Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Η δράση της "Χρυσής Αυγής" στη Νέα Μηχανιώνα

Χρυσαυγίτες παρελαύνουν στους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας
του Σπύρου Κουζινόπουλου 

Μία από τις ελάχιστες περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είχε καταφέρει να στήσει παράρτημα, να ανοίξει γραφεία και να δημιουργήσει τάγμα εφόδου ήταν η Νέα Μηχανιώνα, η οποία είχε την ατυχία να γνωρίσει καλά τις μεθόδους των νεοφασιστών και να γευτεί την κοινωνία στην οποία απέβλεπαν, μια κοινωνία ρατσιστικού μίσους, εμπάθειας, φόβου και τρομοκράτησης των πάντων.

Η Νέα Μηχανιώνα, που ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες που κατατρεγμένοι από την Κύζικο της Μικράς Ασίας δημιούργησαν μια νέα πατρίδα στην περιοχή της αρχαίας Αίνειας, στη νότια παραλία του ακρωτηρίου του Καράμπουρνου, με τους κατοίκους της να ασχολούνται με τη γη και την αλιεία, είχε παραδοσιακά δημοκρατική παράδοση, με σημαντική συμμετοχή στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης καθώς, όπως είναι καταγεγραμμένο, έξι τουλάχιστον μηχανότρατες και γριγρί της είχαν ενταχθεί στον στολίσκο σκαφών του ΕΛΑΝ Θερμαϊκού που με τη δράση του προκαλούσε συνεχή πονοκέφαλο στους χιτλερικούς κατακτητές. Εκείνη μάλιστα την εποχή, οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει για την υπέροχη πατριωτική του δράση τον ήρωα της Νέα Μηχανιώνας Απόστολο Βαζάκα.

Μετά τον Εμφύλιο όμως, αρχίζει όπως και σε ολόκληρη τη χώρα η βαθμιαία συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Κάτι που εκφράζεται στη Ν. Μηχανιώνα με τα γεγονότα των ετών 2000 και 2003, σχετικά με το εάν έπρεπε να κρατάει την ελληνική σημαία στην παρέλαση ο αλβανικής καταγωγής μαθητής Οδυσσέας Τσενάι ως αριστούχος τόσο στην Γ' Γυμνασίου όσο και στην Γ' Λυκείου. Και με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο Τσενάι, που έφυγε πικραμένος από την Ελλάδα εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφοράς που αντιμετώπισε, σήμερα είναι διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Ο ΛΑΟΣ και η απεργία

Η πρώτη ανοιχτή ακροδεξιά εκδήλωση έγινε στη Νέα Μηχανιώνα στις αρχές του 2010, όταν με αφορμή την απεργία των περίπου 300 Αιγύπτιων ψαράδων, που επανδρώνουν τις περίπου 40 μηχανότρατες και οι οποίοι διεκδικούσαν καλύτερη αμοιβή για την εργασία που πρόσφεραν, εμφανίστηκε η τοπική οργάνωση του ΛΑΟΣ Νέας Μηχανιώνας να προσπαθεί να ξεσηκώσει τους κατοίκους στο πλευρό των πλοιοκτητών και εναντίων των αλιεργατών.

Ετσι λοιπόν τοποθέτησαν μεγάφωνα στην πλατεία της κωμόπολης που μετέδιδαν ρατσιστικά συνθήματα και έπαιζαν συνέχεια εμβατήρια όπως «Περνά ο στρατός» και «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», ενώ τα μέλη της, όπως έγραφαν οι ίδιοι σε ιστοσελίδα που διατηρούσαν, «προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την ιχθυόσκαλα και τη γη τους από τους ξένους εργάτες και τους κόκκινους νταβατζήδες τους». Ποιοι ήταν αυτοί οι «κόκκινοι νταβατζήδες»; Μα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που κάλυπτε την απεργία των ψαράδων.

Οταν λίγο αργότερα άρχισε να δύει το αστέρι του ΛΑΟΣ-Καρατζαφέρη και να ξεφτίζει η τοπική οργάνωση της Νέας Μηχανιώνας, κάποια από τα μέλη του μετακινήθηκαν, στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, ακόμη πιο ακροδεξιά, εντασσόμενοι στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ηταν η περίοδος που η νεοναζιστική οργάνωση είχε αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, χάρη και στη δεινή οικονομική κρίση, με τα μνημόνια και τις τρόικες που είχαν κάνει ένα μέρος του πληθυσμού, κυρίως αυτούς που προέρχονταν από τη συντηρητική παράταξη, να νιώσει απέχθεια για το μέχρι τότε πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Οι σαρδέλες της Χ.Α.

Ετσι λοιπόν, βοηθούσης της κρίσης, μπόρεσε η Χρυσή Αυγή να στήσει στη Νέα Μηχανιώνα τοπική οργάνωση, μια από τις ελάχιστες που διέθετε στον νομό Θεσσαλονίκης. Κι επίσης, να ανοίξει γραφεία και να δημιουργήσει τάγμα εφόδου. Προσφιλής της μέθοδος για την προσέλκυση μελών ήταν η επίδειξη άκρατου και φτηνού λαϊκισμού.

