Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να «μπλοκάρει» Grexit

Την πρόθεση της Ελλάδας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να«μπλοκάρει»  ένα ενδεχόμενο Grexit αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph

Η εφημερίδα, σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των έννομων δικαιωμάτων της», προκειμένου να σταματήσει την «ασφυξία» του τραπεζικού συστήματος.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι «θα λάβουμε τις απαιτούμενες νομικές συμβουλές και θα εξετάσουμε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι κανονισμοί της ΕΈ δεν προβλέπουν την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ. Η ιδιότητά μας ως κράτος – μέλος της Ευρωζώνης είναι αδιαπραγμάτευτη».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή της Αθήνας, σε περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τελικά τα μέτρα λιτότητας και πουν «όχι», στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε σχόλιό, της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι μία τέτοιου είδους εξέλιξη θα είναι «αναπάντεχη» και θα περιπλέξει την κρίση. Όπως σημειώνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν μήνυση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την απόφαση να μην εγκρίνει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μία απόφαση που ουσιαστικά βγάζει τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα της χρηματοδότησης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει μεν ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητας έως την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ωστόσο παραδέχεται πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.