πριν λίγες ημέρες, προκειμένου να αιτιολογηθεί η παραχώρηση της άδειας στο σκάφος, ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης συγκρότησε… «Συντονιστική Επιτροπή-Ομάδα Εργασίας», με μέλη τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Θεοδόση Χατζηιωαννίδη και μέλος τον κ.Απόστολο Γιάντση. Και η επιτροπή αυτή, στη μία και μοναδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 21 Μαρτίου, εισηγήθηκε κατά σύμπτωση «την παραχώρηση θαλάσσιου χώρου 224 μ2 για μόνιμη αγκυροβολία του σκάφους «Νέμο» !!.

Περισσότερα γιαυτή την υπόθεση, μπορείτε να διαβάσετε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.