Κάθε δυο και τρεις, οργάνωναν διανομή τροφίμων, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να περάσουν από τα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Αγίου Νικολάου 37, για να πάρουν τη βοήθεια που διανεμόταν δωρεάν και η οποία συνήθως αποτελούνταν από ένα-δυο κιλά σαρδέλες, ένα πακέτο μακαρόνια, ένα πακέτο ρύζι και μερικά οπωρολαχανικά που είχαν περισσέψει από τους πάγκους των πωλητών της λαϊκής αγοράς. Αρκετοί ήταν αυτοί που σχημάτιζαν ουρά για να πάρουν τη βοήθεια. Και στη διάρκεια της αναμονής, γίνονταν το σχετικό «ψήσιμο» και η εγγραφή νέων μελών.

Μια και είπαμε για λαϊκή αγορά, κάθε Πέμπτη που γινόταν αυτή στη Νέα Μηχανιώνα, εμφανίζονταν εκεί σε φάλαγγα χρυσαυγίτες με τις στρατιωτικές τους στολές, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνουν... έλεγχο στους πάγκους των πωλητών με σκοπό να τους εξαναγκάσουν στην προσφορά προϊόντων για τη διανομή βοήθειας. Το γεγονός είχε καταγγείλει στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού ο τότε δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Κουκουρίγκος, ενώ ο τότε αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακμάκας είχε καταγγείλει την ολιγωρία της Αστυνομίας σ' αυτή τη δραστηριότητα των μελών της ναζιστικής οργάνωσης.

To "Τάγμα Εφόδου"

Ομως η εμφάνιση των χρυσαυγιτών που σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους ήταν κάθε Σάββατο, όταν το τάγμα εφόδου της οργάνωσης, τα μέλη του οποίου προέρχονταν κατά κύριο λόγο από άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς ελάχιστοι Μηχανιώτες συμμετείχαν σ' αυτό, συγκεντρώνονταν κάτω από τα γραφεία τους. Και στη συνέχεια, ντυμένοι όλοι με ομοιόμορφες στρατιωτικές στολές, φορώντας μπότες και πηλήκια με το σήμα της ναζιστικής οργάνωσης, παρέλαυναν βαδίζοντας με τον γνωστό χιτλερικό βηματισμό της χήνας και τραγουδώντας το «Περνά ο στρατός» στην κεντρική οδό Πολυτεχνείου, όπου βρίσκονται και οι καφετέριες της Νέας Μηχανιώνας.

Αρκετές φορές οι παρελάσεις μεταφέρονταν δίκην περιφερόμενης θεατρικής παράστασης και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης και κυρίως στην Επανομή και την πρωτεύουσα του Δήμου Θερμαϊκού, την Περαία.

Το «πραξικόπημα» του 2015

Η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης άρχισε να ξεφτίζει τον Οκτώβριο του 2015, εξαιτίας και του «πραξικοπήματος» που προκάλεσε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στον πυρήνα της Νέας Μηχανιώνας και είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση μεγάλου αριθμού στελεχών και μελών που τότε, κατά τους ισχυρισμούς των ιδίων, έφταναν τα 400 ενεργά μέλη.

Τι είχε συμβεί; Ο μέχρι τότε επικεφαλής του πυρήνα της Ν. Μηχανιώνας, απόστρατος συνταγματάρχης Χάρης Σκοπελίτης, που ήταν και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές που είχαν γίνει τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, έκανε το «λάθος», για τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, να πάει ανέλπιστα καλά και να λάβει πολλά ψηφοδέλτια με «μονοσταυρίες». Εξαιτίας αυτού κατηγορήθηκε ως «προδότης» διότι «δεν υπάκουσε στη γραμμή του κόμματος για τη στήριξη του έτερου υποψηφίου Φώτη Γραικού.

Τότε λοιπόν ενημερώθηκε πως, αν επιθυμούσε να παραμείνει επικεφαλής του πυρήνα, θα έπρεπε να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα πολιτευτεί ξανά. Ο απόστρατος αξιωματικός αρνήθηκε και αποχώρησε μαζί με τα περισσότερα μέλη. Με συνέπεια έκτοτε, με τα ελάχιστα μέλη που απέμειναν, να αρχίσει ο κατήφορος της Χρυσής Αυγής στη Νέα Μηχανιώνα και να απομείνει η ταμπέλα που είναι ακόμη τοποθετημένη στα γραφεία όπου στεγαζόταν το ναζιστικό μόρφωμα για να θυμίζει την εγκληματική οργάνωση που αποτελούσε άλλοτε τον φόβο και τον τρόμο για ολόκληρη την περιοχή.

