Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Περιορίστηκε η καταστροφή στο Σέϊχ Σου από το φλοιοφάγο σκαθάρι

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επέκταση του φλοιοφάγου σκαθαριού σε άλλα σημεία του δάσους στο Σέιχ Σου πέραν αυτών που έχουν εντοπιστεί και η ξύλευση τους ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Κι αυτό είναι το καλύτερο νέο τις τελευταίες μέρες δεδομένης της καταστροφής που έχουν ήδη υποστεί περίπου 3.500 στρέμματα πεύκων του περιαστικού δάσους πάρκου της Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι «αυτή την εβδομάδα τελειώνει το 90% του αρχικού προγράμματος της ξύλευσης των άρρωστων δέντρων στο Σέιχ Σου. Παράλληλα οι δασολόγοι παραμένουν στο δάσος παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου και πάντα συνοδεία συνεργείων της πυροπροστασίας για τα υπολείμματα».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του δασικού συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση», Αλέξανδρος Τσουραλάκης, είπε για την δουλειά τους πως «κόβουμε τα δέντρα τα ξερά και αυτά που έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο έντομο. Πρέπει να φύγουν από μέσα για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε το υπόλοιπο δάσος. Ευάλωτα είναι τα πεύκα και κυρίως τα γερασμένα δέντρα, αυτά που δεν έχει πειράξει το έντομο, είναι τα κυπαρίσσια και τα πλατύφυλλα, ελιές, δρύες και πουρνάρια» ενώ ο ίδιος διευκρίνισε πως «αυτό το έντομο υπάρχει στο δάσος εδώ και χρόνια. Αλλά φέτος λόγω κλιματικών αλλαγών έχει προκαλέσει μεγάλες ζημίες όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα». ,
Με δηλώσεις του στο Πρακτορείο ο Ιωάννης Σάββας συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης διέψευσε τα θρυλούμενα για ύπαρξη του φαινομένου από το 2017 λέγοντας πως «καμία ειδοποίηση δεν είχε γίνει για προσβολή το 2017. Υλοτομίες από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είχαν γίνει την άνοιξη του 2018, συνεπώς εάν κάποια προσβολή είχε εντοπιστεί το 2017, αυτή αντιμετωπίστηκε το 2018. Δυστυχώς όμως, μιλάμε για μια επιδημία, μιλάμε για ένα επιδημικό φαινόμενο». 
«Οι υπηρεσίες είχαν κινηθεί ήδη για χρηματοδότηση από τις αρχές Ιουνίου και πριν αρχίσουν οι… "πολιτικές διαμαρτυρίες"» προσθέτει ο κ. Φάμελλος τονίζοντας μάλιστα πως «έχω δει και τα συμπεράσματα όλων των φορέων οι οποίοι καταλήγουν ότι είναι καλό να μην κάνουμε πολιτική με την επιστήμη». Σύμφωνα με τον υπουργό «υπάρχουν εργαλεία για να διαχειριστούμε το πρόβλημα και έχουμε ήδη ζητήσει από το δασαρχείο να ετοιμάσει την μελέτη αναγέννησης του δάσους ώστε μετά την ολοκλήρωση της ξύλευσης των προσβληθέντων δέντρων να έχουμε τον πυρήνα του δάσους όπως τον θέλουμε και για να είναι αντιπλημμυρικά ασφαλής η Θεσσαλονίκη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.