Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Λειτουργεί κανονικά το 112 εδώ και δύο δεκαετίες

Μετά τους Δίδυμους Πύργους, στη ΔΕΘ διανεμόταν υλικό για το 112 που ήδη λειτουργούσε, τα προβλήματα αφορούν θέματα προσωπικών δεδομένων που ακόμη προσπαθεί να επιλύσει η ΕΕ συνολικά, είπε ο πρώην υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κοκολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Γεωργία Σαδανά.


Πολύ συζήτηση γίνεται για το «112», έναν τηλεφωνικό αριθμό που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες, είπε ο κ. Κοκολάκης, ανακαλώντας χαρακτηριστικά ότι στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την περίοδο που ακολούθησε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001, «μοιράζαμε κάρτες κυρίως για τουρίστες που μιλούσαν για το 112, ότι ισχύει και την Ελλάδα».
Τα εμπόδια στην πλήρη λειτουργίας της υπηρεσίας ωστόσο είναι διαδικαστικά και γραφειοκρατικά και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι τον Νοέμβριο στην ΕΕ ψηφίστηκε σχετική Οδηγία που αφορούσε την προστασία προσωπικών δεδομένων. «Κινδυνεύουν ζωές κι εμείς σκεφτόμαστε εάν πρέπει να σου στείλω ένα μήνυμα ότι ξέρεις, κινδυνεύεις!» όπως, είπε χαρακτηριστικά.
Η αντίστοιχη υπηρεσία στις ΗΠΑ, όπως διευκρίνισε, είναι προαιρετική και υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να παίρνουν τέτοια μηνύματα, με αποτέλεσμα τελικά να καταλήγουν ενίοτε μεταξύ των θυμάτων από φυσικές καταστροφές.
Τόνισε ότι δεν αρκεί η προτροπή εκκένωσης μίας περιοχής, πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι και για την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να γίνει αυτή η εκκένωση. Θύμισε ενδεικτικά το τραγικό παράδειγμα της πολύτεκνης μητέρας στις πυρκαγιές στην Ηλεία, που προσπάθησε να φύγει προς λάθος κατεύθυνση.
Οργανωμένη εκκένωση σημαίνει σχεδιασμός, καταγραφή του αριθμού και των ειδικών αναγκών των ανθρώπων, των μέσων μεταφοράς δημόσιων και ιδιωτικών, κτλ., συνέχισε ο κ. Κοκολάκης, αλλά και μεταφορά σε οργανωμένο ασφαλή χώρο με οργανωμένα μέσα και υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.