Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Σάλος στην Τουρκία από το θάνατο της τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ

"Έφυγε" μετά από απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη κατά Ερντογάν
Σάλο, εξακολουθεί να προκαλεί στη γειτονική Τουυρκία, ο θάνατος της 28χρονης Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστριας του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, που άφησε την τελευταία της πνοή στην Κωνσταντινούπολη μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενη για τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν κατά του συγκροτήματός της αλλά και την  καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα της. 

Η Χελίν Μπολέκ, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος, Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την άγρια καταστολή από τις Αρχές, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος Grup Yorum. Το συγκρότημα έγινε γνωστό για τα τραγούδια διαμαρτυρίας του.. Από το 2016 οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την λειτουργία του και φυλάκισαν τα μέλη του. Η κυβέρνηση Ερντογάν, δείχνοντας το ανελεύθερο πρόσωπό της για μία ακόμη φορά, κατηγόρησε το συγκρότημα για δήθεν "τρομοκρατία" και διασυνδέσεις με την οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP/C).
Η Χελίν Μπολέκ και ένα ακόμη μέλος του συγκροτήματος, ο Ιμπραήμ Γκοκτσέκ ξεκίνησαν την απεργία πείνας μέσα στην φυλακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις διώξεις που δέχονται από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους ζητούσαν να αρθεί η απαγόρευση εναντίον του συγκροτήματος.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Χελίν Μπολέκ αφέθηκε ελεύθερη αλλά συνέχισε την απεργία πείνας μέχρι να βγουν από την φυλακή όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Μέχρι σήμερα βρίσκεται στην φυλακή και η σύζυγος του Γκοκτσέκ.

Πεδίο μάχης στην κηδεία της
Η κηδεία της τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» ανάμεσα στην αστυνομία και τους εκατοντάδες Τούρκους πολίτες που παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, θέλησαν να την αποχαιρετήσουν. Σύμφωνα με δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα δικτύωσης, η αστυνομία χτύπησε την τελετή με δακρυγόνα και αντλίες νερού, ενώ είχε μπλοκάρει τους δρόμους πέριξ του νεκροταφείου προκειμένου να εμποδίσει τον κόσμο να προσέλθει και να πει το τελευταίο αντίο στην Μπολέκ. Τεθωρακισμένα οχήματα σταματούσαν αμάξια και έκαναν εξακριβώσεις στοιχείων, ενώ η αστυνομία δεν άργησε να κάνει χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας, τον περασμένο μήνα ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνομίλησαν με τον αρμόδιο υπουργό του Ερντογάν προκειμένου να βρεθεί λύση και να λάβει τέλος η απεργία πείνας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συνομιλήσει για τα αιτήματα πριν σταματήσει η απεργία πείνας σύμφωνα με τον IHD.
Η Χελίν Μπολέκ έφυγε, όμως η φωνή της θα συνεχίσει να υπάρχει. Μια φωνή που ήταν πάντα υπέρ των καταπιεσμένων, των εργαζομένων,της νεολαίας,των μεταναστών,των ξεριζωμένων,των πολιτικών κρατουμένων,των αγωνιστών για λευτεριά και ενάντια στον φασισμό και σε κάθε ταξική εκμετάλλευση.

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
Ο χαμός της τουρκάλας τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ, έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας, δεν έμεινε ασχολίαστος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αλλά και το ΚΚΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως «κανένας δεν μπορεί να φιμώσει ανθρώπους αποφασισμένους να τραγουδάνε με τη φωνή της ψυχής τους για ελευθερία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη». Το κόμμα του Περισσού «καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν με την ανοχή ως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
«Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Ηelin Βölek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Group Yorum. Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη "σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία" του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί. 
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή ως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της H. Bolek και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.