Το περιστατικό αυτό θυμίζει την ανάλογη αντιμετώπιση που είχε συναντήσει από τον αρχηγό και ο πυρηνάρχης Πιερίας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Παπαδημητρίου. Οταν υπέστη κι αυτός την ίδια αντιμετώπιση από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, επειδή τα είχε πάει καλά στις εκλογές του 2015, εκκαθαρίστηκε με το αιτιολογικό ότι είχε διαπράξει «τραγικό λάθος» να κριτικάρει τις επιλογές της ηγετικής ομάδας στην κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων.

Επειτα από αυτό ο Παπαδημητρίου είχε καταγγείλει ότι την «πολιτική του εξαφάνιση» είχαν αναλάβει εργολαβικά οι δύο κομματικοί περιφερειάρχες Νίκος Χρυσομάλλης και Μιχάλης Τσακίρης, που για τον σκοπό αυτό είχαν χρησιμοποιήσει μέλη της οργάνωσης τα όποια είχε διώξει ο ίδιος από τα γραφεία επειδή είχαν αποκαθηλώσει τα εικονίσματα του Ιησού και της Παναγίας που υπήρχαν στους τοίχους. Γεγονός που οδήγησε τον πρώην πυρηνάρχη Πιερίας να δηλώσει κατόπιν εορτής ότι στην ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος «άλλοι είναι δωδεκαθεϊστές και άλλοι σατανιστές».

Τα επεισόδια και ο νεοναζί γιατρός

Συχνά ήταν τα επεισόδια που προκαλούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που σημειώθηκε τον Μάιο του 2013, όταν απρόκλητα επιτέθηκαν κατά ομάδας οπαδών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης που ετοιμάζονταν να μεταβούν στην Επανομή για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Αναγέννησης Επανομής-Ηρακλή για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας αλλά και τους τρόπου δράσης της Χρυσής Αυγής στη Νέα Μηχανιώνα ήταν το περιστατικό με ένα μέλος της, που ως γιατρός του ΕΟΠΥΥ υπηρετούσε στο τοπικό δημοτικό ιατρείο και είχε αναρτήσει μια επιγραφή που έλεγε ότι είναι ανεπιθύμητοι Εβραίοι και μαύροι. Οταν έγινε σχετική καταγγελία και έκανε έρευνα η Αστυνομία στο σπίτι του, βρέθηκαν μια ντουζίνα μαχαίρια, ξίφη, φωτογραφίες του Χίτλερ, έντυπο υλικό που προπαγάνδιζε τη δικτατορία κ.ά., εξαιτίας των οποίων ο χρυσαυγίτης γιατρός καταδικάστηκε σε 16μηνη φυλάκιση.

Αντιδρώντας σ' αυτή την προκλητική δραστηριότητα των θιασωτών του ναζισμού, μια μεγάλη ομάδα νέων της Νέας Μηχανιώνας είχε προχωρήσει στη δημιουργία Αντιφασιστικής Κίνησης. Και σε προκήρυξη που είχαν κυκλοφορήσει, απευθυνόμενοι στους πολίτες της Νέας Μηχανιώνας, έθεταν το ερώτημα εάν είναι αυτό το μέλλον που ονειρεύονται για τα παιδιά τους. Υπενθυμίζοντας ότι οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών Μηχανιωτών όταν ήρθαν σ' αυτόν τον τόπο ήταν οι ξένοι, οι διαφορετικοί, οι κυνηγημένοι. «Κι εμείς τώρα θα παρακολουθούμε βουβοί τον φασισμό να εξαπλώνεται;», ρωτούσαν.

Οπως αναφερόταν στην προκήρυξη:

«Τους τελευταίους μήνες στο χωριό μας άνοιξε γραφεία η Χρυσή Αυγή και το χωριό δεν μίλησε. Δέχτηκε βουβά τους οπαδούς της χούντας και των ναζί. Την 28η Οκτωβρίου ακούγονται στην πλατεία του χωριού τα ονόματα εκείνων που έπεσαν πολεμώντας τους φασίστες και τους ναζί και τώρα σε κεντρικό σημείο του χωριού κυματίζει η σημαία των οπαδών του Χίτλερ, η οποία παραπέμπει στη σβάστικα του φασισμού. Δίπλα σ' αυτήν, σηκώνουν την ελληνική σημαία η οποία σημαίνει Ελευθερία ή Θάνατος. Ποια η σχέση του εθνικισμού με την Ελευθερία; Καμιά! Αυτοί που θαυμάζουν τους δολοφόνους βασανιστές της Κατοχής δεν είναι πατριώτες, είναι προδότες! Χαιρετούν ναζιστικά, κυνηγούν όσους είναι διαφορετικοί, αγαπούν το αίμα, λατρεύουν τον Χίτλερ, εκμεταλλεύονται την άσχημη κατάσταση της κοινωνίας μας για να κερδίσουν ψήφους. Παριστάνουν τους ευσεβείς χριστιανούς, ενώ κηρύττουν το μίσος».


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 18-10-2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.