Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Δήμος Θερμαϊκού: Στην έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης αποδίδει την αφαίρεση των Γαλάζιων Σημαιών

Η αφαίρεση των δύο Γαλάζιων Σημαιών από τις ακτές των Νέων Επιβατών και του Ποταμού Επανομής, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πλήγμα στο τουριστικό προφίλ των δύο αυτών περιοχών, ανανάγκασε τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης, αποδίδοντας το γεγονός της μέχρι σήμερα έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης σε όλες τις παραλίες του Δήμου και διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι τα νερά των ακτών του Θερμαϊκού είναι άριστης ποιότητας.

Σημειώνεται ότι σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της “Συμπολιτείας Θερμαϊκού” είχαν επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούσε η καθυστέρηση στις ενέργειες της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για την εξεύρεση ναυαγοσωστών, κάτι που αντίστοιχα δεν συνέβη στους άλλους παραθαλάσσιους Δήμους της Βόρειας ΅Ελλάδας, που έγκαιρα προχώρησαν στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης τουυ δήμου Θερμαϊκού έχει ως εξής:
Προς διευκρίνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες από τις παραλίες των Ν. Επιβατών και του Ποταμού Επανομής, οφείλει αρχικά να γίνει σαφές, ότι ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά στην αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης. Μιας κάλυψης προαπαιτούμενη για παραλίες χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες και μιας αδυναμίας που προέκυψε παρά τις συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από το ιστορικό.
Τονίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται καθαρότητας των νερών κολύμβησης, τα οποία εξακολουθούν να αξιολογούνται ως άριστης ποιότητας.
Στις 04/04/2018 προκηρύσσεται Διαγωνισμός για την ανάθεση της Υπηρεσίας με τίτλο «Ναυαγοσωστική κάλυψη Δήμου Θερμαϊκού». Κατά την προκαθορισμένη καταληκτική ημερομηνία όμως και παρά τη δημοσιοποίηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κανείς ενδιαφερόμενος δεν προσήλθε στη διαγωνιστική διαδικασία με αποτέλεσμα αυτή να αποβεί ΑΓΟΝΗ.
Ταυτόχρονα, νέος Νόμος εκδίδεται με το υπ΄ αρίθ. 31/2018 Προεδρικό Διάταγμα - ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018, με το οποίο τροποποιούνται τα ελάχιστα εκ του Νόμου προαπαιτούμενα για την ασφαλή ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών της Ελληνικής Επικράτειας.
Σύμφωνα με αυτόν, νέα δεδομένα ισχύουν, που αυξάνουν τόσο το χρόνο της τουριστικής περιόδου κατά ένα μήνα (δηλαδή από την 1/6/2018 έως και τις 30/9/2018), όσο και τις ανάγκες για εξοπλισμό, ναυαγοσώστες και εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών που απαιτείτο τις ακτές του Δήμου Θερμαϊκού από τους 8 αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο, φτάνοντας τους 15.
Εξαιτίας του έκτακτου και απρόβλεπτου γεγονότος του Π.Δ., με τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό συνεπάγετο, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης άμεσης επίλυσης του θέματος, αποφασίστηκε η προσφυγή στη διαδικασία Απευθείας διαπραγμάτευσης, η οποία και τις δύο φορές που ακολούθησε – στις 31/05/2018 και στις 27/06/2018 – απέβη επίσης ΑΓΟΝΗ.
Τελικά, η τέταρτη διαγωνιστική διαδικασία στις 20/07/2018 απέφερε αποτελέσματα, με τη ναυαγοσωστική εταιρεία να υπογράφει σύμβαση και να αναλαμβάνει καθήκοντα τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Η κατ’ εξακολούθηση μη προσέλευση ενδιαφερομένων και κατά συνέπεια άγονη έκβαση των μέχρι τώρα διαδικασιών, παρά την έγκαιρη δράση της Διοίκησής μας, εκτιμάται ότι οφείλεται στην αιφνίδια έλευση του νέου Π.Δ. και την αύξηση του αριθμού ναυαγοσωστών που απαιτείται. Αποτέλεσμα, η ανεπάρκεια των διαθέσιμων επαγγελματιών και η αδυναμία των ναυαγοσωστικών εταιρειών στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Το πρόβλημα, ευτυχώς οδεύει προς την επίλυσή του εξασφαλίζοντας αφενός την ασφάλεια των επισκεπτών και εφετέρου την υποψηφιότητα βράβευσης των ακτών μας με τη Γαλάζια Σημαία το 2019» δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης”, καταλήγει το δελτίο τύπου του δήμου Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.