Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Καλά νέα: Μείωση του covid στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Μέσα στην καταχνιά που δημιούργησε γύρω μας η λαίλαπα του κορωνοϊού, να και μια ελπιδοφόρα είδηση: Μείωση στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 καταγράφεται στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην τελευταία μέτρηση από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου, που ελήφθησαν χθες το πρωί από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Οπως αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορωνοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα, χωρίς όμως η κυβέρνηση να πάρει τα έκτακτα εκείνα μέτρα που απαιτούνταν, όπως το επισήμανε και ο "γαλάζιος" δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος ΚΥρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι μόλις χτες τιο μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγωνΓκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι είναι υπερπενταπλάσιο το επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική, λόγω της υπερμετάδοσης του ιού το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Και βέβαια, όσοι όλο αυτό τον καιρό έσπευδαν άκριτα να αποδώσουν στους νέους την εξάπλωση της πανδημίας, δεν κάθισαν να σκεφθούν τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη και ποια γεγονότα υπήρξαν στην πόλη τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.