Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Παράδειγμα προς μίμηση η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής


Απόφαση-σταθμός στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις χώρες του κόσμου η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Αθήνας για το νεοναζιστικό μόρφωμα, με την οποία έπεσε η αυλαία σε μια ιστορική δίκη με την Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων καταδικάζοντας την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου» η πρώτη δήλωση της η Μάγδας Φύσσα.

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Ενθουσιασμός, συνθήματα, φωνές, από χιλιάδες στόματα και χέρια να σηκώνονται στον αέρα και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, στο άκουσμα της απόφασης:

 Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.


Ένοχοι...

Συνολικά, από τους 65 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση οι 50, με τους 7 πρώην βουλευτές πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, να θεωρούνται διεύθυνση της Οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.


Εγκληματική οργάνωση από το 2008

Οργανωμένη και συστηματική δράση εγκληματικής οργάνωσης από το 2008, με την επίθεση στον χώρο Αντίπνοια, δέχεται το δικαστήριο με την απόφαση του επί της ενοχής. Σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δύο από τους ήδη καταδικασθέντες αμετάκλητα για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο. Αντίστοιχα, ως δράση της οργάνωσης δέχεται επίσης τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, την επίθεση στον χώρο Συνεργείο, αλλά και παλαιότερη επίθεση στην Κρήτη σε βάρος Πακιστανών εργατών. Και αυτό γιατί κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη της οργάνωσης οι δύο καταδικασθέντες ήδη σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δράστες της δολοφονίας του Λουκμάν, ένας από την υπόθεση του χώρου Συνεργείο καθώς και ο πυρηνάρχης της τοπικής της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου... τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.


«Ειλικρινής μεταμέλεια» το ελαφρυντικό που ζητά ο Ρουπακιάς

Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε κατά τη συνέχιση της διαδικασίας η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, λέει, έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο δικηγόρος του και συμπλήρωσε πως ο εντολέας του «επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό».

Ισχυρίστηκε δε, πως ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε» από τα ΜΜΕ και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για «μια απλή ανθρωποκτονία», εννοώντας πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

Ακόμη, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η δίκη συνεχίζεται το μεσημέρι της Τετάρτης με τη συνέχιση των αγορεύσεων των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών, οπότε και θα τοποθετηθούν οι εντολείς των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μια απέραντη λαοθάλασσα έξω από τα δικαστήρια της Αθήνας

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γ.Κουμουτσάκο.

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας πως «ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής»


Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας ως μια ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου, ως μια ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μια ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία» σχολιάζει η Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία χαιρετίζει την ιστορική καταδικαστική απόφαση για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να φωνάξουν υπέρ της νίκης της Δημοκρατίας. «Το πλατύ δημοκρατικό ρεύμα που σχηματίστηκε σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με τους χιλιάδες ακόμα πολίτες που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αποτελεί τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό» υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και καταλήγει: «Πλέον είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».


Ο Αλέξης Τσίπρας

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση του δικαστηρίου:

Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. 

Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. 

Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας. 

Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. 

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού.


Η Φώφη Γεννηματά

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία», το πρώτο σχόλιο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που πρόσθεσε πως «η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».


Το ΚΚΕ

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αναμένει το ΚΚΕ μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που «με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε τους ΧΑυγίτες δολοφόνους». Το κόμμα του Περισσού ζητά την επιβολή ανώτατων ποινών και να οδηγηθούν οι καταδικασθέντες στη φυλακή.

Επίσης σημειώνει πως «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό».


Ο Κ.Βελόπουλος

Η Δικαιοσύνη «στάθηκε στο ύψος της, δικαιώνοντας τους νεκρούς» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Εύγε στους δικαστές, αιδώς για το πολιτικό σύστημα», αναφέρει ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος.


Ο Γιάνης Βαρουφάκης

Στον αγώνα «για να ξεριζωθούν οι δηλητηριώδεις ιδέες τους, που αυτές δυστυχώς δεν έχουν καταδικαστεί, έχουν εμποτίσει το κυβερνητικό αφήγημα, το κυρίαρχο αφήγημα ακόμα και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το αφήγημα το ξενοφοβικό, το εθνικιστικό», στάθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το ΜεΡΑ25 μετά την καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής «θα αρχίσει τον αγώνα ξανά από την αρχή εναντίον των ιδεών τους» πρόσθεσε.


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες... Γιε μου», πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης με εκτενή τους ρεπορτάζ, σε περίοπτη θέση, κάλυψαν τη σημερινή, ιστορικής σημασίας απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να καταδικάσει τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων καταδικαστικών αποφάσεων, κάνοντας λόγο για μία απόφαση - σταθμό σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε σήμερα Τετάρτη ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του "Führer", Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής διοικούσαν εγκληματική οργάνωση» ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης του Reuters που στο τηλεγράφημά του εξιστορεί το χρονικό της δίκης και όσων συνέβησαν και στα όσα συνέβησαν στο δικαστήριο σήμερα. Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ότι «οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτό».

«Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει το BBC, αναλύοντας λεπτομερώς το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χαρά από χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυστηρά φυλασσόμενο δικαστικό μέγαρο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, φωνάζοντας «Οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή», τονίζει ο Guardian, σχολιάζοντας πως η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή.

Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». «Παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», σχολιάζουν οι NYT.

Στην κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα - μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρουπακιά - που βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες... Γιε μου», αναφέρεται το Al Jazzera, σημειώνοντας ότι η κυρία Φύσσα δεν έχασε σχεδόν ούτε μια μέρα από τις 453 μέρες ακροματικής διαδικασίας της δίκης.

Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη, αναφερόμενοι και στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας», ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της Deutsche Welle, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».

Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής της χώρας είναι εγκληματική οργάνωση αποφαινόμενο ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είναι ένοχα για ανθρωποκτονία και άλλες κακουργηματικές πράξιες - ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης», γράφει στο πρόλογο του ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. «Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Με εκτενή τους δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα αναφέρθηκαν επίσης στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μεταξύ πολλών άλλων, η Liberation, η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.