Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Μια πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος

του Χάρη Τσιόκα 
Μια πρώτη προσέγγιση του αποτελέσματος των εθνικών Εκλογών:
1) Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία πλην της αποδοχής ότι υπάρχει σαφής εντολή του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου εξόδου ! Μ αυτή την έννοια αναθέτει διακριτές ευθύνες στη αξιωματική πλέον και όχι μόνο αντιπολίτευση να υπερασπιστεί τις κοινωνικές κατακτήσεις την αποδόμηση  και το περιβάλλον αχαλίνωτης αγοράς που θέλει να διαμορφώσει


2)το αποτέλεσμα επίσης καταγράφει ήττα τόσο σοβαρών τομέων της διακυβέρνησης και Της πολιτικής πρότασης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου, όσο και της αδυναμίας του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές όψεις του, να συνδεθεί και να αλληλοτροφοδοτηθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις που τη συγκροτούν. Ως εκ τούτου πρέπει να ανοίξει άμεσα δημόσιος συντεταγμένος και συστηματικός ενδελεχής διάλογος και για τις αιτίες και για το τι πρέπει να γίνει  με βάση το αποτέλεσμα της πολιτικής ήττας ! Της ήττας που καταγράφει μεταξύ των άλλων και συρρίκνωση της κοινωνικής αναφοράς και μη έγκρισης της προοδευτικής προγραμματικής πρότασης εξόδου.
3) είναι σαφές επίσης πως το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει και τη μετατόπιση της κοινωνικής θέλησης από τον διπολισμό σε ένα ιδιότυπο πολυσυλλεκτικό δικομματισμό. Και αυτό αναθέτει ευθύνες προγραμματικής ενότητας της πληθυντικής πολυσυλλεκτικής σοσιαλιστικής και προοδευτικής  αριστεράς.
4) Πέραν της εκλογικής ήττας όμως είναι σαφής η κοινωνική θέληση για την πολιτική έκφραση των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου !  Τούτων δοθέντων,  γίνεται φανερό πως για  την ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα αναμετριέται με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές δυνάμεις, κορμός και καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης πολυσυλλεκτικής και κοινωνικά διασυνδεδεμένης παράταξης είναι ο Αλέξης Τσίπρας και οι δυνάμεις που εκφράζονται στο σχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία !  Και αυτό είναι μια προτεραιότητα -εντολή των δυνάμεων που εκφράστηκαν προοδευτικά.
5) Τελος, οι δυνάμεις που κινούνται στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, καταγράφουν μεγάλη συμπίεση. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στο πολιτικά ασαφές   στίγματος και των συμμαχιών που επιδιώκαν  να υπηρετήσουν, αλλά κυρίως στο γεγονός πως ο πολιτικός τους λόγος, η αντιπολιτευτική τακτική, ταυτίστηκε με το στίγμα Μητσοτακη -ΝΔ.
Η επόμενη μέρα για τις προοδευτικές δυνάμεις, είναι μέρα ευθύνης και ανασύνταξης με δημιουργικό αντιπολιτευτικό λόγο που δεν θα περιορίζεται μόνο στη Βουλή αλλά και στή κοινωνική βάση, τους εργασιακούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς και νεολαιίστικους χώρους !
Είναι η ώρα και σ' αυτό θα κριθούν όλοι, ότι ο αγώνας πρέπει να ξαναγίνει μονομέτωπος στις πολιτικές επιδιώξεις του Νεοφιλελευθερισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.