Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Μάγδα Φύσσα: «Στη Χρυσή Αυγή εκπαιδεύουν δολοφόνους»

Ενόψει της πολυαναμενόμενης για σήμερα απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση "Χρυσή Αυγή", αξίζει να θυμηθούμε τα όσα είχε καταθέσει στο δικαστήριο πριν από πέντε χρόινια η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα,. "Στη Χρυσή Αυγή εκπαιδεύουν δολοφόνους", είχε καταγγείλει η Μάγδα Φύσσα, ενώ επισήμανε πως τα μέλη της οτγάνωσης «δεν κουνιούνται από τη θέση τους, αν δεν πάρουν εντολή από την ηγεσία». 
«Αν δεν πάρουν το ο.κ. δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτα. Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές», είπε η Μάγδα Φύσσα καταθέτοντας σε τεταμένη ατμόσφαιρα και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση η μητέρα του Παύλου Φύσσα, για να  περιγράψει τις δραματικές ώρες που έζησε το βράδυ της δολοφονίας του παιδιού της.
Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Άγγελος Τζέλλης, ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012 στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γιάννη Λαγό.  Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης, αλλά και αμηχανία της έδρας η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού. 
Στο επίμαχο βίντεο, το οποίο βρισκόταν στο σκληρό δίσκο του Γιώργου Πατέλη που κατασχέθηκε, ο πυρηνάρχης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στο «παζάρι της Παναγίτσας».  Φέρεται να τους λέει ότι θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι και ότι θα βρίσκονται κοντά περίπου 20 άλλα μέλη, οπλισμένα, τα οποία θα περιμένουν «εντολή Λαγού».
Η κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα:
Πώς η δολοφονία του παιδιού της έγινε κατόπιν εντολής του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, ισχυρίστηκε η Μάγδα Φύσσα κατά την κατάθεσή της στο τριμελές Εφετείο Αθηνών όπου συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή η δίκη της Χρυσής Αυγής. 
Η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα εξιστόρησε πώς πληροφορήθηκε τα γεγονότα και κατηγόρησε την Αστυνομία ότι δεν παρενέβη για να σώσει το γιο της από τη δολοφονική επίθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα το Ρουπακιά «εκπαιδευμένο δολοφόνο».
«Ο Λαγός έδωσε την εντολή για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ» κατέθεσε στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα, που βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα από το πρωί για να περιγράψει όσα ξέρει για τη δολοφονία του γιου της.
Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων για την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. 
Όπως είπε η κ. Φύσσα, ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος, που βρισκόταν στην καφετέρια όταν ο γιος της και η παρέα του πήγαν στο "Κοράλλι" για να δουν τον αγώνα του Ολυμπιακού, τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζατζόγλου.
Εκείνος με τη σειρά του τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη Νίκαιας, κατηγορούμενο Γιώργο Πατέλη, ο οποίος ειδοποίησε τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Μετά, όπως είπε η μάρτυρας, αρχίζει η αποστολή SMS και μαζεύεται το τάγμα εφόδου απέναντι από την καφετέρια.
Σύμφωνα με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, μετά τη δολοφονία, στις 00:37, ο Γιάννης Λαγός ειδοποίησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Ο Λαγός ελέγχει όλη την περιφέρεια. Αν δεν πάρουν το οκέι από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτα. Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ, αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές».
Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με το ποιο θεωρεί κίνητρο της δολοφονίας η κα Φύσσα απάντησε: «Θέλουν να επιβάλουν την ισχύ τους σε οτιδήποτε είναι αντίθετο. Είναι αυτό που άκουσα σε βίντεο να λέει ο Πατέλης: ό,τι κινείται (σ.σ. εναντίον της Χρυσής Αυγής) σφάζεται. Με τον ίδιο τρόπο δεν έγινε με τον Σαχζάτ Λουκμάν; Με τον ίδιο τρόπο… Με μαχαίρι. Είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εκείνο το βράδυ θέλαν να σκοτώσουν και σκοτώσανε».
Η Αστυνομία έπρεπε να παρέμβει
Νωρίτερα η Μάγδα Φύσσα είχε εξιστορήσει πώς έμαθε όσα έγιναν το βράδυ εκείνο. Ξεκίνησε την κατάθεση της λέγοντας.
"Θα ξεκινήσω από την προηγούμενη μέρα που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου. Χαιρετηθήκαμε και είπαμε θα τα πούμε το πρωί με τον καφέ μας. Από τότε δεν τον ξαναείδα και δεν ήπιαμε τον καφέ μας γιατί πήγα την ημέρα εκείνη στην κόρη μου. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό.
Στις 18 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα περίπου στις 2 τη νύχτα ήρθε ο κουνιάδος μου. Κατάλαβα ότι έγινε κάτι πολύ σοβαρό. "Τί έγινε του είπα. Πές μου".
Στη συνέχεια η μητέρα του Φύσσα ανέφερε ότι ενημερώθηκε ότι το παιδί της ήταν χτυπημένο χωρίς να ξέρει για τον θάνατό του και πήγε στο νοσοκομείο όπου ο Παύλος Φύσσας είχε διακομιστεί.
"Εφθασα στο νοσοκομείο, βλέπω κόσμο και συγγενείς κανείς δεν μου λέει τίποτα και οι γιατροί δεν μου έλεγαν τίποτα. Αρχισα να τραβάω τα παραβάν να δω που βρίσκεται. Ο γιατρός που ήταν εκεί μου  έδωσε ένα χάπι και μου είπε την τραγική αλήθεια (ξεσπά σε κλάματα).
