Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Δήλωση 10 μελών του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δέκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 θεωρούν απαράδεκτο να παραδίδουν μαθήματα κοινωνικής υπευθυνότητας οι απόντες των κοινωνικών αγώνων και υπογραμμίζουν ότι οι εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου δεν είναι μια κρατική γιορτή που την οργανώνει η κρατική εξουσία. Τονίζουν όμως ότι, επειδή αυτό που προέχει είναι η περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής, γιαυτό και επιβάλλεται φέτος να μην πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα όμως υπογραμμίζουν ότι είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να τιμήσουν συμβολικά τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από τα ΜΑΤ, καθώς, στο όνομα της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιβάλει όρους «κατάστασης πολιορκίας».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των 10 μελών του ΣΦΕΑ έχει ως εξής:

Η προάσπιση της υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν, είναι και θα είναι πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη  για μας αξία. Η μετάδοση και οι συνέπειες της Covid-19  πρωταρχικά εξαρτάται από τις επαφές και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων. Αυτό υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Επομένως οι εκδηλώσεις για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιβάλλεται να γίνουν φέτος με γνώμονα τις δύο παραπάνω παραδοχές, που ασπάζεται κάθε υπεύθυνος πολίτης. Πόσο μάλλον εμείς οι αγωνιστές και αγωνίστριες της αντιδικτατορικής αντίστασης που στα δίσεκτα χρόνια της χούντας σταθήκαμε όρθιοι και δεν λακίσαμε, όπως οι «κλασικοί» απόντες των κοινωνικών αγώνων, που θρασύτατα παραδίδουν από τους άμβωνες της εξουσίας και των συστημικών ΜΜΕ μαθήματα υπευθυνότητας.

Οι εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου δεν είναι μία κρατική γιορτή. Δεν είναι μία παρέλαση, που τη διεξάγει η κρατική εξουσία. Είναι μια δημόσια, μαζική έκφραση και διεκδίκηση επίκαιρων ιστορικών αιτημάτων. Επομένως, δεν έχουν καμιά θέση οι κυβερνητικές απαγορεύσεις και η κατάληψη του Πολυτεχνείου, 47 χρόνια μετά, από τις αστυνομικές δυνάμεις(!). Αλλά ούτε και οι χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή υποδείξεις και νουθεσίες για το πώς πρέπει να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης από όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε αβλαβές εικόνισμα.

Οσο βαρύ κι αν είναι το συμβολικό φορτίο της επετείου, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής. Από αυτή την άποψη, η επιλογή της πολιτικής σύγκρουσης γι’ αυτό το ζήτημα ευνοεί εκείνους που ούτως ή άλλως επιχειρούσαν πάντοτε να υποβαθμίσουν τη σημασία της εξέγερσης. Αλλά και εκθέτει εκείνους που επιμένουν να αγνοούν την ασφυκτική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επομένως, λόγοι προστασίας της ήδη ευάλωτης υγείας των συναγωνιστριών-συναγωνιστών μας αλλά και προπαντός των συμπολιτών μας που κατά παράδοση και όχι μόνον συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, επιβάλλουν, κατά τη γνώμη μας, να μην πραγματοποιηθούν φέτος διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αλλά, φυσικά, οι πολίτες να ασκήσουν το αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα να τιμήσουν συμβολικά τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από τα ΜΑΤ, καθώς, στο όνομα της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιβάλει όρους «κατάστασης πολιορκίας». Εμείς, ως μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974, τιμώντας τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, θα καταθέσουμε στεφάνι στα μνημεία που είναι αφιερωμένα στη θυσία τους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2020

Γκόγκογλου Βασίλης

Δράγας Αδάμ

Καλλιπολίτη Δώρα

Καλογήρου Θόδωρος

Μανταίος Κώστας

Ξαρχουλάκος Γιάννης

Σαραφιανός Γιώργος

Σπαρτιάτης Δανιήλ

Σταματάκης Γιάννης

Φράγκου Βαγγέλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.