Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

"Τα αρχαία της πόλης θα μείνουν εδώ"





Με πλακάτ, πανό και μουσική εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία λέγοντας «όχι» στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

Στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών οι οποίοι εναντιώνονται στην κυβερνητική απόφαση για μεταφορά των αρχαίων εκφράζοντας τον κίνδυνο αυτά να καταστραφούν και να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω.
Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήρε η «Κίνηση Πολιτών για τη διάσωση των Αρχαιοτήτων» και πλαισιώθηκε από πολιτικές και κοινωνικές κινήσεις της πόλης ενώ το παρών έδωσαν και μετρόπληκτοι.
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης και Αλ. Τριανταφυλλίδης και ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Χρ. Δουΐτσης.
«Η Θεσσαλονίκη αξίζει το 100% της Πομπηίας της, Εδώ και τώρα τα αρχαία κατά χώρα, Όχι στην καταστροφή των αρχαιοτήτων της πόλης, Τα μνημία είναι μνήμη, Η απόσπαση είναι βανδαλισμός» ήταν μερικά από τα συνθήματα σε πλακάτ και πανό. Ρυθμό στην συγκέντρωση έδωσαν ομάδες με ταμπούρλα που τραγούδησαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε στίχους προσαρμοσμένους στον στόχο της κινητοποίησης.
Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την προμελέτη που προβλέπει απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό. Παρέμβαση μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσουν στη συνεδρίαση ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Ελλάδας και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.