Τότε μου είπε ο γιατρός τον μαχαίρωσαν στην καρδιά από την ΧΑ. Δεν θα προλαβαίναμε ακόμα κι αν είχε χτυπηθεί μέσα στο νοσοκομείο, τέτοια ήταν τα χτυπήματα. Πήγα στο θάλαμο και είδα το παιδί μου.
Το είδα στο νεκροθάλαμο. Οσοι λένε ότι τον τρομάξανε τους λέω ότι δεν τρόμαξε. Απλά κοιμότανε. Προσπάθησα να τον ζεστάνω να σηκωθεί".
Από το ακροατήριο η κατάθεση της διακόπτεται από φωνές" Ρουπακιά, Ρουπακιά".
Πρόεδρος: Τί ηλικία είχε το παιδί σας και ποια η σωματική του διάπλαση και πού δούλευε;
Μητέρα: Δούλευε παντού. Ηταν μουσικός, ψηλός και 34 χρόνων. Δεν είχε ένταξη σε κανένα πολιτικό κόμμα. Δούλευε και αλλού γιατί από τη μουσική δεν είχε κέρδη.
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα στη συνέχεια της κατάθεσης της και απαντώντας σε καίριες ερωτήσεις της Προέδρου Μαρίας Λεπενιώτου περιέγραψε τι προηγήθηκε της δολοφονίας όταν ο Παύλος με την κοπέλα του πήγαν να παρακολουθήσουν το ματς σε καφετέρια της περιοχής μαζί με φίλους τους.
Οσα αναφέρει, όπως είπε, τα γνωρίζει από την σύντροφο του παιδιού της που ήταν παρούσα και της περιέγραψε με λεπτομέρειες τι έγινε στην καφετέρια και πώς στη συνέχεια εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα.
"Mόλις βγήκαν, διηγήθηκε η μητέρα του Φύσσα, τα παιδιά από την καφετέρια είδαν ομάδα από χρυσαυγίτες με μπότες και κρατώντας ρόπαλα να βρίσκονται εκεί. Δίπλα ήταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Εκεί βρέθηκε ένας τύπος που έδινε οδηγίες στα παιδιά για το πως θα φύγουν.
Πρόεδρος. Γιατί δεν έφυγαν;
Mητέρα Φύσσα. Δεν  πέρασε και πολύς χρόνος. Αυτός ο τύπος τους διαβεβαίωνε ότι θα μεσολαβήσει και θα φύγουν ήσυχα και τα παιδιά κινήθηκαν προς Τσαλδάρη και ορισμένοι έφυγαν. Τότε ο Παύλος είπε στη σύντροφό του και σε μία άλλη κοπέλα να φύγουν. Τότε άρχισε να έρχεται το Τάγμα Εφόδου από τη Νίκαια. Τάγμα που προστέθηκε στους 20 χρυσαυγίτες που ήταν εκεί. Ανάμεσα σε αυτούς που ήρθαν με το Τάγμα ήταν και ο δολοφόνος. Συνολικά μαζεύτηκαν καμία πενηνταριά.
Τότε ο Παύλος είπε στους άλλους " Παιδιά τώρα τρέχουμε". Εκείνος όμως δεν έτρεξε και τον προλάβανε οι χρυσαυγίτες που ήταν οργανωμένοι κατά ομάδες κατά δύο η τρία άτομα και τον χτυπάγανε. Τον εγκλώβισαν για να έρθει ο φονιάς να τον μαχαιρώσει.
Ο φονιάς ήρθε ανάποδα στο δρόμο και όπως το παιδί μου ήταν εγκλωβισμένο τον χτύπησε. Χτύπησαν κι άλλα παιδιά λίγο πιο πέρα. Ο Παύλος ήταν μόνος του και προσπαθούσε να σωθεί από τις επιθέσεις.
Πρόεδρος. Πόσοι ήταν μαζί με τον Ρουπακιά στο αυτοκίνητο;
Μητέρα Φύσσα. Αρχικά ήταν τέσσερις. Τους αποβίβασε πριν από 100 η 50 μέτρα και όταν έφθασε στο παιδί μου ο Ρουπακιάς ήταν μόνος. Βγαίνει έξω και του δίνει δύο μαχαιριές στην καρδιά.
Η κοπέλα του παιδιού μου στο μεταξύ είχε πάει στους αστυνομικούς και τους παρακαλούσε να επέμβουν αλλά αυτοί τις είπαν "δεν θα γίνει και τίποτα μπουνιές θα παίξουν". Τελικά δύο από αυτούς κινητοποιήθηκαν.
Πρόεδρος. Εγινε συμπλοκή μεταξύ του γιου σας και του Ρουπακιά. Εγινε κάποια φασαρία;
Mητέρα Φύσσα. Δεν έγινε συμπλοκή. Δεν έγινε φασαρία. Είναι δολοφόνος ούτε το όνομα του δεν θέλω να πώ. Τον πλησίασε και τον μαχαίρωσε.
Πρόεδρος. Οι άλλοι που ήταν εκεί από τους επιτιθέμενους τί κάνανε;
Μητέρα Φύσσα. Βρίζανε και ενθαρρύνανε να γίνει το κακό. Να πω για την αστυνομία, χρέος της ήταν να παρέμβει. Αλλά και αυτοί οι χρυσαυγίτες μπορούσαν να το αποτρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.