Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Σε αναμονή η απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Θερμαϊκού

Γάμος το 1930 στην περιοχή του Θερμαϊκού 
Ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Θερμαϊκού, είχε λάβει τον Απρίλιο του 2019 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού, μετά από πρόταση του τότε δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαϊκού", Σπύρου Κουζινόπουλου που την είχαν υπερψηφίσει όλες οι πτέρυγες του Δ.Σ. Έκτοτε η απόφαση εκείνη αναμένει την υλοποίησή της. 
Το κέντρο αυτό, θα ασχολείται με τη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού που υπάρχει διαχρονικά για τους οκτώ οικισμούς οι οποίοι αποτελούν το δήμο Θερμαϊκού, την καταγραφή προφορικών μαρτυριών, τη συγκέντρωση αντικειμένων που αναφέρονται στη μακρά παράδοση της περιοχής στην αλιευτική δραστηριότητα, τις αγροτικές εργασίες, το συνεταιριστικό κίνημα κλπ 
Αναλυτικά η πρόταση του Σπ. Κουζινόπουλου έχει ως εξής: 

Πρόταση δημιουργίας Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Θερμαϊκού
Επιτακτική, προκύπτει η ανάγκη για τη δημιουργία στο δήμο Θερμαϊκού ενός Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Θερμαϊκού που θα ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και την ανάδειξη της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας της περιοχής, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της, που ξεκινάει από την προϊστορική περίοδο, την εποχή της Κρουσίδας γης και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Το κέντρο μελέτης, με τα αρχικά ΚΕΜΙΘ θα έχει ως αντικείμενο τη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού που υπάρχει διαχρονικά για τους οικισμούς που αποτελούν το δήμο Θερμαϊκού (έγγραφα, φωτογραφίες, εφημερίδες, επιστολές, πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, κηδείας, δικόγραφα, καταστατικά σωματείων και συλλόγων της περιοχής και πολλά άλλα). Επίσης, τη βιβλιογραφία που υπάρχει για την περιοχή, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που σώζονται, την αναγγελία χορών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών, αθλητικών, εκκλησιαστικών και άλλων εκδηλώσεων.
Ακόμη, στο αντικείμενο του ΚΕΜΙΘ, εντάσσεται η καταγραφή προφορικών μαρτυριών κυρίως ηλικιωμένων κατοίκων που μπορούν να αφηγηθούν γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην περιοχή των οκτώ οικισμών του δήμου Θερμαϊκού.
Παράλληλα, θα μπορούν να συγκεντρώνονται και αντικείμενα που αναφέρονται στη μακρά παράδοση στην αλιευτική δραστηριότητα, τις αγροτικές εργασίες κλπ και θα εκτεθούν αργότερα στο υπό δημιουργία από το δήμο Θερμαϊκού, Μουσείο της Θάλασσας.
Το ΚΕΜΙΘ, που θα υπάγεται στο ΔΗΠΠΑΚΥΘ, αλλά με σχετική αυτοτέλεια στις δραστηριότητές του, θα στελεχώνεται από άτομα σχετικά με την ιστορική έρευνα, ένα-δύο δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές, κυρίως φοιτητές των τμημάτων Ιστορικό και Αρχαιολογικό, αλλά και δημότες που έχουν αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους και μπορούν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς στην κατεύθυνση αυτή.
Ως χώρος στέγασης του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Θερμαϊκού, μπορεί να επιλεγεί ένα από τα ακίνητα που ανήκουν στο δήμο Θερμαϊκού (π.χ. τα κτίρια των πρώην αστυνομικών τμημάτων Κερασιάς και Επανομής, το Καψαλάκειο κ.α.)
Θέλω να πιστεύω ότι το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού αλλά και η νέα διοίκηση που θα προκύψουν στο δήμο Θερμαϊκού μετά τις εκλογές της 26ης Μαίου 2019, θα δουν με ενδιαφέρον την πρότασή μου αυτή.
Νέα Μηχανιώνα 9 Απριλίου 2019 
Σπύρος Κουζινόπουλος
Συγγραφέας - Ιστορικός Ερευνητής, επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"

ΚΕΜΙΘ και παλιγγενεσία
Όμως και το νέο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές του 2019 είχε επαναβεβαιώσει την ανάγκη εφαρμογής εκείνης της απόφαση, επισημαίνοντας τα ωφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή από τη δημιουργία αυτού του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας ΘερμαΪκού. Βλέβεια, από τότε, μεσολάβησαν πολλά και κυρίως η πανδημία του κορωνοϊού που έχει παραλύσει όλες τις δομές του κράτους και της κοινωνίας μας. Ας ελπίσουμε ότι η δημοτική αρχή του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή θα προχωρήσει με την πρώτη ευκαιρία στην ίδρυση και λειτουργία του ΚΕΜΙΘ που τόσο μεγάλη ανάγκη το έχει ο Θερμαϊκός. Και μία πολύ σωστή κίνηση θα ήταν η δημιουργία αυτού του Κέντρου με την ευκαιρία του εορτασμού τον προσεχή Μάρτιο της επετείου των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. Δεδομένου ότι η Επανομή είχε προσφέρει τα πάντα στην Επανάσταση του 1821.

1 σχόλιο:

  1. ECOPARK REMA NEON EPIVATON/ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ_ 2018
    1) Ο σχεδιασμός βιοκλιματικού κτιρίου για την στέγαση ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στον χώρο του πρώην οικοπέδου του Αγροτικού Συλλόγου Νέων Επιβατών (Λογοθέτου & Δραγούμη).

    2) Η δημιουργία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΠΟΡΩΝ σε δύο υπάρχοντα κτήρια, κατασκευασμένα κατά την δεκαετία του 1960, και σε δύο κτήρια που θα μπορούσαν να προστεθούν: Θόλο και Υπόγεια Αποθήκη (Ίωνος Δραγούμη).
    https://www.youtube.com/watch?v=GBjrLsonqAg&t=6s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.