Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Πάνω από 9 δισ. ευρώ οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μόνο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα 9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια μόνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, στο σχετικό πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Σύμφωνα με τη Γ. Χαλούλου, η οποία ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οφειλή εκτιμάται σε σχεδόν 486 εκ., δηλαδή 9 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές.
Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνητικά ακόμα 22 δόσεις (εφόσον δηλαδή η γερμανική οικονομία ευημερούσε).

Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπολογίζεται ότι πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης - οπότε υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις.

Για την Ελλάδα όμως, που δεν υπέγραψε τα κείμενα, οι διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές. Σχετικώς με τις οφειλές προς ιδιώτες η κ. Χαλούλου είπε πως δόθηκαν 47 εκ. μάρκα, από τα 120 εκ. μάρκα που διεκδικούσαν (σε τιμές του 1952).
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.