Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Επερώτηση στην Περιφέρεια για την καύση ελαστικών στα Τσαίρια

Στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για το 2019, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, πρόκειται να συζητηθεί η επερώτηση της παράταξης "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενόητα" για το πρόβλημα της καύσης ελαστικών στην περιοχή Τσαίρια του δήμου Θερμαϊκού.

Όπως καταγγέλει η περιφερειακή παράταξη, παρά το γεγονός ότι ακόμη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καταγγείλει το γεγονός, που το επιβεβαίωσε και η αρμόδια υπηρεσία της Π.Κ.Μ., εντούτοις εδώ και επτά μήνες, εντούτοις δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια, με συνέπεια να συνεχίζεται η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής της Περαίας.
Στο κείμενο της επερώτησης προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Πριν από 7 ολόκληρους μήνες και συγκεκριμένα στις 6/2/2018 αποστείλαμε στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ, την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επιστολή σχετικά με το γεγονός «ότι στην περιοχή της εισόδου στην Περαία, αποκαλούμενης “Τα Νεόκτιστα”, παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς και διαρκούς ύπαρξης στήλης μαύρου καπνού στα αριστερά του Δήμου, στην έκταση μεταξύ του πρώην LIDL και της θάλασσας (στην ευρύτερη περιοχή “Τσαΐρια”).
Κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν και βεβαιώνουν ότι αυτός ο καπνός προέρχεται από καύση ελαστικών και άλλων υλικών που διαχέουν και απελευθερώνουν, στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, υλικά επιβλαβή για την υγεία των Δημοτών», ζητήσαμε ενημέρωση για το θέμα και απαιτήσαμε η αρμόδια υπηρεσία να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να σταματήσει η προαναφερόμενη κατάσταση .
Δυστυχώς και σήμερα, 7 ολόκληρους μήνες μετά την παρέμβασή μας και παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία της Π.Κ.Μ. μετά από επιτόπιο έλεγχο επιβεβαίωσε τα όσα περιγράψαμε στην επιστολή μας, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, αντίθετα έχουν διογκωθεί και σε συχνότητα και σε διάρκεια οι καύσεις υλικών, επιβλαβών για την υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος.
Η παράνομη καύση, ακατάλληλων υλικών, που προκαλεί αέρια ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και του καταυλισμού, εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι καύσεις αλλά και των περιοίκων της περιοχής λόγω της έκλυσης επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία, ουσιών (διοξινών, φουρανίων κ.α.). Λόγω δε της καθημερινής καύσης ελαστικών και καλωδίων εκατοντάδων κιλών, πολλοί κάτοικοι της περιοχής παρουσιάζουν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την ακατάπαυστη καύση των ελαστικών και των καλωδίων, είναι ανυπολόγιστες.
Ερωτάστε και ελέγχεστε:
Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να προστατευτεί η υγεία των πολιτών και το περιβάλλον στον Δήμο Θερμαϊκού ?"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.