Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Συγκλονισμένοι από την απώλεια του Γρηγόρη Κοκοζίδη

Συγκλονισμένοι όλοι εμείς οι φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Γρηγόρη Κοκοζίδη τον αποχαιρετούμε σήμερα το απόγευμα στις 3 μ.μ. στο χωριό Λουδίας Θεσσαλονίκης. Θα είμαστε εκεί για να απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό σε έναν πατριώτη που τον διέκριναν το ήθος, η συνέπεια, η καλωσύνη, η αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στον Γρηγόρη μας, τον άνθρωπο που κέρδιζε αμέσως όποιον τον γνώριζε με το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, τον αγωνιστή της αριστεράς που έδινε μαθήματα θάρρους, καρτερίας και μεγαλείου ακόμη και στους βασανιστές του στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας.
Ο Γρηγόρης Κοκοζίδης ήταν από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους της χούντας

Για τον Γρηγόρη Κοκοζίδη είναι χαρακτηριστική η ακόλουθη ανακοίνωση πιου εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:
"Αποχαιρετάμε έναν άνθρωπο ο οποίος τίμησε με τη ζωή του τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς, το σύντροφο Γρηγόρη Κοκοζίδη, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών.
Ο Γρηγόρης Κοκοζίδης, γεννήθηκε το 1937 στη Μεθώνη Πιερίας και μεγάλωσε στη Νέα Ζωή, σημερινό Λουδία, του νομού Θεσσαλονίκης..
Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ, ήταν παρών στην ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη τη μέρα της δολοφονίας του.
Συμμετείχε ενεργά στο αγροτικό κίνημα και το 1966 βρισκόταν μαζί με τους αγρότες οι οποίοι επεχείρησαν να μπουν στη Θεσσαλονίκη αλλά τους απέτρεψαν οι πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας.
Το 1967 ήταν ανάμεσα στους πρώτους συλληφθέντες από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και εξορίστηκε στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Στην εξορία έχασε το φως του από ρευματικό πυρετό και το 1969 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Χάρις στην παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και την κατάλληλη ιατρική βοήθεια η όρασή του επανήλθε.
Μετά την αποφυλάκισή και την αποκατάσταση της υγείας του συνέχισε την αντιστασιακή του δράση μέσα από τις γραμμές της αντιδικτατορικής ΚΝΕ. Όταν εξαρθρώθηκε η οργάνωση συνελήφθη μαζί με 27 συντρόφους του και βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια της ασφάλειας που βρισκόταν τότε στην οδό Βαλαωρίτου. Εκεί μάλιστα οι βασανιστές του προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με τη μέθοδο της εκπαραθύρωσης!

Η ανακοίνωση στις εφημερίδες για τις συλλήψεις. Στο κέντρο ο Γρηγόρης Κοκοζίδης
Με την υγεία του επιβαρυμένη λόγω των βασανιστηρίων οδηγήθηκε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και στη συνέχεια των Διαβατών όπου παρέμεινε μέχρι τις 26 Ιουλίου 1974, όταν και αποφυλακίστηκε.
Συνέχισε την πολιτική και κοινωνική του δράση παραμένοντας ενεργός στο αγροτικό κίνημα. Αργότερα οργανώθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με σύνδρομο Ντάουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με οδύνη το σύντροφο Γρηγόρη Κοκοζίδη και εκφράζει στην οικογένειά του εκλιπόντος, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.
Το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης".

Σημειώνεται ότι η πολιτική κηδεία του Γρηγόρη Κοκοζίδη θα γίνει σήμερα Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 στις 3 μ.μ., στην πλατεία του Λουδία, του χωριού που μεγάλωσε. Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφανιών τα χρήματα να κατατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με σύνδρομο Ντάουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.