Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Στις 3 μ.μ. της Τετάρτης η πολιτική κηδεία του Κλέαρχου Ταουσίδη

Η πολιτική κηδεία του Κλέαρχου Τσαουσίδη θα γίνει αύριο, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, στα κοιμητήρια Αναστάσεως Του Κυρίου. Σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου η σορός του θα αποτεφρωθεί. Με οδύνη η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του δημοσιογραφικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα. Ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζeται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ:
"Η επαγγελματική διαδρομή του Κλέαρχου Τσαουσίδη άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ενημέρωση, όπως και η συνδικαλιστική του δράση μέσα από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο ίδιος, και από τον ασφαλιστικό Οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ. Εξίσου βαθύ ήταν το πολιτικό του ίχνος, χαραγμένο με την αντιδικτατορική δράση του και την σταθερή και μαχητική υποστήριξη των ιδεολογικών αρχών του μέσω της αρθρογραφίας και των παρεμβάσεών του ως την έσχατη στιγμή. Την τελευταία πενταετία αρθρογραφούσε σταθερά σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα Αυγή.
Η προσήλωση του Κλέαρχου Τσαουσίδη στην ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου, η εργατικότητά του, η ευρυμάθεια και η πίστη του στην Ενημέρωση ως δημόσιου αγαθού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώθηκαν στα δημοσιογραφικά δημιουργήματά του, καταλήγει η ΕΣΗΕΜΘ. 

O ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Με περίσσια οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα και μαχόμενου δημοσιογράφου, σ. Κλέαρχου Τσαουσίδη.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1947, συμμετείχε από νεαρή ηλικία στους δημοκρατικούς αγώνες του 114 και του 15%.
Με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών εντάχθηκε και συμμετείχε στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φεραίου. Το Νοέμβριο του 1973 πρωταγωνίστησε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Κατάληψης. Εξαιτίας της αντιδικτατορικής του πλαής συνελήφθη επανειλημμένα και κακοποιήθηκε από την ασφάλεια.
Μετά την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο σ. Κλέαρχος Τσαουσίδης, πρωτοστάτησε στον αγώνα για αποχουντοποίηση στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Από το 1974 ως το 1976, διετέλεσε, για δύο θητείες, πρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής.
Πολιτικά εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού, την ΕΑΡ, το Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχε ενεργά μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Από τα χρόνια της δικτατορίας άσκησε τη δημοσιογραφία μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα ενώ διετέλεσε διευθυντής στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.
Παρέμεινε μέχρι το τέλος στις επάλξεις της μαχόμενης δημοσιογραφίας αρθρογραφώντας στο Daily Thess και την Αυγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αποχαιρετά το σ. Κλέαρχο Τσαουσίδη και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Τατιάνα, την κόρη του Μαρία και όλη την οικογένειά του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.