Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες, οργανώνουν Δήμοι της Θεσσαλονίκης

Στην οργάνωση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού, προχωρούν δήμοι της περιοχής Θεσσαλονίκης, τείνοντας έτσι χείρα βοηθείας προς τις εργαζόμενες μητέρες που στερούνται διεξόδων για τη φύλαξη των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων. Από τα προγράμματα αυτά, απουσιάζει ο δήμος ΘερμαΪκού.

Στα προγράμματα φύλαξης που οργανώνουν οι δήμοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, το οποίο δημοσίευσε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη η δημοσιογράφος Βαρβάρα Ζούκα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απασχολούνται δημιουργικά σε μία σειρά δραστηριοτήτων, όπως η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά, ο αθλητισμός και το θεατρικό παιχνίδι.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα Παιδείας Ανέστη Τελίδη, φέτος το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που έχει προετοιμάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αρχίσει την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Αυγούστου.
Οι γονείς που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του δήμου Θεσσαλονίκης (www.thessaloniki.gr). Μαζί με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό αρχείο:
- Βεβαίωση εργασίας της μητέρας (δεν απαιτείται, όταν πρόκειται για πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες).
- Αντίγραφο αποδεικτικού μηνιαίων αποδοχών ή πρόσφατων ενσήμων της μητέρας.
- Φωτοαντίγραφο από το βιβλιάριο υγείας του μαθητή (η πρώτη σελίδα με τα στοιχεία και το έτος γέννησης του μαθητή και η σελίδα με τα εμβόλια).
Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιοι από τους γονείς αδυνατούν να αποστείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, θα μπορούν να επισκέπτονται τη δημοτική κοινότητα στην οποία ανήκουν, για να συμπληρώσουν επιτόπου τα στοιχεία τους.
Όπως γνωστοποιήθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, οι πολύτεκνες μητέρες, οι μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες και οι μονογονείς δεν χρειάζεται να καταθέσουν βεβαίωση εργασίας παρά μόνο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού στα τηλέφωνα 2310 840295 και 2310 841962.
Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης θα έχει δίμηνη διάρκεια. Στο σύνολό τους οι δραστηριότητες προσφέρονται εντελώς δωρεάν, ενώ έχει προβλεφθεί η λειτουργία και ξεχωριστού τμήματος, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Συγκεκριμένα, τα τμήματα θα λειτουργούν τις καθημερινές από τις 7.00 το πρωί μέχρι και τις 4.00 το απόγευμα στις ακόλουθες σχολικές μονάδες: 1. Στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Εγνατίας 132), 2. Στο 66ο δημοτικό σχολείο (N. Καπάτου 8 και Γαλανάκη), 3. Στο 72ο δημοτικό σχολείο (Πόντου 40), 4. Στο 13ο δημοτικό σχολείο (Βαλαγιάννη 1), 5. Στο 4ο δημοτικό σχολείο (Δελφών 150), 6. Στο 3ο δημοτικό σχολείο Τριανδρίας (Ζαΐμη 16), 7. Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Παυσιλύπου 5) για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στο δήμο Καλαμαριάς
Κατά το διάστημα από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 19 Αυγούστου θα υλοποιηθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα του δήμου Καλαμαριάς. Σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής, όπως και τα παιδιά που έχουν τελειώσει το νηπιαγωγείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εργάζονται και οι δύο γονείς.
Τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης θα οργανωθούν σε τρία δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα στο 1ο (Τάκη Οικονομίδη 52, Καραμπουρνάκι), στο 11ο (Φιλελλήνων 9, Άγιος Παντελεήμονας) και στο 10ο (Βρυούλων 51, Άγιος Ιωάννης). Αντίστοιχο τμήμα θα λειτουργήσει και στο 10ο νηπιαγωγείο (Ιωακείμ Γ’ 46, Αρετσού).
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές καθημερινά από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 2.00 μετά το μεσημέρι στην αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Καραμαούνα 1 - πλατεία Σκρα).
Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν οι γονείς είναι τα εξής:
1. Φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού, στην οποία να φαίνονται οι εμβολιασμοί.
2. Βεβαίωση εργασίας της μητέρας ή κάρτα ανεργίας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2313 314170 -173 -174.

Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών
Μία μέρα μετά το κλείσιμο των σχολείων ξεκινά το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Νεάπολης - Συκεών για το φετινό καλοκαίρι.
Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών, θα αρχίσει στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, ενώ εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 10 Ιουνίου.
Τα σχολεία που μετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι ανοιχτά καθημερινά, από τις 7.30 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. Τα παιδιά, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Νεάπολης - Συκεών, θα μπορούν να συμμετέχουν όσες και όποιες μέρες επιθυμούν και για όσο διάστημα εξυπηρετεί τους γονείς. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση, εικαστικά, γυμναστική, ομαδικές δραστηριότητες, θέατρο, υπολογιστές, μουσική.
«Θέλοντας να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, προχωράμε και φέτος στη λειτουργία προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χωρίς να χάνουμε χρόνο, αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων ξεκινάμε τα προγράμματα αυτά, κατά τα οποία τα παιδιά θα εξοικειώνονται ακόμη περισσότερο με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη δημιουργία», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης θα λειτουργήσουν ως εξής:
- Για τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων Συκεών και Αγίου Παύλου: Στο 2ο δημοτικό σχολείο Συκεών (Οδ. Φωκά 17 - Ναούσης, Συκιές).
- Για τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Νεάπολης: Στο 7o δημοτικό σχολείο Νεάπολης - Κωνσταντινίδη (Κων. Καραμανλή 31, Νεάπολη).
- Για τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Πεύκων: Στο 1ο δημοτικό σχολείο Πεύκων (Λεωφ. Δημοκρατίας 59, Πεύκα).
Η συμμετοχή των παιδιών θα είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Εφόσον κάποια μητέρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, η δαπάνη για τη συμμετοχή ανέρχεται στα 70 ευρώ για κάθε παιδί.
Για την εγγραφή των παιδιών τους οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» χρειάζεται να προσκομίσουν μόνο ιατρική βεβαίωση. Όσοι δεν μετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει επιπρόσθετα να προσκομίσουν πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εφόσον πρόκειται για δημότες, και λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό ή επικυρωμένο συμβόλαιο κατοικίας στο όνομα του γονέα, εφόσον πρόκειται για κατοίκους.
Για εγγραφές και πληρωμές οι γονείς μπορούν να απευθύνονται μέχρι και τις 10 Ιουνίου, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ, στους ακόλουθους χώρους:
1. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών 38, Συκιές), τηλ. 2310 638058.
2. Στο δημοτικό γυμναστήριο Στρεμπενιώτη (δημοτικό στάδιο Νεάπολης), τηλ. 2313 329560, 2310 628475.
3. Στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19, Πεύκα), τηλ. 2313 502221.
4. Στο δημοτικό ωδείο Αγίου Παύλου (Πρ. Μυρώνη 2, Άγιος Παύλος), τηλ. 2310 210679.

Στο δήμο Θέρμης
Με το κλείσιμο των σχολείων θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και στο δήμο Θέρμης. Το πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών και υλοποιείται στα ακόλουθα σχολεία: 1. Στο 2ο δημοτικό σχολείο Τριλόφου, 2. Στο 2ο δημοτικό σχολείο Καρδίας, 3. Στο δημοτικό σχολείο Βασιλικών, 4. Στο δημοτικό σχολείο Ν. Ρυσίου και 5. Στο 2ο δημοτικό σχολείο Θέρμης.
Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους χωρίζονται σε ομάδες και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες από αθλήματα στίβου και μουσικοκινητική αγωγή μέχρι καλλιτεχνικά και εργαστήρια πληροφορικής, όπως και προβολές ταινιών. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με την ενσωμάτωση μιας σειράς από βιωματικές δραστηριότητες με θέμα την κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με την «Ανατολική Α.Ε.».
Για την εγγραφή των παιδιών απαιτούνται: 1. Αίτηση γονέα ή κηδεμόνα, 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, 3. Βεβαίωση γιατρού για την καλή υγεία του μαθητή, 4. Αποδεικτικό εργασίας της μητέρας ή κάρτα ανεργίας, 5. Λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΘ κτλ. ή το έντυπο Ε1 (3η σελίδα) της φορολογικής δήλωσης για την απόδειξη του τόπου κατοικίας.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε δώδεκα ευρώ ανά βδομάδα, εφόσον πρόκειται για ένα παιδί, και σε οκτώ ευρώ ανά βδομάδα, εφόσον πρόκειται για δύο ή τρία αδέλφια.
Για περισσότερες πληροφορίες οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2392 330214, 2392 330219 και 2392 330213.

Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου
Δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα παιδιά ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών που θα παραμείνουν στην πόλη θα προσφέρει και ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, στο πλαίσιο της λειτουργίας θερινών τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου. Τα τμήματα θα λειτουργούν από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα στα παρακάτω σχολεία: 1. Στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, 2. Στα 13ο και 23ο δημοτικά σχολεία Ευόσμου και 3. Στο 4ο δημοτικό σχολείο Ελευθερίου - Κορδελιού.
Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:
- Για το πρώτο παιδί: 90 ευρώ για όλη την περίοδο, 60 ευρώ για έναν μήνα και 30 ευρώ για δεκαπέντε ημέρες.
- Για το δεύτερο παιδί: 45 ευρώ για όλη την περίοδο, 30 ευρώ για έναν μήνα και 15 ευρώ για δεκαπέντε ημέρες.
- Για το τρίτο παιδί η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την έναρξη του προγράμματος, στον τρίτο όροφο του δημαρχείου Ελευθερίου - Κορδελιού (Εθνικής Αντιστάσεως 42). Για περισσότερες πληροφορίες οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2313 300337.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.