Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης μηδένισε χρέος ζευγαριού ύψους 400.000 ευρώ προς τις τράπεζες

Με μία άνευ προηγουμένου απόφαση του, το Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης μηδένισε χρέος ύψους 400.000 ευρώ σε τραπεζικά ιδρύματα, κι έτσι σώθηκαν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία ενός ζευγαριού από την Κάρπαθο. 

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Και σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η έφεση των πιστωτριών τραπεζών, τότε το  δεδικασμένο, σύμφωνα με νομικούς, «θα σώσει πολλούς Έλληνες που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο εξαιτίας χρεών τους απέναντι στις τράπεζες».
Δικηγόροι, που μίλησαν στην εφημερίδα Karfitsa, σχολίασαν μεταξύ άλλων ότι «τα δικαστήρια έρχονται να ακυρώσουν στην πράξη τα μνημόνια».
Σύμφωνα με την υπ. αριθμόν 2285/2016 απόφαση, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε ζευγάρι να μηδενιστεί το χρέος του, το οποίο όφειλε σε τραπεζικά ιδρύματα ποσό ύψους 400.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του δυο κατοικίες. Πιο συγκεκριμένα ο δικαστής μεταξύ άλλων αποφάσισε πως: «ρυθμίζει τα χρέη των αιτούντων προσδιορίζοντας μηδενικές καταβολές προς τις τράπεζες και εξαιρεί της εκποιήσεως την κύρια κατοικία του ζευγαριού στην Κάρπαθο». Σύμφωνα με την δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση Θεανώ Παπακωνσταντίνου, «πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που θα μπορούσε να εί- ναι προάγγελος και άλλων τέτοιων αποφάσεων. Ο δικαστής έκρινε ότι το ζευγάρι έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής και πως τα ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του, την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία του, έχασαν την αξία τους κατά πολύ. Έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία εκποίησης τόσο το ένα ακίνητο όσο και το άλλο, γιατί η εκποίησή τους θα ήταν ασύμφορη. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απόφαση δικαστηρίου. Ίσως πρόκειται και για την πρώτη απόφαση σε όλη τη χώρα».

Η υπόθεση
Η παραπάνω απόφαση αφορά ζευγάρι από την Κάρπαθο που έλαβε δάνεια συνολικού ύψους 400.000 από την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα. Ο Γ.Ρ. και η Μ.Κ., ηλικίας 61 ετών έκαστος διαθέτουν από ένα ακίνητο περίπου 100 τ.μ. ο καθένας.
Έλαβαν τα παραπάνω δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, πολύ πριν τη χώρα «χτυπήσει» η οικονομική κρίση και όταν στο «σπίτι» τους έμπαιναν περίπου 2000 ευρώ το μήνα. Το 2012 τα πράγματα άλλαξαν. Η Μ.Κ. έμεινε άνεργη και ο Γ.Ρ. ως ελαιοχρωματιστής έβγαζε περίπου τα μισά. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κάρπαθο και να μεταβεί στη Ρόδο προκειμένου να βρει δουλειές. Στο νησί των Ιπποτών η Μ.Κ. εργάστηκε περιστασιακά στο δήμο Ρόδου και ο Γ.Ρ. αναλάμβανε δουλειές ως ελαιοχρωματιστής.
Δυστυχώς για το ζευγάρι ούτε στη Ρόδο τα πράγματα πήγαιναν όπως θα ήθελαν και αναγκάστηκαν, προκειμένου ο σύζυγος να βρει δουλειά, να μετακομίσουν και να φιλοξενηθούν σε φιλικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη.
Από το 2012, το ανδρόγυνο και με τις συνολικές μηνιαίες απολαβές του να μην ξεπερνούν πλέον τα 500 ευρώ δήλωσε αδυναμία πληρωμής των χρεών. Παράλληλα, η αξία των ακινήτων που διαθέτει στην Κάρπαθο «έπεσε» με αποτέλεσμα το ίδιο το δικαστήριο να κρίνει πως η εκποίησή τους είναι ασύμφορη. Έτσι, ο Δικαστής από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να μηδενίσει το χρέος προς τις τράπεζες και ταυτόχρονα να σώσει από εκποίηση τα δυο ακίνητα του ζευγαριού που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως κύριες κατοικίες. «Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό» αναφέρει η κ. Παπακωνσταντίνου.


Πηγή: εφημερίδα Karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.