Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Καυστική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού για τις ρατσιστικές δηλώσεις Τσαμασλή

Με έντονο και συνάμα καυστικό τρόπο, απαντάει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΘερμαΪκού στις δηλώσεις του νέου δημάρχου ΘερμαΪκού κ. Γιώργου Τσαμασλή, ότι θα υψώσει ... τείχος για να αποκλείσει τους Ρομά που κατοικούν στην περιοχή Τσαίρια της Περαίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Μ. Θερμαϊκού του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
"Με έντονη έκπληξη και ανησυχία, ακούσαμε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Τσαμασλή, να αναφέρεται στον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργεί η παραβατικότητα των Ρομά που κατοικούν στην περιοχή ‘’Τσαϊρια’’ του Δήμου μας.
Η πρόθεση του να υψώσει τείχος και να αποκλείσει τους κατοίκους του οικισμού από την περιοχή, όσο κι αν προκαλεί αρχικά γέλιο, είναι άκρως επικίνδυνη. Αντί να προσπαθήσει να βρει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού, λύση σύμφωνα με τους Νόμους της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωση αλλά και την εμπειρία όλων των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Κρατών, προσπαθεί να διεγείρει τα ρατσιστικά ένστικτα μερίδας κατοίκων του Δήμου μας.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν από την αρχή στις προθέσεις του ή αν η εκλογή του τον έκανε να νοιώθει ως νέος «Καίσαρας». Ξέρουμε όμως καλά, ότι ο Δήμος Θερμαϊκού κατοικείται από βαθειά Δημοκρατικούς πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να διαχυθεί το δηλητήριο του ρατσισμού στην κοινωνία μας.
Τα προβλήματα παραβατικότητας είναι υπαρκτά. Η συνεχής καύση ελαστικών, δημιουργεί έντονη δυσοσμία και ρύπανση στην περιοχή. Όπως επίσης είναι υπαρκτές οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και η πλήρης απουσία μέριμνας από όλους τους κατά καιρούς υπεύθυνους. 
Ο κ Τσαμασλης οφείλει να αναλάβει κατά πρώτον τις δικες του προσωπικές ευθύνες, για την επί σειρά ετών αδιαφορία του, για την γιγάντωση του οικισμού αυτού, όταν ήταν στέλεχος της διοίκησης Ψωμιαδη στη Νομαρχία Θεσσαλονικης. Τότε που η αρμοδιότητα μετεγκατάστασης, οργάνωσης οικισμών των Ρομά και επαγγελματικού προσανατολισμού τους έγιναν μπαλάκι στο νομαρχιακό συμβούλιο. Όταν η διοίκηση της Περιφέρειας του κ Τζιτζικώστα (φίλου και συνοδοιπόρου του κου Τσαμασλη) απουσίαζε συστηματικά από δράσεις που θα έλυναν το πρόβλημα. Ενώ άλλες Περιφέρειες, αξιοποίησαν ευρωπαϊκα και εθνικά προγράμματα ένταξης που έτρεχαν, αυτοί εξάντλησαν το ενδιαφέρον τους σε δυο τρεις φωτογραφίες για το θεαθήναι και το παραμύθιασμα των πολιτών που διαμαρτύρονται για την καύση ελαστικών και καλωδίων.
Το ζήτημα απαιτεί λυση μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, της κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας. Πρώτα πρέπει να ενεργοποιηθεί η παλιότερη απόφαση για οργανωμένη μετεγκατάσταση του οικισμού σε χώρο που έχει υποδειχτεί και αξιοποιηθούν τα υπάρχοντας προγράμματα, για την δημιουργία συνθήκών ένταξης των παιδιών τους στις σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει μια συνεχής ενημέρωση και συζήτηση εξειδικευμένων συμβούλων με τα μέλη του οικισμού, για τη ζημιά που προκαλείταιι από την καύση συνθετικών υλών και ελαστικών. 
Πιστεύουμε ότι η λύση δεν μπορεί να προκύψει μέσα από προτάσεις του τύπου βάζουμε φραχτες και συρματοπλέγματα γύρω από ό,τι και όσους δεν «συμπαθούμε». Το να πάψεις να βλέπεις το πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι το έλυσες κι όλας. Μοιάζει με την «καλή νοικοκυρά» που αφού σκουπίσει, κρύβει τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί.
Οι κραυγές μισαλλοδοξίας, φανατισμού και ακραίου λαϊκισμού, δεν αρμόζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, που έχει νόμους και κανόνες, και αυτό πριν από όλους πρέπει να το γνωρίζει και να το εφαρμόζει ο πρώτος πολίτης του Δήμου, δλδ ο Δήμαρχος. Κρίνεται απαραίτητο, για τη διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει ρατσιστικές αναφορές και σχόλια, που προτρέπουν σε έκνομες ενέργειες. Οι θεσμικοί εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι οι αιρετοί άρχοντες, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η συνειδητή καταστρατήγηση του ρόλου αυτού εκθέτει την Πολιτεία και εγκυμονεί κινδύνους".

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΡΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΣΎ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆ ΣΟΥ.ΕΜΆΣ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΡΗΜΆΞΕΙ ΣΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ Ο ΣΎΡΙΖΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΛΎΨΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.