Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΕΣΗΕΜΘ: Αντιδεοντολογικές αναφορές στην υπόθεση της 10χρονης μαθήτριας

Ως αντίθετες με κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θεωρεί το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ τις λεπτομερείς αναφορές των πτυχών της υπόθεσης, σχετικά με τη 10χρονη μαθήτρια της Τούμπας, καθώς με τον τρόπο αυτό γίνεται βάναυση έκθεση της ανήλικης στα μάτια της κοινής γνώμης και διαπόμπευσής της. Υπενθυμίζει δε την υποχρέωση των δημοσιογράφων στην προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, ιδιαίτερα των ανήλικων και τους καλεί να συναισθανθούν το μέγεθος της κοινωνικής ευθύνης τους και της επαγγελματικής ηθικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης έχει ως εξής: 
"Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ με αφορμή το πλήθος των τελευταίων δημοσιευμάτων, εκπομπών και σχολίων στον τύπο, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε ιστότοπους και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θέμα της απαγωγής 10χρονης μαθήτριας έξω από σχολείο της Τούμπας Θεσσαλονίκης και τα όσα αναφέρονται με λεπτομέρειες για αυτά που υπέστη η ανήλικη, έχει να επισημάνει τα εξής:
1. Θεωρεί πράγματι υπερβολικές και αντίθετες με κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας τις λεπτομερείς αναφορές των πτυχών της υπόθεσης, που περιγράφουν τα όσα βίαια και αποκρουστικά διέπραξε η φερομένη ως δράστιδα σε βάρος της μαθήτριας, καθώς με τον τρόπο αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος απρεπούς και βάναυσης έκθεσης της ανήλικης στα μάτια της κοινής γνώμης με ενδεχόμενο στιγματισμού και έμμεσης διαπόμπευσής της. Η καταγραφή και μόνο των κατηγοριών με τον τρόπο, που διατυπώθηκαν κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον της 33χρονης κατηγορουμένης από την εισαγγελία, είναι αρκετή για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τα όσα υπέστη το θύμα της απαγωγής, χωρίς να χρειάζονται περιγραφές, ικανές να εξάψουν την φαντασία μιας «αδηφάγου» μερίδας αναγνωστών  και τηλεθεατών.
2.  Υπενθυμίζει σε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους, αλλά και σε όσους ασκούν «παράπλευρο» ενημερωτικό ή σχολιογραφικό έργο, ότι οι διατάξεις του άρθρου 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (παράγραφοι β και στ) προβλέπουν πλήρως την προστασία της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα δε των ανηλίκων με την ειδική επισήμανση ότι οι  δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητα των θυμάτων βιασμών ή  ασελγών πράξεων, αποπλανήσεων κλπ.
3. Το γεγονός ότι υπήρξε νωρίτερα δημοσίευση των στοιχείων της εν λόγω μαθήτριας από το «Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό τον εντοπισμό και την ανεύρεση της ανήλικης δεν καλύπτει την εκ των υστέρων απρεπή έκθεσή της  στην κοινή γνώμη. Η εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας γίνεται κάθε φορά με βάση την εξέλιξη των γεγονότων και τις εκάστοτε ανακύπτουσες ανάγκες προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα δε των ανηλίκων, χωρίς επίκληση προηγουμένων ανακοινώσεων. Η αρχική δημοσίευση των στοιχείων έγινε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, που εν προκειμένω ήταν η ανεύρεση της ανήλικης και η προστασία της ζωής της.
4. Κατόπιν αυτών το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους συναδέλφους να συναισθανθούν το μέγεθος της κοινωνικής ευθύνης τους και της επαγγελματικής ηθικής και να αποφεύγουν τέτοιου είδους αναφορές και περιγραφές, που αφ΄ ενός μεν βλάπτουν την εικόνα των θυμάτων βιαίων και ασελγών πράξεων με πιθανές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή τους και αφ ετέρου μειώνουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ και γενικότερα του τύπου.
Τα μέλη  του Συμβουλίου
Νικόλαος Ασλανίδης
Νικόλαος Δημαράς
Παύλος Νεράντζης
Σωτήρης Θεολογίδης
Νικόλαος Βολωνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.