Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Υλοποιούνται τα αγκυροβόλια από ΠΚΜ σε Επανομή-Αγγελοχώρι

Παρά την αρνητική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 
Παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού να γνωματεύσει αρνητικά για τη δημιουργία μόνιμων πλωτών αγκυροβολίων σε Επανομή και Αγγελοχώρι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωράει στην κατασκευή τους, δημιουργώντας και σχετική Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Σοβαρές οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού που δεν προσπάθησε να αποτρέψει την άσχημη αυτή εξέλιξη για την περιοχή μας.

Το θέμα είχε ανακύψει το περασμένο φθινόπωρο, όταν η δημοτική αρχή είχε φέρει για θετική γνωμοδότηση, πρόταση της ΠΚΜ  για το πρόγραμμα  Accolagoons, που προβλέπει τη δημιουργία οκτώ μόνιμων αγκυροβολίων στις λιμνοθάλασσες της Επανομής και του Αγγελοχωρίου.
Το πρόγραμμα, από μία πρώτη ματιά έδειχνε ότι αποβλέπει στην προστασία των υποθαλάσσιων λειμώνων Ποσειδωνίας που πλούσια υπάρχουν στην περιοχή. Τι κρύβονταν όμως πίσω από αυτό;
Σε μία πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο παριστάμενος  διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το ποιος θα ωφεληθεί από τη δημιουργία των αγκυροβολίων (που δεν τα θέλουν ψαράδες και οστρακοαλιείς), αλλά και το είδος των σκαφών που θα «δένουν» σ΄αυτά. Ενώ ιδιαίτερα επικριτικός, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Θράσος Παζαρόπουλος που ανέφερε ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει «ταφόπλακα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής».
Από μία γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι ο κύριος φορέας λειτουργίας και διαχείρισης του έργου, αποκαλύπτονταν ότι αυτά τα οκτώ αγκυροβόλια, έξι στην περιοχή της Επανομής και δύο στην περιοχή του Αγγελοχωρίου, τοποθετούνται «για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής και αλιέων, από 12 έως 18 μέτρα».
Το σχετικό έργο με τα αγκυροβόλια, είναι ύψους 180.000 € και έχει ενταχθεί στον  προϋπολογισμό της ΠΚΜ για την τριετία 2015-2017.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Θερμαϊκού, όπου είχε αρχικά εισαχθεί το θέμα, ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Θοδωρής Ζδούκος, καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης Μαυρομάτη να υπάρξει θετική γνωμάτευση στη δημιουργία των αγκυροβολίων. Επιμένοντας ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή να ζητήσει εγγυήσεις από την ΠΚΜ στο μέγα ζήτημα του ποια σκάφη θα προσεγγίζουν στα αγκυροβόλια.
Ακολούθησε ένας καταιγισμός αντιδράσεων από τα σωματεία των αλιέων της περιοχής που κατάγγειλαν ότι αυτά τα πλωτά αγκυροβόλια θα προκαλούσαν σοβαρούς κινδύνους στη ναυσιπλοϊα, ενώ αρνητική, ήταν η τοποθέτηση και των τοπικών συμβουλίων της δημοτικής ενότητας Επανομής και της τοπικής κοινότητας Αγελλοχωρίου.

Τελικά, υπό το βάρος αυτών των αντιδράσεων, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Νοεμβρίου 2015, απέσυρε την αρχική θετική της γνωμοδότηση και έκτοτε το θέμα φαινομενικά είχε παγώσει.
Όμως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά την αρνητική θέση του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων του Θερμαϊκού, προχωρούσε κανονικά τις διαδικασίες για την υλοποίηση της Σύμβασης που είχε υπογράψει στις 30 Αυγούστου 2013 με την εταιρεία «Πασχάλης Βουτσάς-Μηχανουργείο» για την  «Προμήθεια και εγκατάσταση φιλικών συστημάτων αγκυροβολίας με επιφανειακό πλωτήρα». Επικαλούμενη προς το σκοπό αυτό την με αριθμό  9798/18-11-2014, Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου. Καθώς και την από 16-3-2016 απόφασης του υπουργού Οικονομικών, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης θαλασσίου χώρου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκτέλεση του έργου «Εγκατάσταση φιλικών προς το περιβάλλον αγκυροβολίων στις περιοχές της Λ/Θ Αγγελοχωρίου και της Λ/Θ Επανομής Δήμου Θερμαϊκού».
Ύστερα από αυτά, έγινε στις 21 Μαρτίου 2016 στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΚΜ, Απόστολου Γιάντση,  κλήρωση για την επιλογή των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης. Στην επιτροπή κατά τύχη κληρώθηκε ο κ.Γιάντσης καθώς και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Χρήστος Βαρναλίδης και Ιωάννης Παπαϊωάννου. Και τώρα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να επικυρώσει τη δημιουργία αυτής της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.
Με την ευκαιρία, πρέπει να επισημάνουμε τις σοβαρές ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού η οποία, όλο αυτό το διάστημα, στους πέντε μήνες που πέρασαν από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 11ης Νοεμβρίου, δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη. Πολύ περισσότερο που ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ.Γιάντση, τον οποίο μάλιστα συμπεριέλαβε σε νεοδημιούργητη  «Ομάδα Εργασίας-Συντονιστική Επιτροπή», με τη συμμετοχή επίσης του Γεν. Γραμματέα του Δήμου, Θ.Χατζηϊωαννίδη και του κ.Πέτρου Φωτίου, που συνήλθε σε μία και μοναδική συνεδρίαση, προκειμένου να γνωματεύσει υπέρ της χορήγησης άδειας εγκατάστασης στο λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας του πλωτού καφέ-μπαρ «Νέμο».

Διαβάστε περισσότερα για τα αγκυροβόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.