Από αφορμή τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που διοργανώνονται και σήμερα, ανατρέξαμε σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάϊο του 1998 στην εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεδόνια", ο ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, όπου εκτός των άλλων είχε συναντηθεί και με τον τότε πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Κίρο Γκλιγκόρωφ. Βασική επωδός των δηλώσεων Φλωράκη ότι δεν είναι το πρόβλημα του ονόματος το κύριο, αλλά ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές.
Όπως έλεγε σ΄εκείνη τη συνέντευξη ο Χαρίλαος Φλωράκης, που αναδημοσιεύθηκε ολόκληρη την επόμενη ημέρα, 7 Μαίου 1998 στην κομματική εφημερίδα Ριζοσπάστης:
Φλωράκης: "Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα, απ' όλα τα πολιτικά κόμματα, που αντιτάχθηκε στο ζήτημα να μπαίνει το όνομα υπεράνω όλων. Επίσης το Κόμμα μας ήταν το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που κατήγγειλε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και αρνήθηκε να πάρει μέρος. Το υπογραμμίζω αυτό, γιατί υπάρχουν αυταπάτες ότι και άλλα κόμματα, δήθεν αριστερά, είχαν από την αρχή ίδιες θέσεις με μας.
Εμείς είπαμε ευθύς εξαρχής ότι το κύριο δεν είναι το όνομα. Είναι βεβαίως ένα ζήτημα, που μπορεί να λυθεί, αλλά δεν είναι το κύριο. Τονίσαμε ότι και το πρόβλημα του ονόματος να μην υπήρχε, δε θα ξεμπερδεύαμε με τον εθνικισμό και από τις δυο πλευρές. Αυτοί π. χ. που λέγανε σε κάποιο συνέδριο στο Μοναστήρι ότι "το επόμενο συνέδριο θα το κάνουμε στη Θεσσαλονίκη", θα σταματούσαν να λένε αυτές τις ανοησίες, αν το πρόβλημα του ονόματος δεν υπήρχε. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα του ονόματος το κύριο. Το όνομα απλώς διευκολύνει ορισμένους εθνικιστές να κάνουν την προπαγάνδα τους".
Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα, καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η προπαγάνδα ότι είναι απαράδεκτο να φέρουμε το όνομα Μακεδονία.
Φλωράκης: Υπάρχει τέτοια προπαγάνδα. Μακεδονία, όμως, δεν υπάρχει μονάχα εδώ. Αν π. χ. είχα γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη ή στη Φλώρινα ή στις Σέρρες, εγώ, ο πατέρας μου, ο παππούς μου, και μεγάλωνα εκεί, δε θα μπορούσα μήπως να λέω ότι είμαι Μακεδόνας;
Δημοσιογράφος: Βεβαίως και θα μπορούσατε.
Φλωράκης: Εσείς αν είχατε γεννηθεί σ' αυτό το 39,5% της Γεωγραφικής Μακεδονίας που ανήκει στη χώρα σας, δε θα μπορείτε να έχετε το δικαίωμα να λέτε ότι είστε Μακεδόνισσα.
Δημοσιογράφος: Ασφαλώς. Γίνεται όμως λόγος για τη συνταγματική ονομασία του κράτους μας. Εμείς δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα να λέγετε Μακεδόνας όποιος γεννήθηκε σ' οποιοδήποτε μέρος στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.
Φλωράκης: Ακριβώς εδώ είναι που θέλει προσοχή. Να μην καταργούνται τα σύνορα. Έχετε κι εσείς Μακεδονία, έχουμε κι εμείς Μακεδονία και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος. Το 50,5% της Γεωγραφικής Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα. Εδώ είναι το 39,5%. Στη Βουλγαρία είναι το 9,5% και στην Αλβανία το 0,5%. Έτσι έγινε. Τη μοιράσανε τη Μακεδονία με τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση σας για την ύπαρξη του κράτους "Δημοκρατία της Μακεδονίας";
Φλωράκης: Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη των σχέσεων, οικονομικών, πολιτιστικών κ. ο. κ. σε ισότιμη βάση. Σας το είπα στην αρχή. Εμείς δε δίνουμε πρωταρχική σημασία στο ζήτημα της ονομασίας. Εμείς τι λέμε; Λέμε να βρεθεί λύση. Μας είπαν εδώ, ο ίδιος ο Πρόεδρος Γκλιγκόροφ, πως όταν λέτε "Δημοκρατία της Μακεδονίας", εννοείτε το συγκεκριμένο κράτος που ζείτε με τα συγκεκριμένα σημερινά του σύνορα. Είναι μια εξήγηση.
Ο Πρόεδρος επίσης επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η χώρα σας σέβεται τα σύνορα της Ελλάδας κι ότι είναι ενάντια σε κάθε επέμβαση στα εσωτερικά κάθε άλλης χώρας. Όμως, έχετε κι εσείς τους εθνικιστές σας, έχουμε κι εμείς τους δικούς μας. Γι' αυτό όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον εθνικισμό. Μονάχα τους λαούς των δύο χωρών δε βοηθάνε οι εθνικιστές και εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστές, που εκμεταλλεύονται αυτά τα αισθήματα για να επιβάλουν τη δική τους πολιτική".
Σημείωση: Τα όσα παραθέτουμε, είναι ένα πιστό απόσπασμα μεγάλου μέρους της συνέντευξης, καθώς ο ιστορικός Έλληνας κομμουνιστής ηγέτης, είχε δώσει απαντήσεις και σε άλλα ζητήματα για τα οποία είχε ερωτηθεί από την δημοσιογράφο της "Νόβα Μακεντόνια" που του πήρε εκείνη τη συνέντευξη.
Επειδή το είπε ο Φλωράκης δεν σημαίνει ότι είχε κατανοήσει το θέμα, ούτε ότι είχε δίκαιο. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε με τις παρενέργειες τους να ξεδιπλώνονται από εδώ και μπρος με την χθεσινή υπερψήφιση της συμφωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτσε ρε σύντροφε (!), ο Φλωράκης μπορεί να μην είχε δίκιο ή να μην ήξερε τι έλεγε, ενώ ο Θεοδωράκης έχει οπωσδήποτε δίκιο και ξέρει τι λέει.... Θα μας τρελάνετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς εσείς ξέρετε χρεοκοπημένα ελληνοναζιστακια.....που έχετε γνωμη για το ονομα αλλου κράτους....με άλλο όνομα από το δικο μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσεις τα ξερετε ολα σταλινοκομμουνιστακια..!
ΑπάντησηΔιαγραφή