Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο: Ανοίξτε επιτέλους το "Λοιμωδών"

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τι άλλο πρέπει επιτέλους να γίνει ώστε οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία να προχωρήσουν τάχιστα, με οποιοδήποτε κόστος, στην επαναλειτουργία του πρώην νοσοκομείου Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης νοσοκομειακών κλινών και ΜΕΘ που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετό καιρό με την έξαρση του κορωνοϊού;

Από την αρχή ακόμη που εμφανίστηκε η πανδημία του covid-19 και μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στο τσουνάμι που βιώνουμε σήμερα, με το άθλιο φαινόμενο να μην υπάρχει  ούτε ένα άδειο κρεβάτι, ούτε μία κενή ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας και είχε πάθει αγκύλωση το χέρι μας στο να γράφουμε για την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ αξιοποίησης του "Λοιμωδών", προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα άλλα νοσοκομεία της πόλης. "Στου κουφού την πόρτα..."

Γιατί οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Υγείας δεν προχώρησαν 11 μήνες τώρα στην αξιοποίηση του Λοιμωδών; Μήπως για να μην παραδεχτούν το πόσο ολέθριο λάθος ήταν το κλείσιμό του, τον Σεπτέμβριο του 2013 από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό Υγείας τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη;


Λοιμωδών, "Παναγία" και 424

Πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και χωρίς να έχει εμφανιστεί το σημερινό κραχ, έλεγε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη κι αυτό επηρεάζει και τα νοσοκομεία, τα οποία δεν αντέχουν άλλο. Πλέον μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, δηλαδή, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κι αυτό είναι δεν είναι καλό για το σύστημα υγείας. Καλώς αναζητούνται λύσεις, όμως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και το “Παναγία”, αλλά και το παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο ανέφερε χαρακτηριστικά στο παρελθόν .

Δεν πέρασε επίσης πολύς καιρός που ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη - πριν  την επέλαση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊου- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ευθύνη σας, όπως το κλείσατε το 2013, επί υπουργίας Α. Γεωργιάδη, να το ανοίξετε τώρα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ιστορικού «424», το οποίο βρίσκεται σε εγγύτητα με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και του οποίου ο ξενοδοχειακός-νοσηλευτικός εξοπλισμός παραμένει ως έχει». 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βρίσκεται σε αναζήτηση τρόπου για να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το οποίο ανήκει στο ιταλικό κράτος. Μάλιστα ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε τον Σεπτέμβριο μια επαφή με τον Ιταλό πρόξενο για το θέμα χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.

Χτες στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και με αφορμή το γεγονός ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει χτυπήσει κόκκινο, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας καθώς και την άμεση επαναλειτουργία και στελέχωση των νοσοκομείων «Λοιμωδών» και «Παναγία».


Η εγκατάλειψη του Λοιμωδών 

Το Λοιμωδών εκκενώθηκε και έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013 με υπουργική απόφαση. Στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης και πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και το σχέδιο προέβλεπε είτε λουκέτο είτε αλλαγή χρήσης σε τουλάχιστον 13 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ αυτών και το “Παναγία” από τα οποία έκλεισαν περίπου τα μισά. Τότε η έντονη κριτική από την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα δεν απέδωσε. Σήμερα και πάλι ο ιατρικός κόσμος απαιτεί, υπό διαφορετικό πρίσμα, την επαναλειτουργία του. 

“Δεν είμαστε Κίνα σε έξι μέρες να χτίζεις νοσοκομείο. Σε οκτώ μήνες όμως θα μπορούσαν να εξευρεθούν χώροι. Γνωρίζουμε στην πόλη μας και το Λοιμωδών και το Παναγία. Αν προνοούσαν σωστά και θέλαν το χρήμα να υποστηρίξει αληθώς το ΕΣΥ θα το στέλναν εκεί. Να επάνδρωναν και να εξόπλιζαν τα δυο νοσοκομεία με νέες πραγματικά κλίνες και όχι βαφτίσια. Θέλει γιατρούς, νοσηλευτές. Ανάγκες που δεν καλύφθηκαν ούτε στα υπάρχοντα νοσοκομεία. Στο διάστημα που παρήλθε οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν στην Ελλάδα, με το σταγονόμετρο. Συμβάσεις μονοετούς και διετούς στους νοσηλευτές…” δηλώνει στην parallaxi o πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης.

Διαβάστε επίσης για την υπόθεση του Λοιμωδών:

https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

http://farosthermaikou.blogspot.com/2020/08/blog-post_24.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/04/blog-post_54.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/03/blog-post_18.html


1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΕΙΠΙΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΗΟ 424, ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΤΙΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ(ΟΠΩς ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ 60 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΟΡΓΝΩΝΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΡΥΠΙΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ, ΝΑΙ ΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΘ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.