Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Ξενάγηση στο μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης

Ξενάγηση στον χώρο μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, που λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κάνουν από το πρωί στους επισκέπτες του μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την κατάρρευση της Δικτατορίας, στις 23 Ιουλίου 1974.

Η μόνιμη έκθεση υπό τον γενικό τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην» περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα κρατουμένων και αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της περιόδου, ενώ μέσα από οθόνες αφής είναι προσβάσιμα περισσότερα από 5.000 ψηφιοποιημένα ντοκουμέντα.
«Είναι ένας χώρος συμπυκνωμένης, αλλά αυθεντικής ιστορικής μνήμης για την περίοδο της δικτατορίας. Με έναν επαγωγικό τρόπο μπορεί κανείς πολύ εύκολα να συνθέσει την περίοδο εκείνη, ακόμη κι ένας που την αγνοεί. Όλα αυτά στο μυαλό μας -όχι στο πίσω μέρος, αλλά στο μπροστινό- είχαν τη νέα γενιά, καθώς πάρα πολλά παιδιά, που δεν είχαν γεννηθεί τότε, μεγαλώνουν με μεταφερμένες μνήμες, στρεβλές, επιλεκτικές ή και εχθρικές προς την αντιδικτατορική αντίσταση, όμως, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αλήθεια όλου αυτού του υλικού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ΣΦΕΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Σημείωσε, δε, ότι ο χώρος που φιλοξενεί την έκθεση στα χρόνια της δικτατορίας «δεν ήταν ο χώρος του μουσείου, αλλά το ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ».
«Η έκθεση είναι τιμητικά αφιερωμένη σε αυτούς που αντιστάθηκαν. Έχουμε αξιοποιήσει τον στίχο από το τραγούδι του Θεοδωράκη "διότι δεν συνεμορφώθην", ακριβώς γιατί αναδεικνύει το πνεύμα της  αντίστασης [...] Η Θεσσαλονίκη μπορεί να σεμνύνεται -δεν καμαρώνει κανείς για τις τραγωδίες του- ότι συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση με πάρα πολύ βαρύ τίμημα», ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.