Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Τα πανάκριβα δημοτικά τέλη του Δήμου Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συνεδριάζει αυτή την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 4 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, με δύο μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη: Τα δημοτικά τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2020. Δυστυχώς μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της διοίκησης για  τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε μία μείωσή τους, όπως κάνουν άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Πολύ περισσότερο που τα τέλη στο Δήμο Θερμαϊκού παραμένουν από τα ακριβότερα σε όλη τη χώρα.

Πολύ πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης τα οικονομικά των πολιτών εξακολουθούν να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, προχώρησε, μετά από εισήγηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5%. Με συνέπεια τα τέλη στο δήμο Θεσσαλονίκης να διαμορφωθούν σε 1,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τη Θεσσαλονίκη και 1,13% για την Τριανδρία. Ενώ σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε και το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς μειώνοντας τα δημοτικά τέλη και εκεί κατά 10% με συνέπεια αυτά να διαμορφωθούν σε 1,62 ευρώ το τ.μ..
Επί πέντε ολόκληρα χρόνια η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού", σχεδόν σε κκάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής δεν έπαυε να καταγγέλει το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θερμαϊκού είναι πανάκριβα και δυσβάστακτα, ζητώντας επιτακτικά από τη δημοτική αρχή τη μείωσή τους. Μετά και από αυτή τη συνεχή πίεση των τριών τότε δημοτικών συμβούλων της "Συμπολιτείας" (Σπ. Κουζινόπουλος, Θ. Τζίνας και Ι.Τσακμάκας), ο τότε δήμαρχος κ. Μαυρομάτης προχώρησε ακριβώς πέρσι, τέτοιο καιρό, στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 6% και από 2,40 ευρώ το τετραγωνικό που ήταν για τις κατοικίες, έπεσαν αυτά στο 2,29 ευρώ τ.μ.
Παρά όμως κι εκείνη τη μείωση, τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θερμαϊκού παραμένουν από τα ακριβότερα πανελληνίως και μάλιστα, μετά από έρευνα που διενεργήσαμε, αποτελεί τον δεύτερο πιο ακριβό δήμο της χώρας, με τα πρωτεία να τα κατέχει ο δήμος Ψυχικού στην Αττική, όπου πληρώνουν εκεί 2,94 ευρώ τ.μ. για τις πολυτελείς βίλες και τις άλλες κατοικίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Δήμο Αθηναίων, τα δημοτικά τέλη είναι από 1,88 έως 1,98 ευρώ το τ.μ., ενώ στους άλλους Δήμους της Αττικής οι κάτοικοι πληρώνουν: Μοσχάτου-Ταύρου: 1,02 ευρώ, Αγίας Παρασκευής: 1,12, Αιγάλεω: 1,12, Κηφισιάς: 1,12-1,23, Πετρούπολης: 1,19, Καλλιθέας: 1,23, Γαλατσίου: 1,43, Βύρωνα: 1,60, Νίκας: 1,63, Περιστερίου: 1,66Γλυφάδας: 1,67, Πεντέλης: 1,80, Καισαριανής: 1,80 κλπ 
Ανάλογα χαμηλά, είναι τα δημοτικά τέλη και στους άλλους δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα το Ρέθυμνο με 1,52 ευρώ το τ.μ., τη Νίσυρο με 1,82, το Βόλο με 2,02 κ.α. Ενώ φυσικά τα τέλη του Δήμου Θερμαϊκού ούτε κατά διάνοια μπορούν να συγκριθούν με αυτά των άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα της Νεάπολης-Συκεών που είναι 1,24 ευρώ το τ.μ. για τις κατοικίες ή το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης με 1,44 ευρώ το τ.μ.
Θεωρούμε ότι είναι εφικτό η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Τσαμασλή να υλοποιήσει την απαίτηση της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" και να μειώσει γενναία τα δημοτικά τέλη, κάτω από 1,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. Πολύ περισσότερο που ο δήμος Θερμαϊκός  συγκαταλέγεται στις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.