Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

«Tίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά», λένε οι πρυτάνεις των ΤΕΙ

«Tίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Π. Τζιώνας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης Δ. Μπαντέκας και Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Χασάπης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τη δημιουργία του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας», που αναρτήθηκαν μετά την παραίτηση του καθηγητή κ. Κώστα Γραμμένου. Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στα όσα ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούσαν την ίδρυση του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας» μετά την παραίτηση του  προέδρου της διοικούσας επιτροπής Κώστα Γραμμένου, αναφέρουν:
“Τα τρία ΤΕΙ ( Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα Πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ, κ.ά.
Το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας» υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλλαν στο Υπουργείο για αυτόν το σκοπό. Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Τέλος, τα ΤΕΙ έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και το διεθνή χαρακτήρα τους”.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Παράλληλα, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση:
"Αναμέναμε με την αρχή της νέας χρονιάς, ο κ. Μητσοτάκης να άρχιζε να ενημερώνεται για τα της Εκπαίδευσης, ώστε να μην φαίνεται η αδιανόητη εμμονή του να εκφράζει τόσο συχνά την άγνοια του. Η πραγματικότητα είναι ότι η νέα αρχιτεκτονική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος εξασφαλίζει ένα δυναμικό νέο Πανεπιστήμιο με τις συνέργειες των τριών ΤΕΙ, με τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, τα νέα Τμήματα και τα νέα ερευνητικά ινστιτούτα που θα ιδρυθούν. Και αντί να χαιρετίσει αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα την ακυρώσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστεί και πάλι να αυτοακυρωθεί, όπως έκανε σε ομιλία του στην Άρτα, όπου παραδέχθηκε ότι η πορεία των συνεργειών πρέπει να συνεχιστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει, επίσης, άστοχες αιτιάσεις περί μη αξιολόγησης των ΤΕΙ. Αγνοεί ότι τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα Πανεπιστήμια έχουν όλα αξιολογηθεί.
Τέλος, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς τη διαβεβαίωσή του ότι στοχεύει στην προστασία και στην αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, όταν το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το κόμμα του για την Παιδεία το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες όχι για τα δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά για την ίδρυση ιδιωτικών".
Είχε προηγηθεί ανάρτηση το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου ανέφερε:
“Θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
Θέλω να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους: Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ”.
Υπενθυμίζεται πως την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.